Yenidoğan Aşı Takvimi: Bebeğinin Aşı Programı!

Aşı olan bebeğini ağlarken görmenin hiç kolay olmadığını tahmin ediyoruz. Ancak bebeğinin akıttığı gözyaşları sonraki günlerde sağlık sorunları yaşamasını engelleyecek, unutma! Peki, yenidoğan aşıları nelerdir? Bebeğine hangi aşıları hangi dönemlerde yaptırmalısın? İşte, cevaplar!

Yenidoğan aşıları

Yenidoğan Hepatit B aşısı

Hepatit B virüsü taşıyorsan doğum sırasında senden bebeğine geçebilir. Ayrıca ileriki dönemlerde bebeğinin kan ve vücut sıvılarına bulaşarak sorunlar yaratabilir.

Hepatit B virüsü belirtileri arasında;

  • İştah kaybı,

  • Kusma,

  • Sarılık,

  • Karın ağrısı bulunur.

Bebeğinin gelişimini olumsuz anlamda etkileyebilecek sorunların önüne geçebilmek için uygulanan hepatit B aşısı, üç doz halinde bebeğine verilir. İlk doz doğumdan hemen sonra, ikincisi ise bebeğin 1. ayını tamamladığında yapılır.

Yenidoğan DTaP aşısı

Bu aşı difteri, tetanos ve boğmaca için yapılan karma bir aşıdır. Beş doz halinde uygulanacak olan bu aşıya, bebeğinin ilk ayını doldurması ile başlanır. DTaP aşısı, eski DTP aşısına kıyasla daha kolay tolere edilir. Çünkü bu yeni aşının içeriğinde boğmaca bakterisinin sadece belli kısımları kullanılmıştır. Bu anlamda DTaP aşısını yaptırırken eski dönemlere oranla daha az yan etki görülür.

Yenidoğan rotavirüs aşısı

Rotavirüs şiddetli ishale sebep olan bir virüs çeşidi. İshalin dışında ateş yükselmesi ve kusmaya da neden olan bu virüsün etkisiz hale getirilmesi için aşı uygulanır. Bu aşı, kullanılan markaya göre 2 ya da 3 doz şeklinde verilebilir.

İlk doz bebeğinin ilk ayını tamamlamasının ardından, 2 aylık olduğu dönem boyunca yapılabilir.

Ayrıca aşı iğne şeklinde değil, ağızdan bebeğine verilir.

Yenidoğan IPV aşısı

Çocuk felci (polio) olarak bildiğimiz hastalık, beyni ve omuriliği etkileyerek felce ve ölüme sebep olabilir. Korkutucu sonuçlarıyla tedirginlik verici olan bu hastalıkla mücadele için geliştirilen aşı, kimyasal açıdan ölü virüsler içerir ve bebeğini çocuk felcine karşı korur.

4 doz halinde uygulanan bu aşının ilk dozu, bebeğin 2 aylıkken yapılır.

Yenidoğan prömokok aşısı

Bakteriyel menenjit ve kulak iltihaplarına neden olan prömokok hastalığı, kan enfeksiyonları ve zatürreye dönüşebilir. Bununla birlikte özellikle 2 yaşın altındaki çocuklarda ağır komplikasyonlara sebep olabilen hastalığın tedavisinin güç olduğunu da belirtmek gerekir. Bu sebeple aksatmadan aşı takvimine uymanı önerdiğimiz aşı 4 doz halinde uygulanır.

Aşının ilk dozu ise bebeğinin 2 aylık olduğu dönemde yapılır.

Yenidoğan Bebeğin Aşı Takvimi
Hepatit B Doğum sonrası ve 2. ay
DTaP 2. ay
Rotavirüs 2. ay
IPV 2. ay
Prömokok 2. ay

Bebek aşılarının tamamına dair bilgi için ise Ay Ay Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinin Olması Gereken Aşılar Nelerdir? adlı yazımıza bakabilirsin.

Prematüre bebeklerde aşılar

Bebeğin erken ya da düşük kilolu doğduysa, standart aşı programlarına uyma konusunda tedirginliklerin olabilir. Ancak bebeğin prematüre olsa dahi önerilen rutin aşıları zamanında yaptırmayı ihmal etmemelisin. Çünkü prematüre olan bebeğin;

  • Hastalıkla mücadele etme konusunda daha zayıf,

  • Önlenebilir bir enfeksiyon kapma konusunda daha riskli bir pozisyondadır, unutma!

Bu sebeple bebeğini aşılardan uzak tutma kararı almadan önce bu durumları göz önünde bulundurmanı öneririz. Ayrıca piyasada bulunan aşıların prematüre ve düşük kilolu bebekler için güvenli olacak şekilde hazırlandığını da belirtelim.

Bu durumun tek istisnası ise doğumdan hemen sonra yapılan hepatit B aşısıdır. Eğer bebeğin 1 kilonun altında bir ağırlıkla doğduysa doktorun aşıyı yapmak için bebeğinin biraz daha büyümesini bekleyebilir.