Bebeklerde Bağışıklık Sistemi Nasıl Gelişir ve Güçlenir?

Bebeklerde bağışıklık sisteminin gelişiminde anne sütünün önemi büyük. Doğuştan gelen bir hastalık yoksa, yeterince uyuyamayan ve dengeli beslenemeyen bebeklerde bağışıklık sistemi zayıflığı olabiliyor. Peki, bu durumda bebeklerde bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Bebeklerde bağışıklık sistemine dair merak edilen her şeyi anlattık, başlayalım hadi!

Bebeklerde bağışıklık sistemi ne zaman gelişir?

Pediatri Uzmanı Dr. Gonca Özmen, bebeklerin bağışıklık sisteminin anne karnında gelişmeye başladığını söylüyor. Annenin hamilelikteki beslenmesi, geçirdiği enfeksiyonlar ve stresi de bağışıklık sisteminin oluşmasında etkili. Yeni doğan bebeklerde bağışıklık sistemi ilk aylarda zayıf oluyor ancak zamanla geçirilen enfeksiyonlarla güçlenerek vücudu korumaya başlıyor. Doğumdan sonra bebeklerde bağışıklık sisteminin gelişmesinde;

  • Beslenme,
  • Yaşanılan ortamın fiziksel durumu,
  • Geçirilen enfeksiyonlar,
  • Mikroplarla temasta bulunmak,
  • Kullanılan ilaçlar ve aşılar etkili oluyor.

Prematüre bebeklerde bağışıklık sistemi

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Fındık, prematüre bebeklerde bağışıklık sisteminin yeterince gelişmediğini söylüyor. Bu nedenle prematüre bebekler anne sütünden çok fayda görüyorlar. Özel bileşime sahip içeriğiyle anne sütü hem bebeğinin bağışıklığını destekliyor hem de enfeksiyonlara karşı koruma sağlıyor.

Merak edersen: Prematüre Bebeklerde Görülen Sağlık Sorunları

Anne sütü alamayan bebeklerde bağışıklık sistemi

Anne sütü alamayan bebeklerde bağışıklık sistemi gelişmez diye bir durum söz konusu değil. Çeşitli nedenlerle doğumdan sonra anne sütü alamayan bebekler formül sütle besleniyorlar. Formül süt, anne sütüne yakın içeriğiyle bebeğin bağışıklık sistemini desteklese de bebek için en iyisinin 2 yaşına kadar emzirilmek olduğunu unutmamak gerek. Bu durumda az da olsa bebeğinin beslenmesine anne sütünü ilave edebilmen önemli.

10 Soruda Devam Sütü Hakkında Merak Ettiklerin

Bebeklerde bağışıklık sistemi zayıflığı nedir?

Bebeklerde bağışıklık sistemi düşüklüğü, bağışıklık sistemi elemanlarının eksikliği ve görevini iyi yapamaması durumudur. Bu, nadiren kalıtsal olabildiği gibi dışarıdan eve giren birinin virüs getirmesi gibi çevresel faktörlere de bağlı olabiliyor.

Bebeklerde bağışıklık sistemi zayıflığı neden olur?

  • Kötü beslenme,
  • Yetersiz uyku,
  • Olumsuz çevre faktörleri,
  • Aşırı yorgunluk,
  • Stres.

Bebeklerde bağışıklık sistemi düşüklüğü belirtileri neler?

Bazı bebeklerde bağışıklık sistemi doğumsal birtakım hastalıklar nedeniyle yeterli düzeyde çalışamayabiliyorlar. Bağışıklık sisteminin pek çok bölümü olduğu için bulgular hangi bölümün etkilendiğine göre değişiklik gösterebiliyor. Bebeğin;

  • Sık sık hasta oluyorsa,
  • Doğduğu andan itibaren tekrarlayan bakteri, virüs ya da mantar enfeksiyonları varsa,
  • Tekrarlayan ishalleri nedeniyle büyüme ve gelişmesinde anormallik varsa,
  • Yakalandığı hastalığı uzun süre boyunca atlatamıyorsa,
  • Sık sık pamukçuk enfeksiyonuna yakalanıyorsa, bağışıklık sistemi zayıf olabilir.

Bu durumda mutlaka bağışıklık sistemi hastalığının araştırılması gerekiyor.

Anlattık: Bebeklerde Pamukçuk Nedir, Nasıl Geçer?

Bebeklerde bağışıklık sistemi zayıflığı tedavisi nasıl yapılır?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Galip, bebeklerde bağışıklık sistemi tedavisinin hangi bölümün etkilendiğine göre planlandığını söylüyor. Ciddi bir antikor düşüklüğü varsa bebeğin 3-4 haftada bir damar yolu ile koruyucu antikorlar alması gerekebiliyor. Bu noktada enfeksiyonların erken tanısı ve tedavisi çok önemli.

