Bebeklerde Göz Çapaklanması ve Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı

Bebeklerde göz çapaklanması neden olur, nasıl geçer? Gözyaşı kanalı tıkanıklığı neden olur, nasıl tedavi edilir? Hangi durumlarda ameliyat gerekir? Bebeğinin gözünün sağlığına kavuşması için evde uygulayabileceğin yöntemler neler? Hadi başlayalım!

Bebeklerin gözleri neden çapaklanır?

Çocuklarda göz çapaklanmasının başlıca nedenleri;

  • Göz enfeksiyonları,
  • Gözyaşı kanalı tıkanıklığı,
  • Göze yabancı cisim kaçması,
  • Korneada meydana gelen bir travma olabilir.

Doğumdan sonraki 3 ay içerisinde gözlerde sürekli çapaklanma yaşanıyorsa bunun nedeni, gözyaşı kanalı tıkanıklığına bağlıdır.

  • Eğer gözdeki çapaklanma bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanıyorsa sarı-yeşil bir akıntı görülebilir.
  • Çapaklanma tek taraflıysa sebep, göze gelen bir yabancı cisim ya da travma kaynaklı olabilir.
  • Antibiyotik kullanımıyla iyileşen çapaklanma, ilaç kullanımı bırakıldığında tekrar ediyorsa bunun nedeni, gözyaşı kanallarında tıkanıklık olabilir.

Yenidoğan bebeklerde göz çapaklanması neden olur?

  • Eğer çapaklanma doğumdan sonraki ilk günlerde oluyorsa bebek, doğum kanalından enfeksiyon almış olabilir.
  • Bebeklerde gözde çapaklanma doğumun 1. haftasından sonra gerçekleşiyorsa dışarıdan mikrop alınması ya da gözyaşı kanallarında tıkanma söz konusudur.

Yenidoğan Tarama Testleri Nelerdir?

Bebeklerde göz çapaklanmasına ne iyi gelir?

  • Çapağı uzaklaştırmak için ılık suyla ıslatılmış temiz bir bezle miniğinin gözünü silebilir ya da yıkayabilirsin.
  • Bebeklerde göz çapaklanması çay pansumanı ile de tedavi edilebiliyor. Özellikle kaynamış çay suyu çapaklanmaya iyi gelen etkenlerden.
  • Bebeklerde göz çapaklanması serum fizyolojik ile giderilebilir. Bebeklerde burun tıkanıklığı için kullanılan serum fizyolojik damlalar da gözde çapaklanmaya iyi geliyor. Enfeksiyon kaynaklı göz çapaklanmaları içinse buna uygun tıbbi tedavi uygulanması gerek.

Bebeklerde göz çapaklanması nasıl geçer?

Bebeklerde çapaklanma için genellikle antibiyotik tedavisi uygulanıyor. Dışarıdan gelen mikropların yol açtığı çapaklanmalarda antibiyotik damlayla iyileşme sağlanıyor.

Bebeğin 6. ayından sonraya sarkan tedavilerde genel anestezi yapılması gerekebiliyor. Bu nedenle bebeğinde kronikleşmiş bir çapak problemi varsa erken hareket etmende fayda var. Çapaklanma tedavi edilmediği takdirde gözyaşı kanallarında tıkanıklığa neden olabiliyor.

Tespit edilmesi zor sorunlar için dikkatli ol: Bebeklerde Göz Hastalıkları ve Belirtileri!

Bebeklerde göz çapaklanması masajı nasıl yapılır?

bebeklerde göz çapaklanması nasıl geçer

  • Bebeğinin gözüne bez, pamuk ya da gazlı bez yardımıyla masaj yapabilirsin. Bu esnada bebeğinin gözü kapalı olmalı.
  • Kirpikler birbirine yapışıksa pamuk topunu steril suya batırıp, göz kapağının iç köşesinden burnun yan tarafına doğru yavaşça masaj yaparak silmelisin.
  • Her iki göze de ayrı pamuklar kullanmalısın. Her bir pamuk topunu içeriden dışarıya hareket ettirerek, ileri-geri sürtmeden bir kez kullanmalı ve sonra atmalısın.
  • Bu tür hafif akıntılar ilk birkaç ay birçok kez olabilse de bebeğinin gözlerine zarar vermez. Miniğin büyük olasılıkla daha büyük bir tedaviye gerek kalmadan çapak probleminden kurtulur.

