Süt İzni ve Süt Parası Nedir?

Devletin doğum yapan annelere sağladığı yardımlardan olan süt izni ve süt parası hakkında merak ettiğin konular olduğunu biliyoruz. Gel bakalım süt izni ve süt parası neymiş, süresi ve miktarı ne kadarmış?

Süt izni nedir? Çalışan annenin süt izni ne kadardır?

Kadın işçilere, 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmek için günde belli bir süre izin verilmesine süt izni denir. Emzirme izni olarak da bilinen süt izni kaç saat? 6 Seri No'lu Kamu Personeli Genel Tebliğinin "I.Doğum Sebebiyle Verilecek İzinler" bölümünde bu sürenin analık izninin bitmesinin hemen ardından ilk 6 ayda 3 saat, ikinci 6 ayda ise 1,5 saat olduğu belirtilmiş.

Ancak özel sektörde süt izni, günde 1,5 saat olarak belirlenmiş. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçinin kendisi belirleyebiliyor.

Esas olan süt izinlerinin günlük kullanılması. İzinlerin birleştirilerek haftalık, aylık veya yıllık toplu olarak kullandırılması yasaya aykırı.

Diğer taraftan belli şartlara bağlı kalınarak, emziren anneye yarım gün çalışma hakkı da veriliyor. Ancak bu şansa yalnızca kamu personelleri sahip.

Eğer çoğul gebelik yaptıysan, süt izni süresi 1 ay daha uzayabiliyor haberin olsun.

Süt iznini toplu kullanmak mümkün mü?

Esas olan emzirme izinlerinin günlük kullanılması. İzinlerin birleştirilerek haftalık, aylık veya yıllık toplu olarak kullandırılması yasaya aykırı. Ancak işçinin talep etmesi halinde bu şekilde de kullanabilir. Genelde özellikle büyükşehirde ulaşım güçlüğünden kadın işçiler işe 1,5 saat geç gitmeyi ya da işten 1,5 saat erken çıkmayı tercih edebiliyor. Bu iznin kullanılabilmesi için çalışanın kurumuna bir dilekçe vermesi gerekiyor.

Süt izni dilekçesi nedir?

Kadın çalışanlar, analık izninin bitimiyle birlikte süt izninden faydalanmak için bir dilekçe doldurup burada izinlerinin niteliğini belirlerler. Yani süt iznini yarım günlük mü saatlik mi yoksa toplu şekilde mi kullanmak istediklerini belirtirler ve bu dilekçe değerlendirmeye alınır.

Toplu süt izni hesaplama nasıl yapılır?

  • Önce süt izninin başlangıç ve bitiş tarihleri belirlenir.
  • Bu süreçte çalışılan günler hesaplanır.
  • İlk 6 ay ve sonraki 6 ay için günler 1,5 ile çarpılır. (Kamu çalışanıysa ilk 6 ay 3 ile çarpılır.)
  • Çıkan sonuç 7,5’a bölünür ve hak edilen gün süresi bulunur.

Süt parası nedir?

Halk arasında süt parası denilen emzirme ödeneği; sağlık hizmeti sağlayan sigorta kollarından olan analık sigortasından yapılan sosyal sigortalar yardımlarından bir tanesidir.

Süt parasını kimler alabilir?

Bu haktan yararlanabilmek için doğum yapan kişinin en az doğumdan önceki 120 gün içerisinde sigortalı olması gerekmektedir. Kocası sigortalı olan ev hanımı da emzirme ödeneği alabilmektedir. Yani süt parası nasıl alınır sorusunun cevabı ve tek şartı bir sosyal sağlık güvencesine dahil olmaktır.

Süt parası başvurusu nasıl yapılır?

Önceden emzirme ödeneği almak için Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçe verme zorunluluğu vardı. Ancak artık bu şart kaldırıldı ve sistemde görülen emzirme ödeneği raporuna göre otomatik olarak ödenmeye başladı.

Yine de bir sigortalı olarak otomatik ödeme almadıysan, kimlik fotokopin ve doğum belgenle birlikte SGK’ya başvurabilirsin.

Süt parası ne kadar?

Emzirme ödeneği 2019 yılı için 180 TL’dir. “Süt parası kaç ay alınır?” diye merak ediyorsan hemen cevap verelim. Bu ödenek her doğum için bir kereye mahsus verilmektedir. Yani emzirme boyunca bu ödeneğin sağlanması gibi bir durum söz konusu değil.

Süt parası sorgulama nasıl yapılır?

Eğer herhangi bir sigorta kurumuna bağlıysan, süt parası e-devlet sistemi üzerinden sorgulanabiliyor. Bu işlemi gerçekleştirmek için bir e-devlet şifresine sahip olman lazım. Bu şifre de PTT şubelerinden 2 lira karşılığında alınabiliyor.

Paranın yatıp yatmadığını e-devlet sistemi içindeki “Sosyal Yardımlar” listesinden görebilirsin.