En Doğurgan Dönemini Belirlemeni Sağlayacak Yöntemler

Doğurganlık dönemini hesaplayarak hamile kalmak için en doğru zamanı belirleyebilirsin. Vücudun her gün gebelik için uygun ortamı yaratmaz ve aksi takdirde boşa çabalamış olursun. Kadınlarda yumurtlama dönemi herkes için farklıdır ve bu yüzden yumurtlama dönemi hesaplamasını bilmen gerek.

Bu yazımızda doğurganlık dönemi nedir, kadınların en doğurgan günü nasıl belirlenir? Bilmen gereken tüm detaylardan bahsettik!

Ovulasyon (yumurtlama) dönemini hesaplama aracını kullanarak hamile kalmak için en verimli günlerinin hangileri olduğunu öğrenebilirsin.

Doğurganlık dönemi nedir?

Doğurganlık dönemi, 1 ay içinde hamile kalma ihtimalinin en güçlü olduğu 5-6 günlük yumurtlama zamanını belirtir. Kadınların en doğurgan dönemi adet döngüsüne göre hesaplanır. Her kadında adet döngüsü farklı olduğu için yumurtlama dönemi de farklıdır.

Daha fazlası: Doğurganlık Dönemi Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!

Yumurtlama dönemi kaç gün sürer?

Ortalama regl döngüsü 28 gün, buna göre yumurtlama günü de adet döngüsünün 14. günü olarak kabul edilir. Ancak bu, senin için farklı olabilir. Çünkü adet döngüleri 21-36 gün arasında normal kabul edilir. Bu yüzden kadınların en doğurgan olduğu dönemi kendi düzenlerine göre belirleyebilmeleri gerek. Biz de doğurganlık dönemini kolayca belirlemeni sağlaman için farklı farklı yöntemleri senin için araştırdık.

Bilgilen: Yumurtlama Dönemiyle İlgili En Çok Sorulan 10 Soru!

1. Gebelik testi yap!

Döllenmenin gerçekleşmesi için ovulasyon döneminde cinsel ilişkiye girmek çok önemli. 1 ay içinde 5-6 günlük hamileliğe elverişli zamanın var. Doğurganlık aralığı içerisinde de esas yakalaman gereken, yumurtlama günün ve bugünden önceki 1-2 gün. İşte tam bu günlerde cinsel ilişki yaşamalısın. Çünkü spermler vücudunda 4-5 gün yaşayabilse de yumurtaların sadece 24 saat canlı kalabilir. Bu yüzden zamanı yakalamak her zaman kolay değil.

Yumurtlama testleri bu konuda en büyük yardımcın olacak, şüphemiz yok. Ovulasyon testleri vücudundaki LH (lüteinleştirici hormon) hormonunun artışını analiz eder ve tahmini yumurtlama gününü hesaplar. LH seviyesi en yükseğe ulaştıktan 24-36 saat içinde yumurtlaman gerçekleşir. Ovulasyon (hamilelik) testlerine internetten ve eczanelerden ulaşabilirsin.

Hamilelik testi: Evde Yapılan Hamilelik Testleri Hakkında Her Şey!

Gebelik testi nasıl yapılır?

Kadınların en doğurgan dönemi nasıl belirlenir

  • İdrarını bir kaba yaptıktan sonra 4-5 damla test çubuğuna damlat,
  • 5 dakika bekle,
  • Test çizgisi kontrol çizgisiyle aynı renge gelirse ya da daha koyu bir renk alırsa yumurtlama gününde olduğunu veya 24 saat içinde yumurtlayacağını anlayabilirsin,
  • Eğer ikinci çizgi koyu renk değilse yumurtlama zamanının gelmediğini anlayabilirsin. Testi ertesi gün tekrarlamalısın.

Avantajı: Ovulasyon kitleri yumurtlama zamanını tespit etmede en güvenilir araçtır.

Dezavantajı: Cinsel ilişki için hedef tarihini belirlemede abartmaya neden olur. Bu da uygun zamanı kaçırmanla sonuçlanabilir.

Evde gebelik testi: Hamilelik Testi Yapmak İsteyenler için 7 Soru 7 Cevap!

2. Yumurtlama takvimi için adet döngünü takip et!

Düzenli adet döngün varsa, adet döngünün en az 3 aylık dönemini kaydederek yumurtlama dönemini tahmin edebilirsin. Yumurtlama günün 21-36 gün arasında sürebilecek adet döngünün uzunluğuna göre farklılık gösterir. Bu nedenle gelecek âdet dönemin başlamadan önceki 12 ve 16. günler arasında cinsel ilişkiye girmen, hamilelik ihtimalini arttırır. Regl sonrası doğurganlık ihtimali yumurtlama dönemine göre düşüş gösterir.

Elbette bunu takip edebilmen için regl takvimini oluşturmuş olman gerek. Adet Takibini Yapmanı Kolaylaştıracak 5 Mobil Regl Takvimi Uygulaması yazımızı okuyup regl takibini kolayca yapabilirsin.

Avantajı: Maliyetsiz. Üstelik kolayca yapabilirsin.

Dezavantajı: Hastalık, stres gibi durumlar yumurtlama zamanını etkiler. Gün sayarak yumurtlama zamanını belirlerken bazen yanılabilirsin.