Annelerimiz bu konuda neler demiş bakalım mı: Bebeğimin gözleri çapaklanıyor!

Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı neden olur?

Gözyaşı kanalında tıkanıklık, yenidoğan ve küçük bebeklerde çok sık görülen bir rahatsızlık. Bebeklerin bir kısmı, bir ya da iki gözyaşı kanalı kısmi ya da tamamen tıkalı olarak doğarlar. Bu kanallar genellikle gözyaşının üretilmeye başlandığı 2. haftanın sonunda açılırlar.

Yenidoğan bebeklerde gözyaşı tıkanıklığı genellikle gözleri kapatan zar, doğumda kaybolmadığı zaman ortaya çıkar.

Bazen bir zar ya da küçük bir kist, gözyaşında tıkanıklığa veya enflamasyona neden olabilir. Gözyaşı tıkanıklığı bebeklerin gözlerinde tekrarlayan yaşarmalara ve akıntılara yol açabilir. Eğer tıkanıklık bebeğin 3. ayında ısrarla devam ediyorsa değerlendirilmesi gerekir.

Yenidoğan hastalıkları: Bebeğinde Görülebilecek Bu Hastalıklara Dikkat!

Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı nasıl anlaşılır?

Kanaldaki tıkanıklık açılmadığı takdirde sulu ya da mukuslu gözyaşına neden olur. Bu durumda, gözyaşı geriye doğru birikir ve burundan aşağı süzülmek yerine, yanaklardan aşağı doğru akarak gözlerde (tek gözde de olabilir) aşırı gözyaşı varmış görüntüsü verir. Böyle bir durumda bebeğinin göz kanallarında tıkanıklık olduğunu anlayabilirsin.

Bebeklerde göz kanalı tıkanıklığı nasıl geçer?

göz kanalı tıkanıklığı

Gözyaşı tıkanıklığı zararlı bir rahatsızlık değil. Göz kanalları, bebeğin 9. ayında tedavi gerektirmeden açılırlar. Eğer kanal kapalı kalırsa gözyaşlarının düzgün bir şekilde akmasını engeller. Bu durum bebeklerde göz iltihabına neden olabilir.

Bebeğinin gözünden sarı-yeşil ya da beyaz bir akıntı geldiğini, kirpiklerinin gece kuruyup birbirine yapıştığını ve bu nedenle sabah uyandığında gözlerini açamadığını görebilirsin. Fakat bu akıntı, enfeksiyonu işaret etmediği için antibiyotikle tedavi edilmez.

Öte yandan doktorun bunun gerçek bir enfeksiyon olduğuna inanıyorsa özel bir bebek göz damlası ya da kremiyle tedaviye geçebilir. Fakat çoğu bebek için steril suyla gözü nazikçe temizlemek yeterli.

İlk 1 yıl boyunca burun kökünden aşağı doğru sıvazlama şeklinde yapılan masaj, bebeklerde gözyaşı tıkanıklığı tedavisinde uygulanan etkili çözümlerden biri. Bunu günde 3 kez, 10’ar defa tekrarlaman yeterli.

Erken müdahalede genellikle bir aylık düzenli antibiyotik tedavisi ve masaj uygulamasıyla tıkalı kanalın açılma ihtimali %90’lar civarında. Buna rağmen iyileşme sağlanmazsa bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı sondalama ile tedavi edilir. Tele benzer ince bir aletle gözyaşı kanalına girilerek tıkanıklık giderilir.

Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı ameliyatı nasıl yapılır?

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı çok nadiren cerrahi müdahale gerektirebilir. Damla, masaj ve sondalama uygulamaları sonuç vermezse daha komplike olan ameliyata yönelmek gerekir. Ameliyat 2 yolla gerçekleştirilebilir:

  • İlk yöntemde, keseden girdikten sonra özel lazer sondasıyla kapalı kısmın burna doğru açılması sağlanır.
  • İkincil yol ise mekanik olarak uygulanan mikrocerrahi yöntemidir. Bunda da kapalı olan kesenin açılarak burunla birleşmesi sağlanır.

Bu da ilgini çekebilir: 5 Maddede Bebek ve Çocuklarda Güneş Gözlüğü Kullanımı

Kaynakça ve İleri Okuma

  • Yaşamın İlk 2 Yılında Çocuk Sağlığı ve Bakımı-Prof. Dr. Gülbin Gökçay,
  • Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı (0-5 Yaş)-Steven P. Shelov & Tanya Remer Altmann.

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.