Bebekle Tatilde Dikkat Edilmesi Gereken Her Şey!

Yaz geldi ve tatil planları başladı, değil mi? Ama bu tatil bebeğinle yapacağın ilk tatilse, planına daha çok özen gösterdiğini biliyoruz.

Bebekle tatil konusunda kafan çok karışık olabilir. Haklısın minik yavrun bu süreçte eğlenecek mi, ihtiyaçları karşılanacak mı, sağlığı bozulacak mı merak ediyorsun. Ama merak etme bu yazıda bebekle tatil yaparken dikkat etmen gereken her şeyi anlattık!

Gideceğin tatil bölgesinin özelliklerine dikkat et!

Tatilini yapmayı seçtiğin bölgenin bebeğinin ihtiyaçlarına uygun olup olmadığını bilmen çok önemli. Bu nedenle seçim yaparken şu konuları göz önünde bulundurmalısın.

  • Hastane ve eczaneye yakın mı?
  • Bez, gıda ürünleri gibi ihtiyaçlarını karşılayabileceğin marketlere yakın mı?
  • Hava durumu sabit mi?
  • Havalimanı, otogar gibi alanlara yakın mı?
  • Bebeğim için alternatif yeme-içme alanları var mı?
  • Merkezi mi, şehir merkezi dışında mı?
  • Sık tercih edilen, kalabalık bir alan mı? Bebeğim sıkılır mı?

Tüm bunlar bebeğinle sağlıklı bir tatil geçirmen için gerekli olan özellikler. Bu nedenle tatil öncesi araştırmanı iyi yapmalısın.

Bebek dostu otelleri tercih et!

Kalacak yer tercihin mümkün olduğunca bebek dostu otellerden yana olsun. Bu otellerde bebeğinin tüm ihtiyaçları karşılanıyor. Bebek yatağı, miniğine uygun yemek alternatifleri, mama temizliği, bebek deterjanı, şampuan ve hatta bakıcı gibi alternatifler bu otellerde bulunabiliyor.

Bebekle gidilecek oteller bu açıdan sana büyük kolaylık sağlayacak. Tavsiyelerimizi görmek istersen yazımıza bakabilirsin: En Popüler 10 Bebek Dostu Otel Önerisi

Yolculuk aracını doğru seç!

Bebekle tatilin en zor kısmı yolculuk biçimini seçmek. Otobüs en zor alternatiflerden biri. Özellikle tatile gideceğiniz lokasyon uzaksa oldukça dar bir alanda bebekle hareket etmek, onun rahatını sağlamak zor olacaktır. O yüzden bebekle seyahat için tavsiyemiz mümkünse uçak ya da özel aracınızı kullanman.

  • Otomobil ile yolculuk esnasında bebeğini mümkün olduğunca sıcak ve güneşten korumalısın. Ama aynı zamanda arabanın klimasının onu rahatsız etmesini de engellemelisin.
  • Sık sık su içmesini sağlamalı, yiyeceklerinin güneş almasını engellemelisin.
  • Yolculuk süresince sıkılmasını engellemek adına sevdiği oyuncaklarını muhakkak yanında bulundurmalısın.
  • Sık sık mola vermeniz gerekebilir, yolculuğunuzu buna göre planlamalısın.
  • Terledikçe kıyafetini değiştirmeye özen göstermelisin.
  • Yolculuk boyunca oto koltuğunda olmasını sağlamalısın.

Bebekle uçak yolculuğu için önerilerimiz de bu yazıda: Bebeğinle Uçak Yolculuğuna Çıkmadan Önce Oku, Pişman Olma!

Bir bebek ihtiyaç listesi yap!

Bebekle tatile giderken alınacaklar listesi yapmak işini kolaylaştırabilir. Bu listenin olmazsa olmazları arasında;

  • Bol bol kıyafet,
  • Güneş gözlüğü,
  • Mayo,
  • Bebek deniz bezi,
  • Cibinlik,
  • Yüzme yardımcıları,
  • Beslenme ürünleri var. Bunlar dışında işini kolaylaştıracağını düşündüğün her türlü malzemeyi bebek valizine koyabilirsin.

Bebekle tatile giderken alınması gereken diğer şeyler için: Yaz Aylarında Bebeğinle Tatile Çıkarken Yanına Alman Gereken 12 Eşya!

İlaç ve sağlık ürünlerini unutma!

Yer ve iklim değişikliği gibi durumlar bebeklerin bünyesini kolayca sarsabilir. Bu nedenle yanında zor durumlarda sana ve bebeğine yardımcı olacak sağlık ürünlerini bulundurman faydalı olacaktır.

