7 Günlük Hamilelik

Bebek sahibi olmaya çalışırken yaşını hesaba katman gerekir çünkü yaşlandıkça doğurganlığın azalacaktır. Bu yüzden doğurganlık tarihinden önce yaşının fiziksel durumuna etkisini ve doğurganlığının işleyip işlemediğini öğrenmen lazım.

Gel bakalım 7 günlük hamilelikte nelere dikkat etmelisin?

  • Doğuma 273 gün kaldı.

İçeride neler oluyor?

7 günlük hamilelik foto

Yukarıdaki görüntüde yumurtalıkta gelişen turuncu renkli yumurtayı görebilirsin. Döllenecek yumurtanın içinde bulunduğu folikülün hücreleri, yumurtanın etrafına konuşlanmıştır. Bu her kadının rahminde böyledir ve hatta eğer bir kız bebeğin olursa doğum esnasında bile bebeğinin yumurtalıklarında milyonlarca folikül bulunur.

Yaklaşık bir hafta içinde yumurtlama olasılığın var. Yumurtalıkların, yumurtan olgunlaşana kadar içinde büyüdüğü folikül sıvı dolu yapılarla doldurulur. Kadınlar yaklaşık 1 milyon yumurta ile doğarlar. Yeni yumurta üretmezler ve her adet döngüsünde aydan aya sürekli bir düşüş yaşanır. Bir kız ergenliğe girdiğinde geriye yaklaşık 300.000 yumurta kalır. Bunun sadece 300-500'ü bir kadının üreme hayatının 30-40 yılı boyunca gelişecektir. Yani ergenlikten menopoza kadar gebe kalmak mümkündür. Bu yüzden menopozdaki kadınlara, son adetlerinden sonra her ihtimale karşı iki yıl süreyle doğum kontrol yöntemi kullanmaları önerilir.

Kadınların en doğurgan oldukları dönem 20-24 yaş arası kabul edilir. Çoğu kadın için adet döngüleri ellili yaşlarının başlarına kadar devam eder; ancak 30'lu, 40'lı ve 50'li yaşlarda doğurganlık oranı kademeli olarak azalır ve kromozom anormallikleri ve düşük oranı artar. Doğurganlık 35 yaşından sonra aniden düşmeye başlar. Yaşın da yumurtalarının kalitesini etkiler. 20'li yaşların başındaki kadınlarda, yumurtaların yaklaşık yüzde 17'sinde kromozom anormalliği söz konusu olabilir, ancak bu rakam 40'lı yaşlardaki kadınlarda yüzde 75'in üzerine çıkıyor. Bu durum kromozom sorunları, Down sendromu gibi sorunları olan bir çocuğa sahip olma ihtimalini arttırır.

Bu yazıyı oku: Riskleri ve Tüm Yönleriyle Geç Gebelik

Doğurganlığının ne seviyede olduğunu öğrenmek ve kalan yumurtalık rezervini görmek için kan testi yaptırman mümkün. Bazı geleneksel testler FSH ve östrojen seviyelerine dayanırken diğerleri anti-müllerian hormon gibi kanda bulunan belirteçleri kullanır. Alternatif olarak antral folikül sayısı adı verilen vajinal ultrason prosedürü de yumurtalıklarda görülen küçük foliküllerin sayısını değerlendirebilir.

Ancak hamilelik kalmak yumurtlamadan daha fazlasıdır; yumurtanın döllenmesi, yerleşmesi ve gebeliğin sağlıkla sürdürülmesi gerekir.

Erkeklerin biyolojik saati var mı?

Bir erkek hayatı boyunca aşağı yukarı sperm üretmeye devam edebilir, bu nedenle erkek doğurganlığının yaşla birlikte önemli ölçüde düşmesini söz konusu olmayabilir. Bu durumu kanıtlayan pek çok yaşlı baba da var!

Ancak Fransa'dan yapılan son araştırmalar, 45 yaşın üzerindeki erkeklerin eşlerinin hamile kalmasının çok daha uzun sürdüğünü kanıtladı. Ayrıca gebe kalanların ise düşük yapma riski biraz daha yüksekti. Bunun nedeni, yaşlı erkeklerden alınan spermlerin hasar görmüş DNA içermesi olasılığının daha yüksek olmasıdır. Bu yüzden yaşlı çiftler bir şekilde gebe kalsa da kadınlar gibi erkeklerin en yüksek doğurganlıklarını geride bıraktıkları bir gerçektir.

Önemli bilgiler: Sperm Kalitesi Nasıl Artar?

Aklında olsun!

Sperm yumurtaya ulaşmak için 30-40 cm boyunca uzun ve tehlikeli bir yolculuk yapar. Bu nedenle, sperm söz konusu olduğunda doğanın cömert olması ve her boşalmada milyonlar üretmesi normal karşılanabilir. Ortalama olarak her boşalma, her mililitrede minimum 15 milyon sperm olmak üzere 1.5-8 ml meni üretir.

Kaynakça ve İleri Okuma

The Day By Day Pregnancy Book-Dr. Maggie Blott