Hamilelikte Sinüzite Ne İyi Gelir?

Her dönem herkesi etkileyebilecek olan sinüzit sorunu, söz konusu hamilelik olduğunda daha hassas bir hal alıyor. Hamilelikte sinüzit için ne yapmalı, ilaç kullanılabilir mi, hamilelikte sinüzite ne iyi gelir merak ediyorsan yazımızı okumalısın!

Sinüzit nedir?

Kafa kemiklerinde bulunan hava boşlukları olarak adlandırabileceğimiz sinüslerin iltihaplanması ile ortaya çıkan soğuk algınlığı benzeri tabloya sinüzit denir. Bu iltihaplar genellikle virüs, bakteri, mantar gibi dış etkenlerin oluşturduğu enfeksiyonlara bağlı olarak gelişir. Ancak hamilelikte sinüzitin sebepleri biraz daha farklı olabilir.

Hamilelikte sinüzit neden olur?

Sinüzit yukarıda da belirttiğimiz gibi çoğunlukla enfeksiyonlara bağlı olarak görülüyor ancak hamilelikte sinüs tıkanıklığının bir diğer önemli sebebi de hormonlar. Anne adayının burun içerisindeki kan damarlarının kan hacminin artışına bağlı sık sık şişmesi de burun tıkanıklığının büyük sebeplerinden. Ayrıca hali hazırda alerjik rinit sorunu yaşayan anne adaylarının da hamileliklerinde sinüzit yaşamaları kolaylaşıyor.

Ancak tüm bu sebeplerin birbirileri ile karıştırılmaları çok kolay. Bu yüzden sinüzitin neden kaynaklandığını öğrenmek için mutlaka bir uzmana başvurulması gerekiyor.

İşine yarayabilir: Hamilelikte Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte sinüzit belirtileri nelerdir?

  • Burundan sarı-yeşil renkli akıntı gelmesi,
  • Yüzde, kaş üstünde, burun kenarlarında bastırınca duyulan ağrı ya da basınç hissi,
  • Boğaz kuruluğu,
  • İnatçı öksürük,
  • Tat ya da koku duyusunda zayıflama,
  • Baş ve boğaz ağrısı, hamilelik dışında ya da hamilelikte sinüzit belirtilerinden en önemlileri.

Hamilelikte sinüzit tedavisi nasıl yapılır?

Yukarıdaki belirtileri yaşadığında mutlaka bir uzmana başvurman gerekiyor. Eğer sinüzit olduğun kesinleşirse ve hastalığın çok ilerlememişse evde istirahat, doğru beslenme ve bazı doğal yollarla kısa sürede toparlanman mümkün. Ancak iltihap ilerlediyse ve gerekiyorsa doktorunun uygun göreceği bazı ilaçlar da kullanabilirsin. Ancak bu ilaçları kesinlikle doktor önerisi ile kullanmalısın, sakın kulaktan dolma bilgilerle kendi başına ilaç kullanma.

Gebelikte İlaç Kullanımı: Hamilelikte Hangi İlaçlar Güvenli?

Hamilelikte sinüzite ne iyi gelir?

Dediğimiz gibi, doktoruna danışmadan ilaç kullanmaman gerekiyor. Bu nedenle gebelikte sinüzit sorunu ile mücadele için bazı doğal yöntemler, hayat tarzı değişiklikleri de deneyebilirsin. Aşağıda sana birkaç öneri vereceğiz, bunlar oldukça zararsız ve kendini iyi hissetmene yardımcı olabilecek öneriler!

  • Hamilelikte sinüzit ağrısı nasıl geçer diye soruyorsan, buhar banyosunu önerebiliriz. Buhar banyosu yapmak hem yüzündeki basınç hissini azaltır hem de mukusun yumuşayarak dışarı daha kolay çıkmasını sağlar. Bu sayede sinüslerinde de rahatlama sağlanır. Buhar banyosunu yapmak için kaynamış suyu bir kaba koy. Yüzünü bu kaba paralel tut ve başına etrafını kapatacak bir havlu ört. Buharı bir süre solumaya çalış.
  • Bulunduğun ortamın nem oranına dikkat et. Eğer sinüzit sorunu yaşıyorsan kuru havanın bulunduğu bir ortamda kalmamalısın. Nemli hava burnundaki basıncın azalmasına yardımcı olur.

İşine yarayabilir: En İyi Hava Nemlendirici Buhar Makinesi Tavsiyeleri

  • Sıvı tüketmek biriken mukusun incelmesine ve daha kolay dışarı çıkmasına yardımcı olur. Bu yüzden gün içerisinde bol bol su içmeli, taze meyvelerin sularından tüketmeli, tavuk-et suyuna yapılmış çorbaları beslenmene katmalısın.
  • Burun tıkanıklığı hissi geceleri artar. Bu hissi azaltmak için yatarken başını yükseltmeni öneririz. Çift yastıkla uyumayı deneyebilirsin.
  • Tuzlu su karışımı ile gargara yapabilirsin. Yine burnuna zarar vermeyecek ölçüde tuzlu suyu burnuna çekerek tıkanıklığı giderebilirsin.
  • Bu süreçte iştahsızlık sorunu ile karşılaşabilirsin. Bunun için öğünlerini daha küçültüp daha sık porsiyonlarla beslenebilirsin. Yine meyvelerle beslenmek, çorba, bitki çayları, yoğurt gibi gıdalar tüketmek iştahsızlık sorununla baş edebilir.
  • Bal ve limon karışımı boğazının rahatlamasına yardımcı olabilir. Dilersen bal ve limonu sıcak suya ilave edip çay gibi tüketebilirsin.
  • Uykunu almaya dikkat etmelisin. İyi bir bağışıklık sisteminin temel taşlarından birisi düzenli uyku. Bu yüzden uyku alanını nemli tutmalı ve rahat bir alanda uyumalısın.
  • Ihlamur gibi bitki çaylarından gün içerisinde birer bardak tüketebilirsin. Ada çayı, rezene çayı gibi bitki çaylarından uzak durman gerekiyor.

Bakmalısın: Hamilelikte Bitki Çayı İçilir mi, Hangi Çaylar Güvenli?

Hamilelikte sinüzit bebeğe zarar verir mi?

Hayır, sinüzitin doğrudan bebekle bir etkileşimi olmaz. Bu durum sadece anneyi etkiler ancak annenin yaşadığı iştahsızlık, bağışıklık sistemi düşüklüğü gibi durumlar bir süre sonra bebeği etkilemeye başlayabilir. Bu yüzden sorunu çözmek için erken davranılması gerekir.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.