Doğum Sonrası Ücretsiz İzin Hangi Şartlarda Kullanılır?

Yeni doğum yapan çalışan annelerin doğumun ardından ücretsiz izin kullanma imkanları mevcut. Peki doğum sonrası ücretsiz izin nasıl alınır, doğum sonrası ücretsiz izin yönetmeliği nasıldır? Bu konuyla alakalı bilmen gerekenleri yazımızda anlattık.

Doğum sonrası ücretsiz izin yönetmeliği nasıldır?

Doğum sonrası ücretsiz izin hakkı 4857 sayılı İş Kanununun 13. ve 74. maddesinde “Analık İzni veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Süreli Çalışmalar Hakkında Yönetmelik” ile ilgili detaylar mevcut. Bu yönetmelikteki önemli detayları aşağıda verdik;

Analık izni hakkı

Hamilelik sonrası ücretsiz izin konusuna geçmeden önce kısaca analık izninden bahsetmemiz gerek. Yönetmeliğin 74. Maddesine göre, kadın çalışanların doğum öncesi 8 ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta çalıştırılmamaları esastır. Eğer çoğul gebelik söz konusuysa doğumdan önce verilecek için 10 haftaya çıkar ve toplam 18 hafta izin kabul edilir. Bu süre doğum sonrası ücretli izin olarak da bilinir ve yine bu süreçte anneye ödeme yapılır.

Ancak eğer çalışan anne adayının genel durumu çalışmaya uygunsa ve bunu bir raporlar belgelerse doğuma 3 hafta kalana kadar çalışmaya devam edebilir. Bu durumda kalan 5 hafta doğum sonrası iznine eklenebilir.

Bu arada eğer erken doğum söz konusu olursa doğum öncesi çalıştırılmayacak süreler doğum sonrasına eklenir.

Okumalısın: Doğum İzni Nedir? Doğum İzni Kaç Gündür?

Ücretsiz izin

Analık izni veya ücretsiz izin sonrası yapılacak kısmi süreli çalışmalar hakkında yönetmelikte doğum sonrasında ücretli olarak verilen 8 haftalık izin (varsa yukarıdaki sebeplerle eklenenler hariç) dışında, kadın işçinin doğum sonrası ücretsiz izin hakkı 6 aydır. Bu iznin şartları doğum sonrası verilen istirahat süresinin üzerinden 6 ay geçmemiş olması ve izin kullanılacak tarihten 1 ay önce işverene doğum sonrası ücretsiz izin dilekçesi verilmesi gerektiğidir.

Eğer 3 yaştan küçük bir çocuk evlat edinilmişse yine aynı sürelerde ücretsiz izin alma imkanı da vardır.

Eğer anne devlet memuru doğum sonrası ücretsiz izin süresi olarak 24 aya kadar doğum izni alabilir.

Doğum sonrası ücretsiz izin parça parça kullanılabilir mi?

Devlet memurları doğum sonrası ücretsiz izini parça parça veya tek seferde doğum sonrası izin dilekçesi vererek kullanabilirler. Burada önemli olan 24 aylık süreci aşmamaktır. Ancak bu durumdan öğretmenler muaftır. Çünkü öğretmen olan annenin 24 ay içerisinde parça parça izin kullanması eğitimi aksatacağı için bu izinlerin tek seferde kullanılması gerekir.

Doğum sonrası ücretsiz izin ne zaman başlar?

Hem memur hem de işçi anneler için ücretli istirahat izninin bitimiyle birlikte memurlar için 24 ay, işçiler için ise 6 ay dolmadan istedikleri vakitte izne çıkabilirler. Örneğin bir işçi anne ücretli doğum izninin bitiminden sonra işe başlayıp 2. ayında izne çıkmak isterse 4 ay ücretsiz izin kullanabilir. Yani çalışan süre toplamda düşülür ve kalan süre izinli olarak kullanılabilir.

Önemli bilgiler burada: Süt İzni ve Süt Parası Nedir?

Doğum sonrası ücretsiz izinde sigorta yatar mı?

Adı üzerinde, bu süreç ücretsiz izin olduğu için işverenin ücret ve sosyal güvenlik primi ödeme yükümlülüğü yoktur. Doğum izninden sonra ücretsiz izin kullanılan süre, yıllık izin ve kıdem tazminatını da etkilemez.

Doğum sonrası ücretsiz izin en az ne kadar alınır?

Bu süreci kendin belirleyebilirsin. Dilekçe vererek işçiysen doğumdan sonra 6 ay, memursan 24 ay dolana kadar dilediğin sürede izin alma hakkın var.

İhtiyacın olabilir: Babalık İzni Kaç Gün? Babalık İzni Ne Zaman Başlar?

6 ay ücretsiz doğum izninden sonra işsizlik maaşı alabilir mi?

Eğer anne herhangi başka bir sebep olmaksızın işine başlamazsa hem kıdem tazminatını kaybeder hem de işsizlik maaşı alamaz. Bu maaşı alabilmek için işveren tarafından çıkarılmış olması gerekir.

Anneler ne demişler: Doğum sonrası ücretsiz izin?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

ANALIK İZNİ VEYA ÜCRETSİZ İZİN SONRASI YAPILACAK KISMİSÜRELİ ÇALIŞMALAR HAKKINDA YÖNETMELİK