28 Haftalık Gebelik

27. Hafta 29. Hafta

Üçüncü ve son trimestere hoş geldin! Hamileliğinin üçte ikisini ama acı ama tatlı günlerle geride bıraktın. Sırada 28 haftalık gebelikte neler olur? 28 haftalık bebek gelişimi nasıl olur? gibi soruların cevapları var. Son çeyrekte seni neler bekliyor, oku bakalım!

28 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi

28 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu

28 haftalık bebek kaç kilo olmalı? Boyu kaç cm olmalı, gibi bilgileri aşağıdaki tablomuzdan görebilirsin.

28 haftalık bebek gelişimi
28 haftalık bebek kilosu 1100-1300 gr
28 haftalık bebek boyu 35-40 cm
  • 28 haftalık gebelikte bebek kilosunun 1100 ila 1300 gram arasında olması beklense de her bebek farklı şekilde gelişim göstermeyebilir. Bu rakamlar ortalamadır, senin bebeğinin daha fazla ya da az kilolarda olması bir sorun olduğunu göstermez. Önemli olan doktorunun, gelişim eğrisinde sorun görmemesidir.
  • Bu zamana kadar bebeğin gelişmekte olan beyninin yüzeyi düzdü. Gebelikte 28. hafta ile birlikte beynin yüzeyinde karakteristik oluklar ve çukurlar oluşur. Ayrıca beyin dokusunun miktarı da artar.
  • Bu hafta derisinin altında yağ biriktirmeye devam eder. Bu sayede eskisi kadar cılız görünmez ve artık şişmanlamaya başlamıştır.
  • Kaşları ve kirpikleri oluşur ve artık o minik gözlerini kırpıştırabilir. Yani bu haftaki marifeti göz kırpmak! Buna öksürmek, emmek, hıçkırmak ve nefes almak da dahil.
  • Artık düzenli bir şekilde uyuyup uyanır. Fakat uyku düzeni yeni doğmuş bir bebeğe benzemez. Her seferinde 20-30 dakika uyur.

Ne zaman doğum yapacağını merak etmeye başladın değil mi? Tahmini doğum tarihi hesaplaması yapmak için tıkla!

28 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri

28 hafta bebek hareketleri, oturulan ya da uzanılan zamanlarda daha çok hissedilir. Bu haftadan sonra fetüs hareketlerini, bir kere sabah saatlerinde bir kere de akşam saatlerinde olmak üzere günde 2 kere kontrol etmek akıllıca olabilir.

Peki, 28 haftalık bebek anne karnında nasıl durur? Bu dönemlerde bebeğin pozisyonunu sormak çok yaygın bir durumdur. 28 haftalık gebelikte bebeğin pozisyonu hakkında karna dokunarak tahminde bulunmak imkansızdır. Bebek, hamilelik süresince pozisyon değiştirir. Son trimesterde başının aşağıda olma ihtimali diğerlerinden fazladır fakat en doğru bilgiyi doktor ultrason sırasında verecektir.

28 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Annelerin her hafta sorduğu o kritik soru ile başlayalım: 28 hafta gebelik kaç ay eder? Artık hamileliğinin 28. haftası ile 7. ayına girmiş bulunuyorsun. Aylık hesaba göre sadece 3 ayın kaldı.

Fakat doktorlar gebeliği haftalık olarak hesaplarlar. Bu haftayı saymazsak ve bebeğinin 40. haftada geleceğini düşünürsek 12 haftan var. Elbette bebeğinin kaçıncı haftada geleceğini ancak o bilir. Tabii planlı doğum yapmayacaksan. Lafı fazla uzatmadan 28 haftalık gebelikte anne ve bebekteki değişikliklere geçelim!

28 Haftalık Bebek Görüntüsü

Anne karnında 28 haftalık bebek hakkında detaylı bilgi almak için: Anne Karnında Bebek

28 Haftalık Ultrason Görüntüsü

Senin çektirdiğin 28 haftalık gebelik ultrason görüntüleri buradakiyle örtüşmeyebilir. Bu, bebeğinde bir problem olduğu anlamına gelmiyor. Her bebeğin anne karnındaki hareketi ve duruşu farklı.

28 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

28 Haftalık Gebelik Görüntüsü

  • Artık rahmin, göbeğinin oldukça üzerinde… Bazen bu büyüme yavaş hissedilir, bazen ise çok çabuk oluyormuş gibi gelebilir. Hatta sanki bir gecede!
  • Rahmin göbek deliğinin üzerinde yaklaşık 8 cm’dir. Pubik simfizden ölçülürse rahmin tepe noktasına kadar hemen hemen 28 cm civarındadır.

28 Haftalık Gebelikte Anne Kaç Kilo Almalı?

Hamilelikte kilo alımı her dönem hatta her hafta merak edilir. İdeal kilo aralıklarında mıyım, çok mu kilo aldım, az mı kilo aldım diye araştırıp duruyor olabilirsin.

Eğer gebeliğe normal bir kiloda başladıysan 11 ila 14 kilo arasında alman en ideali. 28 haftalık gebelik kilosunun 500-700 gram civarında artış göstermesi bekleniyor. Şimdiye dek toplamda 7.7-10.8 kilo arasında almış olabilirsin.

