A'dan Z'ye Lohusalık Dönemi Rehberi

Lohusalıkta ne olur, lohusalık ne zaman biter, neleri yapıp neleri yapmamalısın, kanaman normal mi, lohusalıkta yapılmaması gerekenler neler, doğumdan sonra cinsellik nasıl olmalı, ağrıların ne zaman geçecek ve daha fazlası...

Lohusalık dönemi ile ilgili tüm sorularının cevabı olmaya geldik!

Lohusa ne demek?

Hamilelikte vücudunda meydana gelen değişikliklerin doğumdan sonra eski haline dönme süreci, lohusalık dönemidir. Postpartum dönem ya da puerperiyum dönem olarak da bilinir.

Lohusalık ne zaman biter?

Lohusalık, doğumdan sonraki ilk 6 haftalık dönemdir. Doğumdan sonra vücudun toparlanması genellikle 6 haftada tamamlanır. Birçok kişi doğum sonrası ile lohusalık dönemini bir tutuyor; fakat doğum sonrası daha geniş bir süreç. Lohusalık, doğum sonrasının ilk 6 haftası.

Şimd, bu 6 haftada neler yaşandığına tek tek bakacağız. Fakat öncesinde doğum yaptıktan hemen sonra, hastanede neler olur, nelere dikkat etmelisin bunları da bilmen gerek.

lohusalık

Doğum sonrası hastanede neler yaşayacaksın?

  • Kasların doğumda sarf ettiğin çaba nedeniyle ağrır (elbette normal doğumda).
  • Kalçaların ağrır ve şişer.
  • Sezaryen doğum yaptıysan yaran acır.
  • Ağır kanamanın olması ve vajinandan büyük kan pıhtılarının gelmesi bir problemin işareti olabilir.
  • Kan basıncın yüksek veya düşükse doktor test yapabilir.
  • Ağrıların ilaçla hafiflemezse hemşireye söylemelisin.
  • Ağlar ve duygusal davranırsın.
  • Doğumla birlikte 5-7,5 kilo verirsin, kalan kiloları daha sonra vereceksin, endişelenme.
  • Bebeğini kucağın al ve güzelce dinlen.

Lohusa depresyonu nedir, nasıl geçer?

lohusa psikolojisi

Lohusa döneminde depresyon geçirmek hakkında detaylı bilgi verelim.

Bebeğine karşı başka bir benzeri olmayan sevgi duyuyorsun. Ama bir bakmışsın üzerinde pijaman, yağlanmış saçların, evdeki dağınıklıkla birlikte kendini ne yapacağını bilemez hissediyorsun. Sadece birkaç saat uyku uyuyabiliyorsun. Eşine ve hayatı normal akışında yaşayan herkese karşı kızgınlık duyuyorsun.

Doğum yapmak sadece heyecanı ve sevinci değil; korkuyu ve kaygıyı da tetikler. Ruh halinde dalganmalar meydana gelir, üzerine olur olmaz zamanlarda hüzün çöker. Hiç sebep yokken ağlayabilir, yeme yemek istemez, uykuya geçemeyebilirsin. Kısacası lohusa psikolojisi karmaşıktır, zordur. Annelik hüznü, eleştirilmesi değil; anlayışla karşılanması gereken bir durumdur.

Lohusa (postpartum) depresyonu her yeni annenin başına gelebilir. Kendini suçlu hissetmene gerek yok. Anneysen'deki annelerin kendi ağızlarından lohusa depresyonu hikayelerini oku, kendini yalnız hissetme: Kimi Hüzünlü Kimi Mutlu: Annelerden Lohusa Depresyonu Hikayeleri

Lohusalıkta cinsellik nasıl olmalı?

İster normal ister sezaryen doğum yapmış ol, bedeninin iyileşmek için zamana ihtiyacı var. Uzmanların çoğu doğumdan sonra cinsel ilişkinin 6 haftadan önce başlamamasını öneriyor.

Bu süre içinde rahim ağzı kapanır, doğum sonrası kanama durur, yırtıklar ve dikişler iyileşir.