Bu arada bebekle tatile giderken alınması gereken ilaçları muhakkak doktorunun önermiş olması gerekir. Doktoruna danışmadan bebeğine bir ilaç vermemelisin.

Bebeğinin sağlık durumunu kontrol ettir!

Yolculuğa çıkmadan önce bebeğinle bir doktor ziyareti yapman, kötü sürprizlere engel olur. Bu sayede bebeğinde herhangi bir rahatsızlık olup olmadığını öğrenir ve planını buna göre şekillendirebilirsin. Ayrıca doktorundan tatil boyunca bebeğinin sağlıklı kalması için yapabileceklerini öğrenebilirsin.

Eğer bebeğinle tropikal ve kendine özgü hastalıklara sahip bir bölgeye tatile gidiyorsan bunu doktoruna bildirmelisin. Bu bölgelere seyahate çıkarken yaptırılması gereken bazı aşılar söz konusu olabiliyor. Bebeğinin ve senin de bu aşıları olmadan yola çıkmamanız gerekir.

Bebeğinin rutinini bozma!

Kimse alışkanlıklarından çıkmaz istemez. Söz konusu bebekler olunca bu durum daha da önem taşıyor. Özellikle 1 yaşın altında bebekler yeme, uyku ve diğer günlük rutinlerinden saptıkları takdirde çok huzursuz olurlar. Bu nedenle tatil süresince de bebeğini aynı saatte uyut ve yedir.

Beslenmesine dikkat et!

Tatilde bebek beslenmesi çok önem taşıyor. Özellikle havuz kenarı, plaj gibi yerlerde bebeğine vereceğin gıdaların güneşe maruz kalmaması ve mevcut sıcaklığını koruması gerekiyor. Bu gibi durumlar için yanında bir soğutucu çanta bulundurman önemli.

Bu aktiviteleri yaparken bebeğine süt içeren ürünleri vermekten kaçın. Sıcak ortamda bu ürünler çabuk bozulabilir ve bakteri üretebilir. Sebze, meyve ve kraker gibi parmak gıda alternatiflerine yönelebilirsin.

10 Parmak Gıda Önerisi: Bebeğin Doya Doya Yesin!

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi tatilde bebek beslenmesinde de rutinler çok önemli. Açık büfe yemek alternatiflerini görüp bebeğine alışkın olmadığı gıdaları tattırmaya çalışma. Bu, bebeğinin bağırsakları ve keyfi için hiç faydalı olmayabilir.

Ayrıca bulunduğun bölgedeki içme sularına da çok dikkat etmelisin. Bebeğine mümkün olduğunca kapalı sulardan vermelisin.

Emziriyorsan aynı şekilde ve miktarda anne sütü ile beslemeye devam! Bu, bebeğinin sıcakla sıvı kaybetmesini de engeller.

Merak ettiklerin varsa: Ay Ay Bebek Beslenmesi

Bebeğinle dışarıda olacağın saatlere dikkat et!

Yaz aylarında güneşten doğru faydalanmak çok önemli. Güneşin yaydığı D vitamini insan vücudu için çok önemli. Ancak yaydığı tehlikeli UV ışınlarını da unutmamak lazım. UV ışınları;

  • Cilt problemleri,
  • Güneş yanığı,
  • Erken yaşlanma gibi sorunlara neden olabiliyor. Ayrıca yazın çocuklarda sıklıkla görülen güneş çarpması gibi sorunlar da söz konusu olabiliyor.

Bu nedenle bebeğini 12:00-16:00 saatleri arasında güneşe çıkarmamaya özen göstermelisin. Yani öğleden önce ve öğleden sonra bebeğinin güneş banyosu için ideal vakitler!

Deniz ve havuzda geçirdiği vakte dikkat et!

Yüzmek bebekler için çok faydalı bir aktivite. Ancak bu aktiviteyi bebeğinin fiziksel durumuna göre ayarlaman gerek.

  • Bebeğinin çok yorulmaması,
  • Su yutmaması,
  • Güneş altında uzun süre yüzmemesi,
  • Taş bulunan alanlarda zarar görmemesi için dikkatli olman lazım.

Ayrıca bebeğin denize ve havuza girdikten sonra muhakkak temiz bir suyla onu yıkamalısın. Üzerinde tuzlu su ve klorla beklemesi cilt sorunlarına neden olabilir.

Bunlar da aklında olsun: Bebekler Ne Zaman, Nasıl Yüzmeli?

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler?-Heidi Murkoff