Çocuklarda Dış Kulak İltihabının Belirtileri ve Tedavisi

Dış kulak iltihaplanması çoğunlukla yaz mevsiminde deniz ya da havuza giren çocuklarda rastlanan bir enfeksiyon hastalığı. Çocuklarda dış kulak iltihabı akut ya da kronik şekilde kendini gösterebiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Eda Çabuk Horoz’a çocuklarda dış kulak iltihabı hakkında merak edilenleri sorduk!

Dış kulak iltihabı nedir?

Otitis externa olarak bilinen dış kulak iltihabı, kulak kepçesi ve kulak zarı ortasında tüp olan dış kulak kanalının iltihaplanması ile görülen bir rahatsızlık. Halk arasında yüzücü kulağı olarak da isimlendiriliyor. Bunun sebebi, deniz ya da havuzlarda sürekli suya maruz kalan kulak kanalının iltihaplanmaya açık bir hale gelmesi.

Çocuklarda dış kulak iltihabı neden olur?

Dış kulak iltihabı çocuklarda daha riskli görülen bir rahatsızlık. Çünkü dış kulak kanalı çocuklarda daha dar bir biçimde bulunuyor.

  • Dar bir kulak kanalına sahip olmak suyun daha kolay tutulmasına sebebiyet veriyor ve bu da bakterilerin dış kulak ile daha fazla temas etmesi anlamına geliyor.
  • Çoğunlukla denizlerde ya da havuzlarda rastlanan Psödomanas aeruginosa tipi bazı bakteriler ile ya da mantarlar ile de enfeksiyon gerçekleşebiliyor.
  • Kulağa yabancı cisim sokulması veya kulağı çok sert bir biçimde kaşımak da çocuklarda dış kulak iltihabına sebebiyet verebiliyor.
  • Tüm bunların dışında kulağa takılan mücevher, kulaklık ya da işitme cihazı gibi aletler de kulak iltihabına sebep olan risk faktörleri arasında değerlendiriliyor.

Op. Dr. Eda Çabuk Horoz, dış kulak iltihaplanmasına en çok daha önce bir dış kulak yolu sorunu yaşamış kişilerde rastlandığını söylüyor. Bu sebeple daha önce dış kulak iltihaplanması yaşayan kişilerin daha dikkatli olmaları gerek. Özellikle duş esnasında ya da havuz ve deniz gibi ortamlarda suyla direkt temas etmemek önemli.

Anlattık: Çocuk ve Bebeklerde Kulak Ağrısı Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda dış kulak iltihabının belirtileri nelerdir?

Dış kulak iltihabının ilk evresinde karşılaşılan belirtiler hafif olup tedavi edilmediği durumlarda yayılarak daha ciddi problemlere sebebiyet verebiliyor. Bu belirtiler çoğunlukla şu şekilde;

  • Dış kulakta görülen hafif kızarıklık ve kaşıntı,
  • Kulaktan gelen sarı ya da yeşil renkte kötü kokulu akıntı,
  • Kulakta ağrı ya da tıkanıklık,
  • Ateş,
  • İşitmede sorun yaşama.

Bu belirtilerden birden fazlasını yaşayan kişilerin muhakkak bir doktora başvurması gerektiğini söylüyor Op. Dr. Eda Çabuk Horoz. Çünkü tedavi geciktiği müddetçe iltihabın yayılımı daha da artıyor.

Kulak pamuğu dış kulak iltihabı yapar mı?

Dış kulak iltihabına sebep olan davranışlardan biri de kulağın kulak pamukları ile temizlenmesi. Çoğunlukla insanlar kulakları temizlemede yaygın olarak kulak pamuğu kullanıyorlar. Ancak bu, uzmanlar tarafından doğru bulunmuyor. Bunun sebebi, kulak pamuklarının kulak içlerinde biriken kirleri temizlemekten ziyade daha da arttırması ve bu işlemi kulak yollarını zedeleyerek yaptığı için enfeksiyona da uygun ortam hazırlaması.

Op. Dr. Eda Çabuk Horoz, zedelenmiş ve tahriş olmuş bölgenin mikroplar ve bakteriler için açık alanlar haline geldiğini söylüyor. Eğer kulak kiri kendiliğinden temizlenmiyorsa kulak pamuğu kullanmak yerine bir uzmana görünmek daha sağlıklı ve doğru bir yöntem. Kulak temizliği yapılmadığı durumlarda da kulakta biriken kir nemli ortamla birleşerek iltihaplanmaya sebep olabilir. Bu sebeple kulağın doğru bir şekilde temizlenmesi önemli.

Bunu da öğren: Çocuklarda Kulakta Sıvı Birikmesinin Belirtileri Neler? Nasıl Geçer?

Çocuklarda dış kulak iltihabı tedavisi nasıl yapılır?

Çocuklarda dış kulak iltihaplanmasında yapılacak ilk iş bir doktora görünmek olmalı. Doktora danışmadan bilinçsizce yapılan her hareket iltihabın daha da yayılım göstermesine sebep olabilir. Bir kulak burun boğaz uzmanına görünüp onun vereceği tedavi yöntemine göre hareket etmek en sağlıklı yöntem. Bunun dışında doktorun vereceği ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması ve kulak yolunu zedeleyecek hareketlerden kaçınmak gerekiyor.

Bu da ilgini çekebilir: 10 Madde ile Çocuklarda Kabakulak

Kaynakça ve İleri Okuma

Bu içerik Op. Dr. Eda Çabuk Horoz tarafından yazılmıştır.