Bazı durumlarda koruyucu antibiyotik tedavileri uygulanabiliyor. Bebeğin, basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu dışında;

  • Yılda 3’ten fazla zatürre geçirdiyse,
  • Yılda 4'ten fazla kulak iltihabı geçirdiyse,
  • Menenjit gibi hayatı tehdit eden enfeksiyonları geçirme öyküsü varsa, bağışıklık sistemine yönelik testlerin yapılması gerekiyor.

Menenjit Nedir, Neden Olur, Tedavisi Nasıldır?

Bebeklerde bağışıklık testi nasıl yapılır?

Bağışıklık yetmezliğinin tanısı muayene ve laboratuvar testleri ile koyuluyor. Kanda yapılan testler 2 aşamada gerçekleştiriliyor. İlk aşamada tarama testleri, ikinci aşamada ise daha özgün testler yapılıyor. Böylece tarama testlerinde tespit edilen anormal bulgular detaylıca analiz edilmiş oluyor. Testlerin doğru yorumlanabilmesi için bağışıklık yetmezlikleri konusunda uzman kişi gerekiyor.

Bebeklerde bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?

Bebeklerde bağışıklığı güçlendirmek için neler yapmalısın, hangi yiyeceklerin bağışıklık güçlendirici etkileri var? Önerilerimize geçelim!

Bebekler için bağışıklık güçlendirici mucize besin anne sütü!

Bebeklerde bağışıklık güçlendirici besinlerin başında anne sütü geliyor. Özellikle doğumdan sonra gelen ilk süt (kolostrum), yüksek antikorlara sahip olduğu için bağışıklığın temellerini atıyor. Aynı zamanda emme esnasından anneden alınan yararlı bakteriler de bağışıklığı destekliyor. Bu nedenle çocuğunu 2 yaşına kadar emzirmen çok önemli.

Neden bu kadar övüyoruz, anlattık: Anne Sütünün Faydaları Nelerdir?

Yeterli uyku

Uykunun, bebeklerde bağışıklık sistemini güçlendirmedeki etkisi büyük. Bebeklerin uyku ihtiyacı yetişkinlere göre çok daha fazla ve yeterince uyumayan bebekler hastalıklara daha kolay yakalanıyorlar. Uyku sırasında vücut hem kendini onarıyor hem de enfeksiyonlarla mücadele eden beyaz kan hücreleri üretiyor. Bu nedenle bebeğinin yeterli ve kalite bir uyku çektiğinden emin olmalısın.

Bak, burada ne var: 3-12 Aylık Bebekler İçin Mışıl Mışıl Uyku Rehberi

Aşılama

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için en önemli tedaviler aşı yoluyla gerçekleşiyor. Yani, aşı yaptırmak da en az anne sütü kadar önemli. Aşıların tam olarak vaktinde yapılması tehlikeli bakteri ve virüslerin vücuda yayılmasını engelliyor. Son yıllarda bazı ebeveynlerde aşı karşıtlığı gibi bir görüş ortaya çıksa da çocuk felci, kızamık ve boğmaca gibi hastalıklardan aşı sayesinde korunduğunu unutmamak gerek. Bu nedenle rutin çocukluk çağı aşılarını tamamlamayı ihmal etmemelisin.

Öğren: Bebeğinin Olması Gereken Aşılar Nelerdir?

Vitamin, demir, çinko ve selenyum bakımından zengin gıdalar

Ek gıdaya geçişle birlikte bebeklerde bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerden faydalanabilirsin. Antioksidan grubu dediğimiz A, C, D ve E vitaminleri ile demir, çinko ve selenyumun yeterli miktarlarda alınması gerekiyor.

  • Sarı ve koyu yeşil renkli sebzeler ve meyveler,
  • Kivi, kavun, portakal, mandalina, zerdeçal ve zencefil,
  • Ceviz, nohut, fasulye, keten tohumu, peynir, yoğurt, zeytin, ve zeytinyağı,
  • Et, tavuk, somon ve ton balığı ile dana ve kuzu ciğeri, bebeklerde bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar arasında.

D vitamini ihtiyacını mümkün olduğunca açık hava aktiviteleri ile güneşten beslenerek almak gerekiyor. Bunların yanı sıra brokoli, havuç ve bezelye gibi besleyici gıdalarla bebekler için bağışıklık güçlendirici çorbalar da yapılabilir.

Burada nefis tarifler var: Birbirinden Lezzetli Bebek Çorbaları İçin 8 Tarif

Tüm çabalarına rağmen, çocuğunda vitamin eksikliği olan anneler takviye ürünler kullanabiliyorlar. Bebeklerde bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlar arasında çinko bakımından zengin kaynaklar da bulunuyor. Her ne kadar doğal içerikli olduklarını iddia etseler de bebekler için bağışıklık güçlendirici şurup veya ilaç gibi takviyeleri doktorunun önerisini almadan kullanmamalısın.

İleriye de hazırlık yap: Çocuklarda Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Neler Yapmalı?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bu içeriği hazırlarken görüşlerinden faydalandığımız uzmanlar;

  • Pediatri Uzmanı Dr. Gonca Özmen,
  • Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Fındık,
  • Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Galip.

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.