Hamilelikte Migrene Ne İyi Gelir?

Şiddetli baş ağrısı şeklinde kendini gösteren migren atakları hamilelikte can sıkıcı bir hale gelebiliyor. Genellik baş ağrılarının hamilelik döneminde azalması beklense de bazı anne adaylarında tam tersi şekilde gebelikte migren atakları baş gösterebiliyor. Bu yazımızda hamilelikte migrene ne iyi gelir ve tedavide ilaç kullanılmasında bir sakınca var mı, bilmen gerekenlerden bahsettik.

Migren nedir?

Şakaklar, alın ve ense kökünde nabız atışı şeklinde kendini gösteren ağrı tipine migren deniyor. Bu ağrılara bazen kusma ve bulantı da eşlik edebilir, gözlerde ışık çakmaları da olabilir. Gebelikte migren günlük yaşamını etkileyebilen ve aktivitelerinde kısıtlılık yaratabilen bir noktaya varabilir. Ağrının çeşidine göre hareket ettikçe kötüleşebilir.

Eğer hamilelik öncesinde tanısı koyulmuş bir migren rahatsızlığın varsa bu ağrılar çok şiddetli ve sık ataklarla kendini gösterebileceği gibi, azalıp daha hafif seyredebilir de. Hamilelikte migren başlar mı, diyebilirsin. Migreni gebelikte ilk kez yaşaman da olası. Çünkü yapılan bazı araştırmalara göre migren ve hormonlar arasında yakın bir ilişki var.

Hamilelikte migren belirtileri

Östrojen hormonunun artışıyla birlikte diğer hormonlardaki iniş ve çıkışlar birtakım metabolik değişiklikleri de tetikleyebiliyor. Damar genişlemeleri ve kan akımındaki artış gibi faktörler migren ağrılarının artmasına neden olabilir. Gebelikte migren belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Şakak, ense ve alın gibi bölgelerde tek taraflı ağrı,
  • İştahta değişiklik, tatlı yemeye eğilim,
  • Mide bulantısı,
  • Kusma,
  • Işığa ve sese duyarlılık,
  • Gözlerde ışık çakması,
  • Bulanık ve çift görme,
  • Sinirlilik,
  • Depresif ruh hali, mutsuzluk.

İhtiyacın olabilir: Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte migrene ne iyi gelir?

Hamilelikte migren ağrısına ne iyi gelir

Geçirilen migren atakları seni tüm aktivitelerden alıkoyarak hayat enerjini emebilir. Bu ataklara yakalanmamak ya da hafif bir şekilde geçirebilmek için hamilelikte migren ağrısına ne iyi gelir, gel birlikte bakalım.

Hamilelikte migreni tutanlar için yapılabilecek en basit ve etkili şeylerden biri, günlük tutmak. Migren ataklarını tetikleyen unsurlar kişiden kişiye değişiklik gösterebildiği için ağrının ne zaman başladığını, neyin sonrasında olduğunu ve ne kadar sürdüğünü not etmelisin. Bu sayede migren ataklarını netin tetiklediğini saptayabilir ve bu faktörleri hayatından uzak tutabilirsin. Gebelikte migren ataklarını tetiklediği bilinen faktörler şöyle:

  • Stres,
  • Çikolata,
  • Peynir,
  • Kahve,
  • Hava koşulları,
  • Hormonlar.

Anlattık: 7 Adımda Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Bu uyaranlara karşı dikkatli olmanda fayda var. Hamileyken migren ağrısına ne iyi gelir, devam edelim:

  • Başına soğuk suyla havlu uygulamak ve duş almak baş ağrılarını hafifletecektir.
  • Şekerleme yapabilirsin.
  • Düzenli egzersiz yapmak da gebelerde migren ağrısına iyi geliyor.
  • Meditasyon ve yoga gibi gevşeme teknikleriyle kendini dinginleştirip vücudunu rahatlatabilir ve çektiğin ağrıları dindirebilirsin.

Hamilelikte migren ağrısı bitkisel çözümle geçer mi, ona da minik bir tavsiyede bulunalım. Lavanta buharının migren ağrılarını hafifletmeye yardımcı olduğu söyleniyor. 1 bardak kaynamış suyun içine 7-8 damla lavanta ekleyerek buharını içine çekebilirsin. Lavanta buharını bu şekilde 15 dakika boyunca solumak migren ağrılarını geçiriyor ve baş ağrılarını hafifletiyor.

Oku bakalım: Hamilelikte Baş Ağrısı Nasıl Geçer?

Hamilelikte migren tedavisi

Hamilelikte migren ilacı kullanımı

Hamilelikte migren ağrısı nasıl geçer, dendiğinde migren ataklarının sınırlı tedavi seçeneği olduğunu söyleyebiliriz. Hamileliğin dönemi, atakların sıklığı ve ağrının şiddetine göre gebelikte migren tedavisinde farklı uygulamalar deneniyor.

Bazı kortizon içeren ilaçlarla şiddetli ataklar durdurulabilse de özellikle ilk 3 ay ağrı kesiciden uzak durulması tavsiye ediliyor.

Hamilelikte baş ağrısına hangi ilaç iyi gelir?

Hamilelikte migren tedavisinin ilk basamağında parasetamol içerikli ağrı kesiciler kullanılıyor. Migren belirtilerinin ortaya çıktığı ilk anda kullanılan bu ağrı kesiciler genellikle tedavide başarı sağlıyor.

Hamilelikte migren ilacı kullanımının doktor kontrolünde olması gerekiyor. Migren için özellikle hazırlanmış ergotamin içerikli ilaçlar öncü belirtilerde kullanıldığında migren ataklarının ortaya çıkmasını başarılı bir şekilde engelleyebiliyorlar. Ancak bu ilaçlar damarların genişlemesini önlediği ve rahimde kasılma yapabildiği için çok gerekmedikçe tercih edilmiyorlar.

Hamilelikte migren ağrısına karşı parasetamol tedavisi başarılı olmadığında doktorunun gözetiminde ağrı kesici olarak kodein içerikli ve bulantı giderici özellikte olan ilaçları birlikte kullanabilirsin.

Mutlaka öğren: Hamilelikte Ağrı Çeşitleri ve Çözüm Önerileri

Hamilelikte migren taşı kullanılır mı?

Hamilelikte geçmeyen migren ağrılarından kurtulmak için denenen yöntemlerden biri de migren taşı. Doğal bir yöntem olması nedeniyle Farmasi migren taşı hamilelikte kullanılır mı, sorusu konuyla ilgi merak edilen şeylerden biri. Bu taşla dairesel hareketlerle 2-3 defa hafifçe masaj yapmanın bilindiği kadarıyla bir zararı yok. Koruyucu, alkol, parfüm ve renklendirici de içermiyor. Ancak sen kullanmadan önce yine de doktoruna danış.

Hamilelikte migren bebeğe zarar verir mi?

Yapılan çalışmalara göre migrenli hamilelerle migreni olmayan hamileler arasında düşük, gebelik toksemisi, doğumsal anomaliler ve ölü doğum gibi problemler arasında herhangi bir fark yok.

Bu da ilgini çekebilir: Hamilelikte Bacak Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?