TTT (Ten Tene Temas) Nedir? Neden Önemli?

TTT denilen ten tene temas doğumdan sonra anne ve bebeğin kurduğu sıcakve samimi bağın ta kendisi. Ten tene temas neden önemli, nasıl uygulanıyor ve faydaları neler? Hadi yazımıza geçelim!

Ten tene temas nedir?

TTT ya da 3T kavramını daha önce işitmiş ya da bunu ilk kez duyuyor olabilirsin. Doğumda TTT ne demek, bilmeyenler için açıklayalım. “Ten tene temas” denilen TTT, doğumdan hemen sonra bebeğin battaniye ya da giysi olmadan tamamen çıplak halde annenin koynuna koyulduğu bir uygulama. Ten tene temasta bebeğin doğar doğmaz daha göbek kordonu bile kesilmeden annenin koynuna koyulduğunun altını çizelim.

Bunu da öğren: Doğal Doğum Nedir? Neden Önemlidir?

Ten tene temas nasıl yapılır?

ttt nasıl yapılır

Birçok kültürde bebekler genellikle doğum sırasında annelerinin göğsüne çıplak bir şekilde konuyor. Geçmişten gelen bu uygulama günümüzde de aynı şekilde yapılıyor. Bebek henüz göbek kordonu kesilmeden ve sarılmadan, çıplak bir şekilde annesinin çıplak tenine, karnına ya da göğsüne koyuluyor. İlk emzirme bitene kadar bebeğin bu şekilde kalması sağlanıyor. Bebeğin, annesinin tenine değmeyen kısmı ise bir havlu ya da battaniye yardımıyla örtülüyor.

Özellikle vurgulayalım. Bebeği, annenin elbisesi ya bir havlu üzerine koymak veya bir örtüye sarılmış haldeki bebeği anneye vermek ya da sadece yanak yanağa birkaç saniyeliğine anneyle bebeği buluşturmak ten tene temas değil. Arada iki tenin birbirine değmesini engelleyecek herhangi bir şey olmamalı.

Ten tene temas ne zamana kadar yapılmalı?

Ten tene temas emzirme bitene kadar devam ediyor. Doğumun hemen arkasında annenin koynuna alınan bebek, ilk emzirme bitene kadar kesintisiz bir şekilde annenin göğsünde kalıyor.

Ten tene temas neden önemli?

Doğumdan hemen sonra yapılan bu uygulama ile dokunma, sıcaklık ve koku gibi duyusal uyaranlar, anne ve bebek arasındaki davranış etkileşimini kolaylaştırıyor. Yapılan bir araştırmanın analiz sonuçlarına göre, doğumda TTT yapılan bebekler ile rutin hastane bakımı yapılan bebeklerin emme alışkanlıklarında ciddi bir fark var. Üçüncü ve altıncı ayda sadece anne sütüyle beslenme oranının ten tene temas yapılan bebeklerde 2 kat daha fazla olduğu tespit edilmiş.

Aynı çalışmada TTT yapılan doğumlarda annenin üçüncü günde meme ağrısının daha az olduğu ve daha az anksiyete yaşadığı, bebeğinse ilk emzirmede daha verimli emdiği, 12 kat daha az ağladığı ve kalp atışı, solunum ve vücut ısısının daha sabit olduğu görülmüş.

Dünya Sağlık Örgütü de 2003’ten beri bebeğin kilosu, gebelik haftası, doğum şekli ve klinik durumu ne olursa olsun tüm yenidoğanların TTT bakımı almalarını öneriyor.

Mutlaka oku: Güvenli Bağlanma Nedir? Neden Önemlidir?

Ten tene temas faydaları nelerdir?

ttt faydaları neler

Anne bebek ten tene temastan karşılıklı fayda görüyorlar. Ten tene tamasın hem bebek hem de anne dünysasında ne tür faydaları var ayrı ayrı bakalım.

Ten tene temasın bebeğe faydaları

  • TTT ile annenin sıcaklığı ve dokunuşunu alan bebek rahatlayarak daha güvende hissediyor ve daha az ağlıyor.
  • Annenin çıplak teniyle temas eden bebek koklayıp yalayarak meme ucunu bularak kendiliğinden emmeye başlayabiliyor. Bebeğim emmeyle ilgili sorun yaşama ihtimali düşüyor.
  • Anne teninin sıcaklığı bebeği doğru bir şekilde sararak hipotermiyi engelliyor.
  • Yararlı bakteriler cilt teması ile bebeğe geçerek bağışıklığına katkıda bulunuyor.
  • Bebeğin stres ve kortizol seviyesi düşüyor.
  • Bebeğin kandaki oksijen seviyesi düzeliyor.
  • Bebeğin büyümesi ve gelişimi hızlandığı için yoğun bakım ünitesinde kalış süresi azalıyor.

Oku: Yeni Doğan Bebekte Solunum Sıkıntısı Neden Olur?

Ten tene temasın anneye faydaları

  • Ten tene temas ile anneler daha pozitif bir emzirme deneyimi yaşıyorlar.
  • Oksitosin hormonu erken salgılandığı için doğum sonrası kanama riski azalıyor.
  • Prolaktin hormonu ten tene tamasla yükseliyor ve annenin süt üretimi daha iyi oluyor.
  • Annenin lohusa depresyonu geçirme ihtimali azalıyor.

Bu da ilgini çekebilir: Evde Doğum Nasıl Yapılır? Riskleri ve Artıları Neler?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: