Yenidoğan Uyku Düzeni: 6 Soru 6 Cevap!

“Bebek gibi uyumak” hiç de denildiği gibi mışıl mışıl uyumak anlamına gelmiyor. Sen de bu duruma çok yakından tanık oluyorsun. Günün çoğunu uyuyarak geçiren bebeğinin çok farklı bir uyku düzeni ve senin de bu düzenle ilgili soruların var. O zaman yenidoğan bebeklerde uyku ile ilgili sorular ve cevaplarla karşındayız.

1. Yenidoğan bebeklerin uyku düzeni nasıl olmalı?

Bebeğinin bir uyku düzeni tutturması zaman alabilir. İlk ay, genellikle 24 saat boyunca uyuyup uyanır. Gece ile gündüzü ayırt edemiyor olması da uyku düzeninin rayına oturmasını geciktirir. Ancak ilk 2 haftanın sonrasında yavaş yavaş düzeni oluşmaya başlar.

Bazen ise bu düzenin oluşması güçleşebilir. Bazı bebekler etrafına uyum sağlama konusunda diğer bebeklere kıyasla daha zorlanabilir, daha fazla ilgi isteyebilir ya da etraflarındaki değişiklikleri kabul etmeyi reddedebilir. O yüzden bu dönemle ilgili bebeğinin davranışlarını gözlemlemen iyi olur.

Sana lazım olan pek çok bilgi bu yazıda: Aşırı Kapsamlı 0-3 Aylık Bebek Uyku Düzeni Rehberi

2. Yenidoğan bebeğin uykusu ne zaman düzene girer?

Bebeğin 2 haftalık olduğunda uyku ve uyanıklık sürelerinin uzadığını fark edebilirsin. Ancak uyaralım: “Bebeğimin uykusu düzene girdi!” dediğin anda, bu düzenin yeniden değiştiğini görebilirsin. Bu yüzden bu dönem boyunca kaçınılmaz olarak yaşayacağın uyku bölünmelerini kabullenmeni öneririz.

Videomuzu da izle!

3. Yenidoğanın uyku süresi ne kadardır?

Bebeğin her yatışta bir ya da iki saat kadar uyuyabilir. Kısa ama sık aralıklarla daldığı bu uykular birleştiğinde gün içinde yaklaşık olarak 12 ila 16 saate denk düşen bir uyku süresi ortaya çıkar. Uyumadığı sürelerde ise beslenmesine yetecek kadar uyanık kalır.

4. Yenidoğan bebeğin uyku düzeni nasıl sağlanır?

Bazı bebeklerde gece ile gündüz uykuları yer değiştirebilir. Örneğin bebeğin gece yerine gündüzün büyük bölümünü uyuyarak geçiriyorsa bu durumun senin bebeğin için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz.

Gündüzleri uykusunu alıp geceleri az uyuyan bebeğin henüz gece ile gündüz arasındaki farkı anlayamadığından bu problemler ortaya çıkıyor olabilir. Ancak birkaç gün veya hafta içinde gündüz ve geceyi ayırt edecektir. Sabret!

Bu geçişi hızlandırmak mı istiyorsun? O zaman sana önerimiz, bebeğinin gün içindeki uyku süresini 3 ila 4 saatle sınırlaman! Onunla konuş, gazını çıkart, şarkı söyle, görebileceği bir alan içinde oyuncaklarından birini salla! Kısacası onu uyanık tut! Tabii bu, bebeğinin çok yorulmuş olmasına rağmen uyumasını engellemen anlamına gelmiyor. Uykusuzluk çeken bebeğin hem huzursuz ve huysuz olacak hem de gece boyunca güzel bir uyku uyuyamayacaktır, söyleyelim.

İlerleyen zamanlarda bunlara da ihtiyaç duyacaksın: Bebeğin Bu Kitaplarla Uykuya Dalsın: Uyku Öncesinde Okuyabileceğin 10 Bebek Kitabı Önerisi!

