Bebekler Ne Zaman Oturur?

Bebeğinin gelişimini izlemekten heyecan duyuyor ve temel hareketleri ne zaman yapacağını merak ediyorsun değil mi? Hemen acele etme, bunlar sıra sıra gerçekleşecek. İlki ise oturmak olacak!

Merakını gidermek için bebekler kaç aylıkken oturur ve bu süreç nasıl gelişir, bu yazıda anlattık!

Takipte kal: Ay Ay Bebek Gelişimi

Bebekler ne zaman oturur?

Bebeğin 4-7 ay içerisinde oturmayı öğrenir. Çünkü bu aylarda sırtlarını ve başlarını dik tutmaya başlarlar. 8. aya doğru yavaş yavaş desteksiz oturma çalışmalarına da başlar. Bu süreçte kafasını ve vücudunun dik tutabilmek için ona destek vermen gerekebilir. Ama “Bebekler kaç aylıkken oturur?” sorusuna ortalama olarak 8. ayın sonuna doğru desteksiz olarak kendi başına oturabilirler diyebiliriz.

Hadi bak: Bebeklerin Büyüme ve Gelişimini Etkileyen 7 Faktör

Anneysen anneleri tecrübelerini paylaşıyor: Bebekler kaç aylıkken otururlar?

Bebekler kaç aylıkken oturtulur? Bebekler oturmaya nasıl alıştırılır?

Her ne kadar kendinden gelişiyor gibi dursa da bebeğine oturmayı öğretmen gerek. Ama önce gelişim basamaklarını iyi izlemen lazım. Bebeğini doğduğu andan itibaren oturur pozisyona alabilirsin. Ama o gelişimini tamamlamadığı için ne sabit kalabilir ne de bu pozisyonda rahat olabilir. Oturması için en önemli kıstas, boynunu tutabilmesidir.

Bebeğin oturma pozisyonuna kadar şu aşamalardan geçecek:

  • Yüz üstü pozisyonda başını kaldırma,
  • Oturur pozisyonda birkaç saniye dik durma,
  • Boyun kaslarının gelişimi ile kafayı dik tutma,
  • Destekli oturma,
  • Desteksiz oturma.

Bebeğin 4. ayına gelene kadar kol, boyun, karın ve sırt kaslarını güçlendirir. Sırt üstü pozisyonda bacaklarını kaldırması, yüz üstü yatarken kafasını kaldırıp bakmaya çalışması aslında birer egzersizdir. Bebeğin yatarken kafasını hafifçe kaldırıp bakabiliyorsa boyun kaslarının güçlendiğini anlayabilirsin.

Ancak bunu görünce hemen “4 aylık bebek oturur mu?” diye düşünme. Bunun anlamı yavaş yavaş çalışmalara başlayabilirsin demek. Önce karın üstü egzersizleri yapabilirsin. Tummy time denen karın üstü çalışmalarını deneyebilirsin.

Ayrıntısı burada: Tummy Time (Karın Üstü Hareketleri)

oturan bebek

Dördüncü ayın sonlarına doğru bebeğin yanlarında bir destek olduğunda oturabilir. Yani “Bebekler ne zaman oturtulmalı?” diye sorarsan, 5. aya girerken koltuk altlarına, kalçasının yanlarına bir destek koyarak oturtmaya başlayabilirsin diyebiliriz. Bebeği destekli oturtmak için üretilen özel yastıklar da mevcut. Ancak bebeğin bu pozisyondayken onu yalnız bırakmamaya dikkat et ve bu süreyi 10 dakikadan fazla tutma.

Annelerimiz bakalım ne konuşmuşlar: Bebeğimi destekli oturtabilir miyim?

Bebekler ne zaman desteksiz oturur?

Minik kuzun 6. ayda cevabını verebiliriz. Bu aya gelene kadar bebeğinin kasları artık oldukça güçlenmiştir ve kendini dik tutabilir. İlk denemelerde hafifçe sarsılabilir, titreyebilir, korkma! Sen onu oturmaya teşvik ettikçe bu konuda daha da başarılı hale gelecektir.

Bebekler mama sandalyesine ne zaman oturur?

Bebek beslenmesinde mama sandalyesinin büyük yeri var. Müjde, bebeğin 7 aylık olduğunda mama sandalyesinde yemek yiyebilir.

Bunlara ihtiyacın olacak: 10 Ayaklı Mama Sandalyesi

Peki, 6 aylık bebek mama sandalyesine oturur mu? Evet, eğer boynunu desteksiz tutabiliyorsa yavaş yavaş mama sandalyesinde oturma alıştırmaları yapabilir.

Bebeğin 6. ayında desteksiz rahat bir şekilde oturamıyorsa endişelenme! Her bebeğin gelişimi farklıdır, bazı bebeklerin bu pozisyonu alması 8. ayı da bulabilir.

Bebeğin oturmuyorsa ne yapmalısın?

Bebekler ne zaman oturmaya başlar?” konusunu konuştuk. Bebeğin 6. ayında desteksiz rahat bir şekilde oturamıyorsa endişelenme! Her bebeğin gelişimi farklıdır, bazı bebeklerin bu pozisyonu alması 8. ayı da bulabilir. Ancak bu süreç 9 ayı geçerse ya da 5. ayda başını dik tutamıyorsa, bebeğini bir uzmana göstermen lazım. “Oturamayan bebeklerde ne sorun olur?” sorusuna doğru cevabı doktorun verecektir ama bir gelişim problemi söz konusu olabilir.

Bu arada şunu unutma, prematüre bebekler normal tarihte doğan bebeklere göre bu aşamalara daha geç gelirler.

Annelerimizin konuyla ilgili bilgi paylaşımlarını aşağıda görebilirsin.

17 aylık oğlum desteksiz oturamıyor

7 aylık bebeğim oturamıyor, normal mi?

9 aylık kızım oturamıyor, emeklemiyor!

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı-Tanya Remer-Steven P. Shelov

Bebek Bakım Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları