Gebelikte Böbrek Taşı ve Tedavisi

Böbrek taşı her dönem yaşayan kişiye sıkıntı veren bir sorun. Bu durum bir de gebelikte yaşandığında daha ne kadar çekilmez olabileceğini bir düşün!

Gel bakalım gebelikte böbrek taşı tanısı nasıl koyuluyor, belirtileri neler ve tedavisi nasıl?

Gebelikte böbrek taşı belirtileri neler?

  • Tek taraflı böbrek ağrısı,
  • Böbreklerde şişlik,
  • Bulantı-kusma,
  • Sürekli idrar varmış hissi,
  • Bel ve kasık ağrısı gibi durumlar hamilelikte böbrek taşı belirtileri arasında kabul edilir. Ancak bu belirtiler gebelikteki bazı başka durumlarla da karıştırılabilir.

Hamilelikte böbrek taşı tanısı nasıl konur?

Gebelikte böbrek taşı tanısı koymak biraz zor olabilir. Çünkü yukarıda söylediğimiz gibi saydığımız belirtiler, özellikle bulantı, idrar hissi ve bel ağrısı gebelikte hali hazırda görülebilir. Bu yüzden bu belirtilerle doktora gittiğinde bir süre böbrek taşı ihtimali düşünülemeyebilir.

Ayrıca gebeliğin belli dönemlerinde böbreklerde şişlik görülebilir, bu da teşhisi zorlaştırabilir.

Tabii ayırıcı bazı başka belirtiler söz konusu. Örneğin hamileliğe bağlı böbrek şişlikleri çoğunlukla iki taraflıdır. Tek taraflı böbrek şişliği taş varlığına işaret edebilir.

Hamilelikte birçok görüntülenme yöntemi radyasyon içerdiğinden tercih edilmez. Bu da teşhis kısmını biraz daha zorlaştırır. Ancak ultrason yöntemi hem zararsız hem de kesin tanı koyulabilecek yöntemlerden birisidir. Bu yüzden taş şüphesi varsa fiziki muayene dışında ultrason incelemesi ile tanı koyulabilir.

Gebelikte böbrek taşı nasıl tedavi edilir?

Gebelerde taş tedavisi kişiye göre yapılır. Taşın büyüklüğü, bulunduğu konum, kanalları tıkayıp tıkamadığı, gebeliğin hangi haftasında olunduğuna göre kişisel bir tedavi yöntemi belirlenir.

Eğer taş 5 mm’yi aşmamışsa, kusma-bulantı aşırı değilse ve böbrek şişliği kritik eşiği aşmamışsa çoğunlukla ilaç tedavisi uygulanarak gebelikte taş düşürme kendiliğinden gerçekleşebilir. Bu hastaların %70’i sadece ilaç tedavisi taşlarından kurtulabilirler.

Ancak taş büyümüşse ve anne ilaç bile kullanamayacak kadar ciddi bulantılar yaşıyorsa, bir müdahale söz konusu olabilir. Hamilelikte taş kırma alternatifi tercih edilmez. Bu yüzden sorunun hamilelikten sonra çözülmesi ve hamilelik bitene kadar annenin rahat etmesi için böbrek ile idrar kanalı arasında bir ince boru (stent) takılarak taşın ilerlemesi ve kanalı tıkaması engellenir. Hamilelik bittikten sonra bu boru çıkarılır ve taş kırma işlemi gerçekleşir.

Gebelikte böbrek taşı bebeğe zarar verir mi?

Eğer böbrek taşı büyür, kanalları tıkar ve böbreklere idrar kaçışına neden olursa bu durum anneyi, dolayısıyla da bebeği riske atar. Ayrıca böbrek taşı ve şişmesi preeklampsi/yüksek tansiyon gibi sorunlara neden olabilir, bu da bebeğin ve annenin hayatını riske atabilir. Bu yüzden mutlaka tespit edilip gözetim altına alınması gerekir.

Hamilelikte böbrek taşı ağrısına ne iyi gelir?

  • Mutlaka bol sıvı tüketilmesi gerekiyor. Sıvı alımı özellikle de su tüketimi, böbreklerin çalışmasını ve taşın kolayca ilerlemesini sağlar.
  • Limon suyu idrar söktürücü özelliğe sahiptir, bu yüzden hem suya karıştırılarak hem de limonata yapılarak tüketilebilir.
  • Böbrek çevresinde ağrı hissedilen yerlere sıcak kompres yapmak ağrıyı kesebilir.
  • Ayakları mümkün olduğunca sıcak tutmak böbrek ağrısına iyi gelir.

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.