Uyandırmaya kıyamam diyorsan, gündüz uykusu sırasında ona sessiz bir ortam yaratma. Işıkların açık olduğu ve seslerin duyulabileceği bir yerde onu uyutursan yavaş yavaş bebeğinin uykusu gündüz saatlerinden geceye doğru kayabilir.

5. Yenidoğan bebeklerde uyku sorunları nelerdir?

Yenidoğanlarda beslenme sırasında uyku!

İlk dönemlerde bebeğinin emzirme sırasında uykuya daldığını görebilirsin. Muhtemelen bu durum çok hoşuna gidecektir. Ancak zamanla bu, bebeğin için tek uykuya dalma şekline dönüşebilir. Bebeğin meme emmeden uykuya dalmayabilir. Bu açıdan bebeğin gözlerini ovuşturduğunda ve huzursuz göründüğünde onu beşiğine koy. İlk başta ağlayabilir, ancak 1-2 dakika beklersen kendi kendine uykuya dalacaktır. Uyumadığı durumda ise onu sakinleştirmeni ve ardından yeniden kendi haline bırakmanı öneririz.

Yenidoğanın uykuda ağlaması!

Bebeğin çok sık uyuyor olsa da ağlayarak uyandığını görüyorsun. Bunun sebebi uykularının REM uykusu olmasıdır. Bu uyku sırasında bebeğin;

  • Çok fazla rüya görür,

  • Düzensiz nefes alır,

  • Hırıltılı sesler çıkarır,

  • Ağlayarak uyanır.

Bu durum seni huzursuz edebilir ancak bebeğinin altının temiz, karnının tok olduğunu biliyorsan, bu konuyu dert etmemeni öneririz. Bebeğin ağladığında ise onu sakinleştirmek, yanında olduğunu hissettirmek için onu kucağına alıp kendisini güvende hissedene kadar yanında kalabilirsin.

Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için Yenidoğan Bebek Ağlaması: Neden Ağlıyor? Ne Yapmalısın? adlı yazımıza bakabilirsin.

Yenidoğanın uykuya dalamaması!

Bebeğinin uyku düzensizliklerinin en temel sebebiyle karşı karşıyasın. Tekrara düşecek olsak da yeniden söyleyelim: Bebeğin gündüz ile gecenin ayrımına henüz varamıyor. O yüzden geceleri “Neden uyumuyor? Acaba ne sorunu var?” dediğin anda cevabı burada aramalısın.

6. Yenidoğan bebeklerde uyku problemi nasıl çözülür?

Eğer bebeğinin uyku problemi olduğunu düşünüyorsan yenidoğan uyku eğitimi konusunda gündüz uykularını ayarlamanın yanı sıra, aşağıda sıraladığımız önerileri uygulamayı da deneyebilirsin.

  • Uykusu gelen bebeğini uyanıkken yatağa yatır!

Bu yöntemle bebeğin yatağını, uykuya dalma süreci ile özdeşleştirir. Böylece hem kendi kendine uyuma alışkanlığı edinebilir hem de uyku zamanı geldiğini anlayabilir.

  • Yatma saati belli olsun!

Bebeğinin belli belirsiz zamanlarda uyumasına olabildiğince izin vermemeni öneririz. Yatma saatinin belli olması, bir süre sonra bebeğinin o saate alışmasına ve o saat geldiğinde kendiliğinden uyumayı istemesine yardımcı olur.

  • Uyku öncesi vakit geçirin!

Bebeğinin uyku saati yaklaşırken onu sev, okşa, kremle, ona şarkı söyle, banyo yaptır, kitap oku! Hem senin hem de bebeğin için keyifli olan bu aktiviteler bebeğinin uykuya kolayca dalmasını sağlar. Ayrıca bir süre sonra bu aktiviteleri uykuyla özdeşleştirir ve aktiviteler sırasında kendisini uykuya hazırlar.

Bonus: Mozart Amca bebeğini uyutmaya geldi: