Bebeklerde Uyku Eğitimi Nasıl ve Ne Zaman Verilir?

Bebeklere uyku eğitimi vermek, düzenli uyku alışkanlığı oluşturmak hem ebeveynler hem de bebeğin rutin oluşturması için oldukça önemli. Peki bebeklerde uyku eğitimi nasıl olmalı ve ne zaman verilmeli? Uyku eğitimi veren anneler nelere dikkat etmeli? Gel, işin ayrıntılarına bakalım!

Bebeklerde uyku eğitimi ne zaman başlar?

Birçok ebeveynden bebeklerinin uyku sorunu yaşadıklarını, sürekli uyandıklarını ve huzursuzlandıklarını duymuşsundur. Bebeklerin uyku sorunlarının birçok sebebi olabilir ancak büyük bir çoğunluğu, uyku düzeninin ve eğitiminin sağlanmamış olmasından kaynaklanır. Bu yüzden doğru zamanda uyku eğitimi vermek önemlidir

Aslında uyku eğitimi için kesin olarak belirlenen net bir yaş yok. Bu konuda net olmamız gereken tek şey, bebek büyüdükçe alışkanlıklara ve rutinlere daha yaktın olduğu. Eğer doğru zamanda doğru uyku alışkanlıkları kazandırılabilirse, ilerleyen zamanlarda bebeğin uyku sorunları yaşaması en aza indirilebilir.

0-3 aylık süreç içerisinde yenidoğan uyku eğitimi vermeye çalışmak biraz zor olabilir, çünkü bu aylarda bebeğin hayata ancak uyum sağlayabilir. Ancak bebekler 4. ayla birlikte daha düzenli ve uzun uykular çekmeye başlarlar. Artık yenidoğan sorunları daha da azalmış ve diş çıkarma, ayrılma kaygısı, fiziksel hareketlilik gibi yeni ve uykuyu etkileyecek durumlar ortaya çıkmamıştır. Dolayısıyla “Uyku eğitimi ne zaman başlar?” sorusuna bebeğinin 4. ayının sonu, 5. ayın başına doğru cevabını verebiliriz.

Tabii 0-3 ayda deneyenler de var. Göz atmak istersen: Aşırı Kapsamlı 0-3 Aylık Bebek Uyku Düzeni Rehberi

4 aylık bebek uyku eğitimi ile bebeğini uyutmak için ekstra zaman harcamana gerek kalmaz ve bebeğin huzur içerisinde huysuzlanmadan uykuya dalabilir. Bebeklerine uyku eğitimi verenler, daha kaliteli bir ebeveynlik süreci yaşayabilirler.

4-5 aylık bebek uyku düzeni nasıl oluşturulur?

Uyku saatlerini düzenle!

0-5 yaş arası bebeklerin melatonin ve diğer büyüme hormonundan tam anlamıyla faydalanmaları için uykuya geçme saatlerinin en geç 20.00-21:00, uyanma saatlerinin ise en geç 08:00 olması uygundur. Bu saatleri sabit tutmak, hep aynı saatlerde uykuya geçmesini ve uyanmasını sağlamak bir düzen oluşturur. Eğer bu düzeni kaydırırsan, bebeğini bir gün 22:00’da bir gün 20:00’da uyutursan bütün düzeni bozulacak, gündüz uykuları kayacak, dolayısıyla daha geç ya da daha erken uyuyup yine karmaşık bir yapıya bürünecek. Bu yüzden yukarıda belirttiğimiz saatlerde bebeğinin uykuda olması ve uykudan uyanması gerekli.

Gündüz uykularını kaçırma!

Bebeğinin uyanık kalma sürelerini bilmen ve buna göre gündüz uykularını düzene sokman önemli. Çünkü özellikle 0-5 yaş arasındaki bebeğin tüm günü uyanık geçiremez, özellikle de hayatına yeni fiziksel aktiviteler katılıp bu koşturmacada yorgun düştüğü zamanlarda! Gel, önce bebeğin hangi zamanlarda ne kadar uyanık kalabiliyor bunu öğrenelim.

Yaş Uyanık kalma süresi Gündüz uykusu süresi Gece uykusu süresi
0-6 hafta 40-60 dakika 4-5 defa, toplam 8-9 saat 8-9 saat
6 hafta-3 ay 1, 1,5 saat 3-4 defa, 5-6 saat 9-10 saat
3-6 ay 1,5-2,5 saat 3 defa, 4-5 saat 10-11 saat
6-9 ay 2-3 saat 2 defa, 3-4 saat 10-11 saat
9-12 ay 2,5-3,5 saat 2 kez, 2-3 saat 11-12 saat

Bu süreleri bilmen ve bebeğinin gündüz uykularını kaçırmamanı tavsiye ederiz.

Hadi ayrıntısına bak: Bebeklerde Uyku Düzeni Ay Ay Nasıl Olmalı?

Rutinlerini oluştur!

Rutin senin için sıkıcı gelebilir ancak bebekler bayılırlar! Bebeğin bir hamleden sonra gelecek hamleyi bildiğinde kendini huzurlu ve güvende hisseder. Bu rutinleri hem tüm güne yayabilir hem de yalnızca uyku öncesi için uygulayabilirsin. Yukarıda bahsettiğimiz uyku ve uyanıklık süreleri de bu rutine dahildir.

Uyandığı saatten itibaren, eğer yapabiliyorsan şöyle bir rutin inşa edebilirsin;

  • Hava uygunsa bebeğinin güneş ışığından ve oksijenden tam olarak yararlanabilmesi için dışarı çıkarabilirsin. Bunu öğle vaktinden önce yapmak en iyisi!
  • Emziriyorsan uyarıcıları bir süre hayatından çıkar. Kahve, çikolata gibi gıdalar bebeğinin uyku düzeni için iyi seçenekler değil.
  • Gün içerisinde kaka yapmasına yardımcı ol. Karın bölgesine masaj yapmak, minik bacak egzersizleri gibi aktiviteler kaka yapmasını tetikleyebilir. Böylece bebeğin gece kaka yapmak için uykusunu bölmek zorunda kalmaz.
  • Ritmi yakala. Bebeğinle slingte gezinti yapmak, minik ritimlerle onu oyalamak, salıncakta sallamak kulağa gayet sakinleştirici gelmiyor mu?
  • Uyku vaktine doğru hareketi azalt. Uyumaya yaklaşırken daha sakin aktiviteler yapmak, sesi azaltmak, etrafı loşlaştırmak bebeğine uyku vaktinin geldiğini gösterir.

Uyku öncesi için ise şu adımları izleyebilirsin;

  • Karanlık çöktükçe yanan lambalar, çoğalan sesler bebeğinin merak duygusunu perçinler ve heyecanlanmasına neden olur. Bu yüzden uyku vakti yaklaştığında etrafın dinginleşmesi önemli.
  • Uykudan önce minik bir banyo keyfi, bebeğinin rahatlamasına yardımcı olur. Bebeğini her gün yıkamaktan korkma, doğru sıcaklığı ayarladığında herhangi bir problem olmaz.
  • Banyonun ardından nazik dokunuşlarla yapacağın bir bebek masajı, bebeğini hem rahatlatır hem stresini alır hem de sevildiğini ve güvende olduğunu hissettirir. Ayrıca gaz sorununa da yardımcı olur. Bu yüzden masajını eksik etmemeni öneririz.

Bebek Masajı Nasıl Yapılır? Püf Noktaları ve Faydaları Ne?

  • Bu aşamalarda beyaz gürültüden faydalanmak iyi bir seçenek olabilir. Bebeklere anne karnını hatırlatan bu sesler rahatlayıp uykuya dalmalarını kolaylaştırır.

Beyaz Gürültü Nedir? Gerçekten Uyku Getiriyor mu?

  • Uyku öncesi emzirme de uykuya geçişi kolaylaştırır. Eğer daha fazlasına ihtiyaç duyulursa emzik kullanılabilir.
  • Lavanta gibi kokular yatıştırıcı özelliğe sahipler. Bu yüzden bebeğinin uykuya geçişini kolaylaştırmak için odasına lavanta keseleri koyabilir ya da bitkisel lavanta yağından birkaç damla yatağına damlatabilirsin.
  • Bir uyku arkadaşı edinmesini sağlayabilirsin. Gece ihtiyaç duydukça sarılacağı, tutacağı yumuşak bir uyku arkadaşı, kendini güvende hissetmesine yardımcı olur.

Bebek Uyku Arkadaşı Ne Zaman Kullanılmalı?

  • Bebeğini yatağa aldığında sakin bir ses tonuyla ona bir şeyler okuyabilirsin. Bebeğin elbette kelimeler anlamayacak ama sesinin ritmik tonu uykuya geçmesini kolaylaştıracaktır.

Beslenmesini düzenle!

Bebeğin ek gıdaya geçtiğinde, kilosu ve gelişimi de iyi ise artık gece beslenmesi olmadan kesintisiz uyuyabilir. Ancak 6 ay öncesi bebekler gece beslenmesine sık sık ihtiyaç duyabilir. Bu aralıkları azaltmak için özellikle gündüz saatlerinde her emzirme aşamasında bebeğinin yeterince doyduğundan emin olmalısın. Bu sayede bebeğin zamansız acıkmaz ve uykusundan karın gurultusu ile uyanmak zorunda kalmaz.

Detayını öğren: Bebeklerde Gece Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Odasını uykuya uygun hale getir!

  • Bebeğinin uyuduğu odanın sıcaklığı 20-21 derece civarında olabilir. Çok sıcak bir odasının olması, fazla terlemesine de neden olarak uykunun bölünmesini sağlar.
  • 6 aya kadar yorgan gibi materyaller bebekler için tehlikeli olabilir. Bu yüzden kundak ya da uyku tulumu kullanabilirsin.

Seçtiklerimize bak: En İyi Bebek Uyku Tulumu Modelleri

  • Melatonin salgılanması için uyuyacağı odanın karanlık olması önemli.
  • Oda içerisinde beyaz gürültü dışında ses olmaması gerekir.

Uyanmaması için erken müdahalede bulun!

Bebeğinin uykusu bir sebeple bölündüyse hemen yatağında alıp uyaranlarla uykusunu açmak iyi bir fikir değil. Tam olarak algıları açılmadan tekrar uykuya dalmasını sağlamak için ona bir süre tanımalısın. Tekrar beyaz gürültü dinletmek, nazikçe sallamak, uyaranları engellemek bebeğinin uykuya tekrar geçmesini sağlayabilir.

Bebeklerde uyku eğitimi yöntemleri neler?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Mahallenin En Mutlu Bebeğinin Uyku Kitabı - Dr. Harvey Karp.