Normal doğumdan sonra vajinal kaslardaki elastikiyet kaybı, cinsel ilişki sırasındaki sürtünmeden alınan zevki azaltır. Yani lohusalık döneminde cinsel uyarılma da bu yüzden genellikle az olur. Ayrıca hormonal değişikliklerden dolayı da vajinan kuru ve hassas olur; özellikle de bebeğini emziriyorsan.

Lohusalık döneminde cinsel ilişki yaşamadan da eşinle özel zamanlar geçirebilirsin. Bebek ikinizin hayatı için de büyük bir değişiklik oldu. Sürekli ağlıyor, geceleri uyanıyor, her yerde bebek bezleri var. Birbirinizle yakın temas kurun, birbirinizi gün içinde arayın, birlikte banyoya girin, romantizm ateşinin sönmesine izin vermeyin.

Kaldığın yerden devam: Doğum Sonrası Cinsel İlişkiye Dair Kafana Takılan Her Şey

Bu süreçte fiziksel ve ruhsal olarak dinlenmeye ve iyileşmeye çalış. Genellikle bir yılın sonunda her şey tamamen düzene girer. Lohusalıktan sonra cinsel ilişkiye de yumuşak bir geçiş yap ve unutma; illa 6 hafta sonunda hazır olacaksın diye de bir şey yok. Senin hazır olman daha uzun sürebilir, asla kendini suçlu hissetme.

Eşini çağır da birlikte izleyin:

Lohusalıkta kanama neden olur?

Doğumdan sonra 6 hafta süre boyunca lokiya ya da löşi (lohusa akıntısı) olarak bilinen bir vajinal kanama olur. İlk günlerde kıpkırımızı ve yoğun kan gelir. Yavaş yavaş azalır. Rengi pembe ve kahverengiye, sonra da sarı ve beyaza döner. Enfeksiyonu azaltmak için tampon yerine ped kullanmalısın.

Lohusa kanaması kokulu ve yeşilimsi renkte olursa enfeksiyon riskinden şüphelenmeli, doktoruna başvurmalısın.

Lohusa kanaması 40 günü geçerse de doktoruna görün. Anormal bir durum olabilir. Bu arada sezaryenle doğum yaptıysan doğum sonrası kanaması sende daha az olur.

Bu konuda daha çok bilgi edinmelisin: Ne Kadarı Normal, Ne Kadarı Anormal: Doğum Sonrası Kanamaları

Lohusalıkta terleme

Lohusalıkta, özellikle emzirirken yoğun terleme söz konusu olabilir. Peki lohusa terlemesi neden olur? Hem süt salgı bezlerini tetikleyen hormonların ter bezlerini de tetiklemesi hem de vücudunda yüksek olan prolaktin hormonunun yumurtlamayı baskılaması terlemeyi ciddi şekilde artırır. Lohusayken terlemek bir soruna neden olmaz, emzirmen azaldığında terlemen de azalır. Adet kanamaların başladığında da terlemede azalma yaşanabilir.

Lohusalık humması nedir?

Doğumdan sonraki ilk 24 saatte ortaya çıkar. Yüksek ateşle kendini gösterir. Üreme, idrar yolları ve memelerin enfeksiyon kapması nedeniyle olur. En sık görülen enfeksiyon ise endomerit denilen, rahim içi iltihabıdır. Genellikle 3. günde meydana gelir, ateş 40 derecenin üstüne çıkar. Löşi kötü kokulu olur. Tedavisi için doktor antibiyotik verir ve istirahat etmen gerekir.

Lohusayken hamile kalınır mı?

Emzirirken prolaktin hormonunun yumurtlamayı baskılaması nedeniyle doğumdan sonraki 6 hafta hamilelik oluşumu pek görülmez. Zaten doğumdan sonraki 6 hafta cinsel birliktelik de önerilmez. Ancak bu süreçte hiç hamile kalınmaz diye bir durum yok, özellikle de emzirmiyorsan. Emzirmiyorsan kesinlikle korunmalısın çünkü henüz adet de olmadıysan hamile kaldığını anlayamayabilirsin.