3. Yumurtlama dönemi servikal mukus salgını incele!

    Servikal mukus ile hamile kalanları duymuşsundur. Serviksin görevi spermleri içeri sokmak veya dışarıda tutmak olduğu için hamile kalmana yardım etmede çok önemli bir rol oynar.
  • İç çamaşırına bakarak ya da vajinal bölgenin ıslaklığına göre yumurtlama dönemini takip etmen mümkün.
  • Adetinin bitmesinden sonraki günlerde servikal mukus salgılanma minimum düzeydedir.
  • İlerleyen günlerde salgı artar. Beyaz bulanık bir görüntüsü, kremsi yapısı olur.
  • Yumurtlama zamanında ise daha bol, akışkan, berrak ve kaygan mukus yapısı oluşur. Mukusu 2 parmağının arasında uzatmayı denersen kopmadan 5-10 cm kadar uzayabilir. Bu, yumurtlama gününe yaklaştığının bir işaretidir.
  • Yumurtlama olduktan sonra salgının hem miktarı hem de akışkanlığı azalır.

Avantajı: Sadece servikal mukus sıvının takibini yapman yeterli olduğu için oldukça basit bir yöntem.

Dezavantajı: Sıvının kıvamı ve rengi ile ilgili karar kişiden kişiye değişebilir.

Cevapsız soru kalmasın: Yumurtlama Dönemiyle İlgili En Çok Sorulan 10 Soru!

4. Yumurtlama ağrısını (mittelschmerz) takip et!

Regl dönemi doğurganlık hesaplama

Mittelschmerz nedir, açıklayalım. Eğer yumurtalıklarından bir yumurta bırakıldığında alt karın bölgende ya da kasıklarında bir ağrı hissetmeye başlıyorsan yumurta çatlama belirtileri yaşıyorsun demektir. Bu yüzden senin için ayrıca önerebileceğimiz yöntem; yumurtlama ağrısını takip etmen olacak. Yumurtanın olgunlaşması ya da yumurtalıktan atılmasıyla vücudunda oluşan ağrı sayesinde yumurtlama zamanını tahmin edebilirsin. Ağrıyan bölgenin yerinin ay ay farklılaşabileceğini unutma!

Avantajı: Hiçbir maliyeti yok. Tek ihtiyacın olan bedenini dinlemek.

Dezavantajı: Herkesin bedeni her durumda aynı tepkiyi vermez. Bu yüzden yumurtlama ağrısı hissetmeyebilirsin. Bu yüzden de yumurtlama ağrısı-mittelschmerz yöntemi sana uygun olmayabilir.

Bu yazı da ilgini çekebilir: Adet Döngüsü Nedir? Yumurtlama Dönemiyle Nasıl Bir Bağlantısı Vardır?

5. Tükürükle yumurtlama testi yap!

Yumurtlama döneminde östrojen seviyesinde değişiklikler görülür. Tükürüğündeki östrojen seviyesi, yumurtlama zamanın yaklaşırken yükselir. Yumurtladığında tükürüğüne test kitinin büyütecinden bakarsan buz desenine benzer şekiller görürsün. Ama belirtelim, sigara ve alkol kullanımı ya da yediğin yiyecekler tükürük yapında değişikliğe yol açabilir. Dolayısıyla bu da testin sonucunu etkiler.

Avantajı: Sadece tükürüğüne ve alet kitine ihtiyacın olacağı için kolay bir yöntem.

Dezavantajı: Mikroskopta görünen desenleri yorumlamak kişisel olarak değişebilir. Ayrıca tükürükle yumurtlama testi kiti, piyasada ovulasyon kiti kadar yaygın değil.

Bu yazıya da bakmalısın: Hamile Kalmak İsteyenler İçin Uzak Durulması Gereken 10 Şey!

6. Yumurtlama döneminde vücut ısını takip et!

doğurganlık döneminde vücut ısısı

Yumurtlama döneminde vücut ısısı, normal ısı değerinden çok az olsa bile yükselir. Bu ısı artışından önceki 2-3 günlük sürecin ovulasyon dönemine denk geldiği varsayılır. Her sabah uyanınca vücut ısını ölçerek doğru günü bulabilirsin.

Avantajı: Tek ihtiyacın olan şey termometre. Bu yüzden oldukça basit bir yöntem.

Dezavantajı: Isı değişikliği çok belirsiz görülür. Hatta ısı artışı yumurtlamadan sonra da olabilir. Yumurtlama zamanın geçince de hamile kalma ihtimalin düşer.

Takipte kal: Yumurtlama Dönemi Belirtileri: Ovulasyonun 6 İşareti!

7. Yumurtlama döneminde rahim ağzını gözlemle!

Yumurtlama zamanın geldiğinde rahmin, partnerinin spermleriyle iş birliği yapmak için hazırlanır. Rahim ağzının konumu değişmeye başlar. Adet döngünün başında dar ve sert yapıda olan rahim ağzı, yumurtlama zamanı yaklaşırken yumuşar. Her kadın olmasa da çoğu kadın bu değişikliği elleriyle kontrol ettiğinde hisseder. “Ben de anlarım.” dersen bir ya da iki parmağını kullanarak günlük olarak rahim ağzının yapısını kontrol edip yumurtlama zamanını tespit edebilirsin.

Avantajı: Maliyetsiz ve kolay.

Dezavantajı: Rahim ağzının değişen yapısını her kadın el yordamıyla anlamayabilir. Ayrıca vajinal bölgeni ellerinle kontrol etmeyi istememe ihtimalin de var.

Kaynakça ve İleri Okuma

  • Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler- Heidi E. Murkoff ve Sharon Mazel
  • Sağlıklı Gebelik Rehberi- Mayo Clinic