NST (Non Stress Test) Nedir, Hangi Durumlarda Yapılır?

Hamileliğinin ilerleyen dönemlerinde “Acaba bebeğim sağlıklı mı?”, “Her şey yolunda mı?” endişelerine kapılabilirsin. NST (Non Stress Test), tam da bu noktada miniğinin hareketleri ve kalp atışları hakkında bilgi edinmeni sağlıyor.

Peki, NST ne demek? Nasıl ve hamileliğin kaçıncı haftasında yapılıyor? Cevaplar yazımızda!

NST nedir?

NST (Non-stress test), rahim kasılmalarını ve bebeğinin fetal kalp atım hızını ölçmek için yapılan geç dönem gebelik testlerinden biridir. Bebeğinin sağlık durumunun tespit edilmesini sağlar.

Başka neler var: Hamilelik Döneminde Yapılan Testler Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

NST nasıl çekilir?

  • NST testi sırasında karnına bebeğinin kalp atış hızını ölçen bir prob ile ceninin hareketlerini ve rahim kasılmalarını kaydeden bir monitör bağlanır.
  • Doktorun sana bu esnada üzerinde düğme bulunan bir çubuk verir. Test sırasında bebeğin hareket ettiğinde bu düğmeye basmanı ister.
  • Bebeğinin kalp atış düzenindeki değişiklikler 20-30 dakika boyunca gözlemlenir. Bu değişiklikler bebeğinin hareketine bağlı olarak oluşur.
  • Ölçümlerin grafik olarak yazdırıldığı kağıda NST trasesi denir. NST sonucunda bebeğinin hareket etmemesi bir sorun olduğu anlamına gelmez, uyuyor da olabilir.
  • Reaktif olmayan test, bebeğinin plasenta veya göbek kordonu sorunlarından dolayı yeterince oksijen almadığını gösterebilir.

Bebeklerin Kalp Atışı Ne Zaman Duyulur?

NST neden yapılır?

NST’nin, bebeğin hareketindeki azalmanın yanı sıra annedeki bazı riskli durumlarda da yapılması gerekebilir. Bunlar;

  • Diyabet,
  • Böbrek ya da kalp hastalığı,
  • Yüksek tansiyon,
  • Geçmişte ölü doğum yapmış olmak,
  • Gün aşımı (doğum için verilen tarihte doğum yapmama),
  • İkiz bebek,
  • Çoğul gebeliktir.

NST’ye kaçıncı haftada girilir?

Genellikle hamileliğin 28. haftasından itibaren NST yapılabilir. Erken doğum ihtimali olan gebeliklerde 26. haftada da uygulanabilir. Ancak bu durunda normal NST değerlerini tetkik edebilmek için 1 hafta sonra tekrar test yapılması gerekir.

Yüksek riskli hamileliklerde ise 32. haftadan sonra doktorun rutin muayenelerde NST ölçümü yapmayı isteyebilir.

Nedir, neden olur: 7 Maddede Erken Doğum

NST testinin doğruluk payı nedir?

Bebeğinde bir sorun olmadığı halde problem varmış gibi bir NST sonucu alabilirsin. NST testinde bu tarz yanılmalar görülme ihtimali yüksek. Ancak bebeğinin sağlıklı olduğunu bildiren sonuçlardaki yanılma payı genellikle düşük oluyor.

Bebeğinin sağlığına dair bilgiye giden yol ondan geçiyor: Ultrason Nedir, Nasıl Çalışır, Çeşitleri Nelerdir?

NST yorumlaması nasıl yapılır?

NST grafiğinde bebeğe giden kan akımının yeterli olduğunu söyleyebilmek için 20 dakikalık inceleme boyunca kalp atışlarındaki yükselmelerin en az 15 saniye süreyle 2 kez görülmesi gerekir. Birtakım kriterler yerine geldiği takdirde reaktif NST’den bahsedilebilir.

NST cihazında 20 dakika boyunca hareket gözlenmezse bebeğin uykuda olduğundan şüphe edilir. Bu durumda bebeğin ya kendiliğinden uyanması beklenir ya da akustik stimülasyon denilen ses uyarısıyla uyandırılır.

Bir süre sonra tekrar NST yapılır. Reaktiflik kriterleri gözlenmezse nonreaktif NST’den söz edilir.

Bu da ilgini çekebilir: Üçlü Tarama Testi Nedir, Neden Yaptırman Gerekir?

Kaynaklar:

Sağlıklı Gebelik Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: