Adet Döngüsü Nedir? Adet Döngüsü Nasıl Hesaplanır?

Hamile kalmak için yapman gerekenlerin en başında adet döngünü düzenli olarak takip etmen geliyor. Adet döngünün kaç gün sürdüğünü, regl sürenin ne kadar olduğunu bilirsen yumurtlama zamanını da o kadar kolay tespit edersin. Peki, yumurtlama dönemini nasıl belirleyeceksin? Merak etme, bilmen gereken her şeyi biz senin için araştırdık. Hadi başlayalım!

Adet döngüsü nedir?

Adet döngüsü de denilen menstrual döngü nedir, öncelikle bundan başlayalım.

Adet döngüsü, 1 aylık dönemde bedeninin olası bir hamilelik için yaptığı hazırlıktır. Yumurtalıkların ovulasyon zamanın geldiğinde yumurtanı bırakır. Yumurtan spermle buluşursa hamile kalma ihtimalin olur. Ama herhangi bir cinsel birleşme yaşamaz ya da başka bir nedenden dolayı (korunma gibi) hamile kalmazsan yumurtan çatlar ve adet kanaması başlar.

Önemli bir konu: Aklımda Deli Sorular: Hamilelik Belirtisi mi Âdet mi?

Adet döngüsü kaç döneme ayrılır?

Regl döngüsü yumurtalıktaki yumurtalık döngüsüne ya da uterustaki uterus döngüsüne dayanarak 3 faza ayrılabilir. Yumurtalık döngüsü;

  • Foliküler faz,
  • Ovulasyon,
  • Luteal fazdan oluşuyor.

Uterus döngüsü ise;

  • Adet,
  • Proliferatif faz,
  • Salgı fazına ayrılıyor.

Adet döngüsü nasıl hesaplanır?

adet döngüsü nasıl hesaplanır

Adet döngüsü hesaplaması yapılırken kadının adet gördüğü tarihten, bir sonraki adet kanamasının başlayacağı güne kadar geçen süre baz alınır. Bu noktada da aklına adet döngüsü kaç gün sürer, sorusu gelebilir. Ortalama olarak normal adet döngüsünün süresi 28 gün olarak kabul edilir. Ama bu süre senin için farklıysa endişelenme. Çünkü uzmanlara göre 21 ve 35 gün arasındaki regl döngüsü normal. Bir ay içinde yaklaşık 5-6 gününü de regl olarak geçirirsin.

Ancak adet döngün 21 günden daha kısa ya da 35 günden daha uzun sürüyorsa adet düzensizliği yaşadığını bilsen iyi olur. Bu durumda doktora gitmen iyi olur. Günümüzde regl döngüsü takibini yapabileceğin birtakım uygulamalar var, bunlardan faydalanabilirsin.

Yumurtlama dönemi nedir ve nasıl hesaplanır?

Adet döngün içinde hamile kalma ihtimalinin en yüksek olduğu zaman, yumurtlama dönemi olarak adlandırılıyor. Ovulasyon döneminin hesaplanması için adet döngünün süresini bilmen önemli. Ortalama adet döngüsü 28 gün olarak düşünülürse, yumurtlama günün adet döngünün 14. gününe denk gelir. Genel olarak döngünün 12 ve 16. günleri arası, yumurtlama dönemi kabul edilir.

Yumurtlama zamanını, En Doğurgan Dönemini Belirlemeni Sağlayacak Yöntemler yazımızı okuyarak kolayca bulabilirsin.

Videosu da var!

Adet döngüsü ve yumurtlama döneminin bağlantısı nedir?

Adet döngüsünün yumurtlamayla olan ilgisi ne? Şimdi bundan bahsedelim. Adet döngünün süresini bilmen ve adetinin düzenli bir şekilde olması yumurtlama zamanını hesaplamanı kolaylaştırır. Yumurtlama dönemini doğru olarak hesaplayabilmen de hamile kalma şansını arttırır.

Hamile kalmak için özellikle yumurtlama günün ve öncesindeki 1-2 gün cinsel ilişkiye girmen gerek.

Bunlar denemeye değer: Hamile Kalma Pozisyonları Arayanlara 7 Öneri!