Gebelikte Risk Faktörleri Neler?

Her gebelik birbirinden farklı ve bazısı çeşitli nedenlerden kaynaklı risk taşıyabilir. Gebelikte risk faktörü olarak değerlendirilen durumları iyi bilip baştan bunlar için önlem almak önemli.

Gel bakalım gebelikte risk faktörü oluşturan durumlar hangileri?

Başlamadan oku: Riskli Gebelik ve Perinatoloji Nedir?

İleri yaş

Annenin yaşının 35’ten fazla olması gebelik için risk oluşturan en büyük faktörlerden birisi. Yaşın ilerlemesi anneyi birçok hastalığa açık hale getiriyor ve aynı şekilde bebeğin de sağlığını etkileyecek birçok soruna yol açıyor. Bu nedenle geç gebelik yaşadıysan hamileliğinle ilgili daha dikkatli olman lazım.

Okumalısın: Tüm Yönleriyle Geç Gebelik

Annenin kronik hastalıklarının olması

Hamilelikten önce annenin şeker, tansiyon, kalp hastalıkları, guatr gibi var olan kronik hastalıklarının olması, hamileliğini de etkileyebilir. Bu hastalıklarla gebe kalan kadınların mutlaka gözetim altında tutulması gerekir.

Sorunlu gebelikler yaşanması

Daha önce yaşanan düşükler, düşük kilolu bebek doğumları, erken doğum gibi durumlar bir diğer hamileliğin de bu sorunlarla karşılaşmasına neden olabilir. Bu yüzden eğer bu gibi durumlar yaşadıysan doktorunu konuyla ilgili bilgilendirmen gerekiyor.

Hamilelikte yaşanan komplikasyonlar

Bazen hiçbir sorun gözükmezken hamilelik esnasında yaşanan bazı komplikasyonlar söz konusu olabilir. Bunlar arasında;

Anne karnındaki bebeğe bağlı komplikasyonlar

  • Bebeğin düşük kiloda olması,
  • Bebeğin haftasına göre iri olması,
  • Bebekte doğumsal sakatlıklar olması,
  • Bebeğin gelişiminin yavaş olması,
  • Bebeğin kan uyuşmazlığı olması,
  • Bebeğin plasentadan ayrılması gibi durumlar söz konusu olduğunda annenin riskli gebelik kategorisine alınması ve hamileliği boyunca sıkı takipte olması gerekir.

Çoklu hamilelik

İkiz veya daha fazla çocuğa hamile kalan kadınların hamileliklerinin diğerlerine göre biraz daha riskli geçme ihtimali var. Bu nedenle çoğul gebelik yaşayan annelerin daha dikkatli olması gerekiyor.

İkiz Bebek Hamileliği

Genetik sorunlar

Aile öyküsünde genetik hastalıklar, erken bebek ölümleri, kalıtsal hastalıklar olan kadınların bebeklerinin de bu sorunlarla karşılaşma ihtimali var. Bu yüzden genetik sorunlarla alakalı doktorunu bilgilendirmen ve hamilelik sürecini buna göre inşa etmen gerekiyor.

Annenin yaşam tarzı

Anne adayının sigara, alkol kullanması, sağlıksız beslenmesi, kötü şartlarda çalışması ya da yaşaması, ruhsal problemler yaşaması gibi durumlarda gebeliğin riskli statüsüne girmesi söz konusu olabilir.

Bu gibi durumlarda gebeliği bir perinatoloji yani riskli gebelik uzmanları kontrol altına alır. Bu durum hamileliğinin gidişatına göre belirlenir ve doktorun tarafından yönlendirme yapılır.