Anne Karnındaki Bebeğe Müzik Dinletmek Faydalı mı?

Yıllardan beri anne karnında bebeğe müzik dinletmenin yararlı olup olmadığı tartışılıyor. Hatta prematüre bebeğe edebiyat eserleri okuyan ebeveynlere bile rastlanabiliyor. Biz de bu konuyu araştırdık ve kafa karışıklığını giderecek bilgileri bir araya getirdik. İşte, müziğin anne karnındaki bebeğe etkileri!

Anne Karnındaki Bebeğe Neden Müzik Dinletilir?

Ebeveynler, anne karnındaki bebeğe müzikler dinletmenin şu tür faydaları olduğunu düşünür:

  • Bebeğin müzikle büyümesinin, ileriki dönemlerinde sosyal olmasına etkide bulunacağı

  • Zihinsel gelişimi hızlandırarak, sayısal zekayı güçlendireceği,

  • Müzik dinleyen bebeğin, daha uysal ve sakin bir yapıda olacağı,

  • Kulak ve dil gelişimini olumlu yönde etkileyeceği kabul edilir.

Ancak, şunu belirtmemiz gerekir ki, bu sayılanların gerçekleştiğine dair henüz bir kanıt bulunmamıştır. Bu açıdan, karnındayken bebeğine müzik dinletmenin, onun ileriki dönemlerinde sanatla ilgileneceği, daha çabuk konuşmaya başlayacağı, matematik dersinde başarılı olacağı gibi bir konuya etkisinden bahsetmek zor, bizden söylemesi.

Ayrıca, bebeğini kucağına aldıktan sonra, onun benzer yaştaki çocuklardan daha farklı özellikler taşıdığını, başka ilgilerinin ve kendine özgü bir öğrenme hızının olduğunu göreceksin. Aynı durum, anne karnı içinde geçerli! Karnındaki fetüsün kendine özgü özellikleri ve gelişme hızı var, unutma.

Bu sebeple, anne karnında bebek müzik dinlediğinde şu etkileri olur, bebeğin müziğe göre karnında hareket eder türünde yorumlarda bulunmak sakıncalı olabilir.

Ayrıca, bebeğine sürekli müzik dinletmen, bebeğinin uyku düzenini bozabilir. Böylece, bebeğinin gelişimini desteklemenin ötesinde, onun gelişimine zarar verebilirsin. Kaş yapayım derken, göz çıkartma ihtimaline karşı uyaralım.

Bu yazdıklarımızdan, anne karnında bebeğin müzik dinlememesinin yararlı olacağı sonucunu çıkarmamanı umuyoruz. Hemen açıklayalım.

Bebeğe Anne Karnındayken Müzik Dinletmenin Faydaları Nelerdir?

  • Öncelikle, bebeğin için müzikle zenginleştirilmiş bir ortam yaratman, onu kucağına almadan önce varlığını hissettirmen ve onunla yakınlık kurmanın bir yolunu oluşturur. Tabi, sadece anne karnında müzik dinlemeyi kastetmiyoruz. Senin sesini de dinlesin. Ona şarkı söyle, kitap oku, onunla konuş! Böylece daha doğmadan sesini tanımasını sağla!

  • Bebeğine müzik dinlettiğin sırada, haliyle sen de dinleyeceksin. Ağrılarının ve heyecanının arttığı hamileliğinin zorlu dönemlerinde, seni ve bebeğini sakinleştirecek ortak zamanı yaratmak, müzik sayesinde mümkün olabilir. Tabi, seçilen müziğin türüne göre bu durum değişir!

Anne Karnındaki Bebek için Hangi Müzik Seçilmelidir?

Peki, anne karnında bebek ne tür müzik dinlemeli? Sade ve sakin müziklerin bebeklere daha uygun olduğu düşünülüyor. Ayrıca bebeğine tanıdık gelen sesleri seçmen de önemli! Örneğin, bebeğin her an kalp atışını duyar. Kalbin ritmine en uygun müzik türü ise, klasik müziktir. Özellikle Mozart anne karnında dinlemeye uygun bulunur. İşte bir örnek;

Bir diğer örneğimiz ise Bach'tan;

Chopin'e kulak veriyoruz;

Sıra da Schubert var;

Son olarak bebekler için Beethoven;

Bebeğinin bu müzikleri dinlemesi, ileriki dönemlerinde klasik müzik seveceği anlamını taşımaz, ancak bu ihtimali arttırabilir ve bebeğini sakinleştirir.

Bu arada bebeğini sakinleştirmek ve aranızdaki bağı güçlendirmek için sadece duymanın gücünden değil, dokunmanın etkilerinden de faydalanmanı öneririz.

Özet olarak demeye çalıştığımız, karnını bebeğin için bir eğitim yuvası haline dönüştürmemeli ve onunla bağını güçlendirmeye uğraşmalısın.

Anne Karnında Müzik Ne Zaman Dinletilmeli?

Fetüsün işitme yeteneği ikinci trimester sonunda, yani hamileliğinin 24. haftasının sonuna yaklaşman ile müziği duyabilecek kadar gelişmiş olur. Karnının içindeki bebeğine müzik dinletme niyetin varsa, bu dönemin uygun olduğunu söyleyebiliriz.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: