Özel Aşılar Nelerdir? Devletin Karşılamadığı Aşılar!

Devletin karşılamadığı aşılar grubuna giren özel aşılar bebeklerin pek çok hastalığa karşı korunmasını sağlıyor. Acıbadem Göktürk Polikliniği Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Duygu Gür, bebeklerde devletin karşılamadığı aşılar konusunda bilgiler verdi!

Özel aşılar nelerdir?

Sağlık Bakanlığı'nın rutin aşılama programı dışında olan özel aşılar vardır. Bunlar devletin karşılamadığı aşılar olarak da bilinen ve bebekleri çeşitli hastalıklara karşı koruyan aşılardır.

Bebeklere özel aşılar yaptırılmalı mı, konusunda kafa karışıklığın olabilir. Aşının bir kişiye o aşıya karşı bağışıklık yanıtı verebileceği en erken yaşta yapılması gerekiyor. Eğer bebekte, annede ya da bebede alerjik bir durum yoksa ve doktor da bu durumu onaylıyorsa özel aşılar bebeği hastalıklara karşı korumakta oldukça faydalılar.

Şimdi bebeklere yapılan özel aşılar hangileridir, birlikte bakalım.

1. Meningokok aşısı

Meningokok bakteriyel bir hastalıktır ve ağır, sakat bırakıcı durumlara neden olabilir. Beyin zarı iltihaplanmasını engellemek için meningokok aşısı olmak gerekiyor. Hastalık 1 yaşın altındaki çocuklarda daha sık ve ağır seyrediyor. Türkiye, WHO (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre orta riskli grupta yer alıyor ve aşının uygulanması öneriliyor.

Bu noktada en sık sorulan soruların başında menenjit aşısını devlet karşılıyor mu, sorusu geliyor. Menenjit aşısı Sağlık Bakanlığı'nın programında olmadığı için özel aşı takviminde yer alan ücretli aşılardan. Bu arada özel menenjit aşısı ile meningokok aşısının aynı şey olduğunu söyleyelim, o noktada bir kafa karışıklığın olmasın.

Menejit aşısı genellikle omuz üzerindeki kasın içine uygulanıyor. Bebek özel aşı fiyatları her aşıya göre değişiklik gösterse de bu özel aşıların her birinin ortalama 250-300 TL aralığında olduğunu söyleyebiliriz.

Nasıl bir hastalık bu dersen: Menenjit Nedir, Neden Olur, Tedavisi Nasıldır?

menenjit aşısını devlet karşılıyor mu

2. HPV aşısı

Bebek aşı takvimi özel aşılarından bir diğeri HPV. Halk arasında bilinen adıyla siğil mikrobu yani HPV, temas yoluyla bulaşan ve sık karşılaşılan bir virüstür. Deride ve genital bölgede siğiller ve rahim ağzı başta olmak üzere dış genital bölge ve vajina kanserlerinde etkendir. Her yaşta ve herkeste olduğu gibi bebeklerde HPV virüsü enfeksiyon yaratabilmektedir.

Rahim ağzı kanseri aşısı ne zaman yapılır, söyleyelim. Piyasada 2 farklı firmanın aşıları bulunmaktadır.

  • Gardasil:

Rahim ağzı kanserine neden olan tip 16 ve 18 dışında, genital siğillere neden olan tip 6 ve 11 de içerir. Yurt dışında 9 tip içeren yeni bir formu piyasaya verilmektedir. 9-26 yaş grubuna 0, 2 ve 6. aylarda olmak üzere 3 doz şeklinde uygulanır. Aynı yaş grubundaki erkeklerde de genital ve anal bölge siğillerini engellemek için kullanımı vardır.

  • Cervarix:

En erken 9 yaşında uygulanabilir. 9-14 yaş grubunda 6 ay arayla iki doz şeklinde, daha büyüklerde 0, 1 ve 6. aylarda olmak üzere 3 doz şeklinde uygulanması önerilir. İçerdiği 16 ve 18 no'lu tipler rahim ağzı kanserine en sık neden olan tiplerdir.

3. Rotavirüs aşısı

Rotavirüs ishalleri, çocuklarda akut şiddetli ishalin dünyada en sık görülen nedenleri arasında ilk sırasında. En sık 2-5 yaş arası çocukları etkiler. Tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilen rotavirüsünden aşı ile korunmak mümkün. Devletin karşılamadığı aşılardan olduğu için yaptırıp yaptırmamak senin kararına kalmış.

Detaylı bilgi için: Rota Aşısı Nedir? Rota Virüsü Aşısı Yan Etkileri Ne?

4. Grip aşısı

Influenza virüsüne karşı geliştirilen grip aşısı özellikle astım, kronik kalp hastalığı ya da doğumsal kalp hastalığı olan çocuklara öneriliyor. Her yıl sonbaharda yapılması önerilen grip aşısı 6 aydan büyük tüm çocuklara yapılabiliyor.

6-36 ay arasında yarım doz yapılırken, 36 aydan büyük çocuklarda tam doz yapılıyor. Eğer aşı 8 yaşından küçük çocuklarda ilk kez yapılacaksa birer ay arayla iki doz yapılması gerekirken, 8 yaşından sonra tek doz yapılması yeterli oluyor.

Oku bakalım: Bebeklerde Grip ve Bebeklerde Soğuk Algınlığı

Uyarı!

Özel bebek aşılarının bir uzman tarafından takip edilmesi ve uygulanması oldukça önemli. Bu konuda sorumluluk sahibi olmalı ve aşı takvimini aksatmamaya özen göstermelisin. Aşılardan tam sonuç almak için doğru yaşlarda ve doğru dozda yaptırman gerek.

Bunu da öğren: Bebek Aşı Takviminde Neler Var?

Kaynakça ve İleri Okuma

Bu içerik Acıbadem Göktürk Polikliniği Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Duygu Gür'ün katkılarıyla hazırlanmıştır.