Lohusalıkta güzellik ve bakım

Hamilelikte hormo#n seviyen yükselmiş, saçların daha sağlıklı görünmüş, olağan hızında bile dökülmemişti. Ama doğumdan sonra hormonlarındaki büyük değişiklikle saçların bir anda dökülür. Endişelenmene gerek yok, bu dökülme geçici. Bebeğin 6 aylık olduğunda saçların normale dönecek.

Doğumdan sonra cildinde meydana gelen kırmızı lekelerin nedeni, doğum yaparken ıkınman. Kılcal damarlarını zorladın ve çatladılar. Lekeler aşağı yukarı 1 hafta içinde kaybolacak, merak etme.

Gelelim çatlaklara. Çatlaklar tamamen kaybolmaz ama kırmızımsı ve mor izler zamanla gümüş ve beyaz rengine döner. Hamilelik sırasında koyulaşan cildin (linea nigra denen koyu dikey çizgi dahil) yavaş yavaş normal rengine döner.,

Yeni anne olmanın güzelliğini taçlandır: 16 Lohusa Tacı

Lohusalıkta yapılması ve yapılmaması gerekenler

lohusalıkta yapılması gerekenler

6 hafta boyunca neler yaşayacağını gördün, depresyon, kanama ve cinsel hayat nasıl olmalı öğrendin. Şimdi şöyle bir toparlayalım, lohusalıkta yapılması ve yapılmaması gerekenleri özetleyelim.

Lohusalıkta yapılması gerekenler

  • Yukarıda, lohusalık haftalarında “Doktora git” dediğimiz durumları yaşarsan ihmal etme ve gerçekten doktora git.
  • Annen yanında olsa dahi bebeğine sen bak, annen sana baksın.
  • Sütün az geliyorsa endişelenme ve [Yenidoğan Bebeği Emzirme: 7 Soru 7 Cevap!](Yenidoğan Bebeği Emzirme: 7 Soru 7 Cevap!) yazımızı oku.
  • İyi beslen. Uykusuz ve yorgun olman öğünleri atlamana engel olmasın. Kırmızı et ve sebze tüketimine ağırlık ver. Lohusalıkta kabızlık yaşamaman gerekiyor, bu yüzden lifli beslenmeyi unutma.
  • Sıcak su ile sık sık banyo yap. Göğüslerine süt dolması için faydalı ve seni rahatlatır.
  • Eşinle baş başa olabilmek için zaman ayarla.
  • Bol bol lohusa şerbeti iç.
  • Gündüzleri en azından 2 saat uyumaya çalış. Gece emzirme nedeniyle sık sık uykun bölünür.

Bu yazıya da bir bak: Doğum Sonrasında Vücudunu Toparlamak İçin Yapman Gereken Her Şey

Lohusalıkta yapılmaması gerekenler

  • Lohusayken neler yapılmaz? Süt olsun diye sürekli tatlı yenmez! Bu boş kalori almana neden olur.
  • Yorgun olduğun, yeterince coşkulu ve mutlu olamadığın için kendini suçlama.
  • Misafirleri ilk haftadan kabul etme. Önce bu duruma alış, bebeğinle temas kur. İkinci haftadan sonra gelsinler.

Yeni annelerin ihtiyaçlarından: Lohusa Gecelik ve Sabahlık Önerileri

Onlar çok konforlu ve şık: Lohusalık dönemi ürünleri

Postpartum dönemi elbette ağrılardan ve depresyondan ibaret değil. Bu dönemin en güzel yanı, süslü bir yeni anne olarak evde dolaşabilecek olman.

Lohusa pijaması, lohusa geceliği, terliği, lohusa tacı gibi ürünlerle hem konforlu hem de şık bir dönem geçireceksin. Tadını çıkar!

Haydi son olarak konforuna keyif katacak ürünlere bakalım: 11 Lohusa Ürünü

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.