Bebeklerde Göz Kayması (Şaşılık) Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bebeklerde göz kayması sıklıkla karşılaşılan durumlardan biri. Özellikle yenidoğan bebeklerde şaşılık çok yaygın. Peki, bebeklerde göz kayması belirtileri neler? Şaşılık ne zaman geçer ve tedavisi nasıl yapılır? Hadi öğren!

Göz kayması (şaşılık) nedir?

Göz kayması halk arasında şaşılık olarak bilinir. Karşıya düz olarak bakan kişinin iki gözünün aynı hizada olmaması durumudur.

Şaşılıkta bazen tek göz bazense her iki göz birden dışa doğru kayabilir. Gözlerle bir nesne takip edilmek istendiğinde iki göz birbirine paralel şekilde hareket etmez.

Bebeklerde göz kayması neden olur?

Bebeklerin gözleri neden şaşı olur? Kısaca açıklayalım.

Gözlerin doğru pozisyonda durmasını sağlayan kaslardaki dengesizlik, bebeklerde göz kaymasına neden olur.

  • Genetik yatkınlık,
  • Kafa travması,
  • Havale,
  • Ateşli hastalıklar,
  • Hidrosefali,
  • Serebral palsi,
  • Erken doğum gibi beyinde görmeyle ilgili merkezi tetikleyecek durumlar sonrasında da bebeklerde şaşılık ortaya çıkabilir.

Ayrıca;

  • Görme bozukluğu,
  • Göz yaralanması,
  • Katarakt gelişmesi gibi durumlar da şaşılığa neden olabilir.

Ancak bebeklerde görülen göz kaymalarının bir kısmı yalancı şaşılık da olabilir. Göz kapaklarının ve burun kökünün genişliği nedeniyle bebeğinin gözü sanki kayıyormuş gibi gelebilir. Bu durumu açıklığa kavuşturmak için bebeğinin gözlerini muayene ettirmen gerekebilir.

Bu hastalıklara karşı temkinli ol: Bebeklerde Göz Hastalıkları ve Belirtileri!

Yalancı şaşılık nedir?

Bazı çocuklar yüzlerinin yapısından dolayı şaşıymış gibi görünürler ancak gerçekte gözleri aynı hizadadır. Bu duruma yalancı şaşılık denir. Çocuğun görmesi bu durumda etkilenmez ve büyüdükçe burun köprüsünün belirginleşmesiyle bu görünüm düzelir.

Bebeklerde şaşılık nasıl anlaşılır?

Bebeklerde göz kayması nasıl fark edilir?

  • Tek ya da her iki gözde birden kayma,
  • Bir nesneyi gözlerle takip ederken iki gözün birbiriyle koordineli hareket etmemesi.

Bunlara ek olarak çocuklarda göz kayması belirtileri arasında;

  • Göz sulanması,
  • Ağrı,
  • Gözlerde titreme,
  • Çift görme,
  • Baş ağrısı,
  • Bulanık görme,
  • Üç boyutlu görüntünün kaybolması,
  • Baş veya yüzün bir yana dönük olması yer alır.

Annelerimi neler konuşmuşlar: Bebeğimde göz kayması olabilir mi?

Bunu da öğren: Bebeklerde Göz Çapaklanması ve Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Yenidoğan bebeklerde göz kayması normal mi?

Yenidoğan bebeğinin gözlerinde şaşmalar olabilir. Ancak bebeğin birkaç hafta içinde gözlerini birlikte hareket ettirmeyi öğrenir ve bu şaşmalar birkaç ay içerisinde kaybolur.

Eğer bu durum devam ederse ya da bebeğinin gözleri aynı yöne dönmezse bir çocuk oftalmoloğuna göstermelisin. Çünkü bu durum bebeklerde şaşılık göstergesi olabilir ve düzeltilmesi için erken dönemde fark etmek önem taşır.

Yenidoğan Tarama Testleri Nelerdir?

Bebeklerde göz kayması ne zamana kadar sürer?

Çocuğunda göz kayması olan annelerin pek çoğu bebeklerde şaşılık ne zaman geçer ya da bebeklerde göz kayması ne zamana kadar normal, sorusuna cevap arar. Halk arasında bebeklikte olan göz kaymasının zamanla düzeleceğine dair yanlış bir inanış var. Buna da yalancı şaşılık denilen durumun çocuk büyüdükçe ortadan kalkması neden olur. Ancak çocuklarda göz kayması asla kendi kendine düzelmez.

Böyle durumlarda doğru teşhis için çocuğun mutlaka göz doktoruna götürülmesi gerekir. Eğer aile öykünüzde şaşılık ya da göz tembelliği gibi rahatsızlıklar varsa daha da hassas olmalısın. Çocuğunu 1-2 yaşlarında göz doktoruna göstermende fayda var. Her çocuğun 3 yaşına kadar göz muayenesinden geçmesi çok mühim.

Bebeklerde göz kayması tedavisi nasıl yapılır?

Gözlerin bir nesneye odaklanmasını sağlayabilmek için bebeklerde göz kayması egzersizleri tek başına yeterli olmaz. Bu nedenle bebeklerde göz kayması tedavisi genellikle gözlük, göz damlaları, kapama ve cerrahi müdahaleleri içerir.

Bebeklerde göz kayması ameliyatı nasıl yapılır? Bebeğinin ihtiyacı olduğu takdirde göz kayması ameliyatı 6-18 aylar arasında yapılır. Bu operasyon genellikle güvenli ve etkilidir. Ancak ameliyatın birden fazla yapılması ve cerrahi müdahale sonrasında bebeğinin gözlük kullanması gerekebilir.

Sadece tek gözde kayma varsa gözlük ve ameliyatın yanı sıra bebeklerde göz kapama tedavisi de uygulanır. Göz kapama tedavisi, tembel olan gözün görme derecesinin artırılması için gereklidir. Her iki gözde de kayma varsa ameliyat için 5-6 yaşına kadar beklenebilir.

Bebeklerde şaşılık tedavisi gecikirse ne olur?

Bebeklerde göz kayması her 100 çocuğun 4’ünde görülür. Şaşılık tedavisinde erken tanı ve müdahale çok önemli. Bebeklerde göz kayması tedavi edilmediği takdirde çocukların her iki gözünü aynı anda kullanabilme yetenekleri gelişmez. Bu durum da göz tembelliğine neden olabilir.

Ayrıca çocuğunda ani göz kayması gibi bir durumla karşılaşırsan acilen doktoruna haber vermelisin. Çünkü bu durum nadir de olsa tümör gelişiminin ya da ciddi bir sinir sistemi problemine işaret ediyor olabilir.

Bu da ilgini çekebilir: 5 Maddede Bebek ve Çocuklarda Güneş Gözlüğü Kullanımı

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı (0-5 Yaş)-Steven P. Shelov & Tanya Remer Altmann

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler-Heidi E. Murkoff & Sharon Mazel

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.