28 Haftalık Gebelikte Beslenme

Bu aşamada ne tür gıdalar yemen gerektiğini ve diyetinden hangi gıdaları çıkartman gerektiğini merak ediyor, gebeliğin 28. haftasında beslenme nasıl olmalı? diye düşünüyor olabilirsin. Bu konuda sana gündelik tüketim miktarları ile birlikte en doğru bilgiyi doktorun verecektir. Çünkü her ne kadar faydalı olsa da bazı gıdalar -A, B, C, E gibi vitaminleri içerdiklerinden- gereğinden fazla tüketilirse zararlı da olabilir. Tüketmen gereken sağlıklı besinler ve günlük porsiyon alımları hakkında küçük bir fikir:

  • Koyu yeşil veya koyu sarı renkli meyve ve sebzeler (1 porsiyon),
  • C vitaminli meyve ve sebzeler (2 porsiyon),
  • Diğer meyve ve sebzeler (2 porsiyon),
  • Tam tahıl ekmekleri ve kahvaltılık tahıllar (4 porsiyon),
  • Süt ve süt ürünleri (4 porsiyon),
  • Kırmızı et, kümes hayvanları, yumurta, balık gibi protein kaynakları (2 porsiyon),
  • Kuru fasulye ve bezelye, çekirdek ve kuru yemişler (2 porsiyon).

Daha detaylı bilgi için: Hamilelikte Beslenme

28 Haftalık Gebelikte Annedeki Şikayetler

Bu dönem içerisinde bebek ve rahim iyice ağırlaşacağı için kasık ağrısı, bel ağrısı, nefes darlığı, mide yanması, varsa varis ve hemoroid (basur) gibi şikayetler giderek artarak doğuma kadar devam edebilir. İşte yaşıyor olabileceğin bazı semptomlar:

28 Haftalık Gebelikte Kasık Ağrısı

Rahim, göbek deliği ile göğüs boşluğu arasındaki mesafenin tam ortasına kadar genişler. Zamanla kasık kemiği ile göğüs kafesinin arasındaki alanın tamamını kaplar. Kasıklarında hissettiğin ağrının nedeni büyük ihtimalle rahmin genişlemesi ve ağırlaşmasıdır. Yine de doktoruna şikayetlerini mutlaka söylemelisin.

Neden olur, nasıl geçer: Hamilelikte Kasık ve Karın Ağrısı!

28 Haftalık Gebelikte Kanama

28 haftalık hamilelikte olan vajinal kanamalar plasenta ile ilgili bir sorunun belirtisi olabilir. Plasenta yırtılmasında, plasenta rahmin iç duvarından ayrılmaya başlar. Böyle bir durumda normalde rahmin üst kısmında duran plasenta, rahim ağzını tıkar. Plasenta previya denen bu sorunun başlıca belirtisi, 3. trimesterin başında meydana gelen ağrısız vajinal kanamalardır.

Plasente previyada gelen kan kıpkırmızıdır. Kanama az da olabilir ama genellikle şiddetlidir. Durabilir ama günler ya da haftalar sonra yeniden başlar. Ağır kanamaya eşlik eden ağrı ve rahatsızlık hissi varsa doktorunla vakit kaybetmeden iletişime geçmelisin. Bu acil müdahale gerektiren bir durum olabilir.

Ayrıntılı bilgi için: 11 Soruda Hamilelikte Kanama!

28 Haftalık Gebelikte Mide Yanması

Sindirim sisteminin içinde yiyeceklerin hareketi hala yavaştır. Genişleyen rahim, bağırsakların üzerine baskı yapmayı sürdürür. Sonuç olarak da mide yanması ya da kabızlık çekmeye devam edebilirsin.

Anlattık: Hamilelikte Mide Yanması İle Başa Çıkma Rehberi

28 Haftalık Gebelikte Mide Bulantısı

İkinci trimesterin bitimiyle birlikte artık mide bulantılarının sona ermiş olması gerekir. Ancak her anne adayında durum aynı olmayabilir. Hamilelikte 28. haftaya rağmen devam eden bulantıların varsa erken saatte kahvaltı yapmaya özen göster. Bol su iç, zencefil tüket ve stresten uzak dur. En önemlisi kendini gözlemle, vücudunu tanıman çok önemli.

28 Haftalık Gebelikte Nefes Darlığı

Progesteron hormonunun harekete geçirmesiyle birlikte bu ay ciğer kapasiten genişlemeyi sürdürür. Solunumdaki bu değişim, kanının normalden daha fazla oksijen almasına ve karbondioksit atmasına olanak verir.

Bunun sonucu olarak daha hızlı nefes alabilir, nefes darlığı çekebilirsin. Hamilelik boyunca nefes egzersizleri yapmak hem nefes darlığı da dahil birçok şikayetini azaltır hem de doğumu kolaylaştırır.

Bunlar işine yarayabilir: Nefes Egzersizleri ile Rahat Bir Hamilelik ve Doğum Geçir!

Hamileliğinin Fotoğrafları!

Artık karnın iyiden iyiye büyüdü. Büyüyen bebeğinin görüntüsü artık geçmiş dönemlere oranla çok daha belirgin! Ancak bitmedi, önünde 3 ay daha var. Hamileliğinin sonuna kadar yavaş yavaş devam edecek olan bu büyümenin fotoğraflarını çektirerek, aradaki değişimi kaybolmayacak ve unutulmayacak bir anıya dönüştürebilirsin. Göbeğindeki değişimin fotoğrafları, aslında bebeğinin nasıl büyüdüğünün fotoğrafları olacak, unutma.

Bunun için Hamilelik ve Doğum Fotoğrafçısı sayfamıza bakabilirsin!

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

27. Hafta 29. Hafta



Bülten E-Posta Kaydı

28 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?