Bebek Emziğe Nasıl Alıştırılır?

Emmek bebeklerde anne karnında başlayan bir refleks. Bu refleksin bilinirliği ile doğumdan sonra bebeğin uykuya dalmasını ve ağladığı zamanlarda sakinleşmesini sağladığı için emzik annelerin işini epey kolaylaştıran bir ürün. Ancak emzik bağımlılığını önlemek için bebeği emziğe alıştırırken dikkatli olmak gerekiyor. Bu yazımızda bebek emziğe nasıl alıştırılır, konusunda bilmen gereken tüm teknikleri anlattık!

Bebek emziğe nasıl alıştırılır?

Bebekler emme refleksine sahip olarak dünyaya gelirler. Bu yüzden doğumdan sonra emzirmeye başlanılmasıyla birlikte bebeklerde iki emzirme arasında ağlama sızlama ya da tok olmalarına rağmen emme isteklerinin devam etmesi gibi durumlar meydana gelebiliyor. Bu noktada bebeği emziğe alıştırmak konusunda uygulanan tekniklerin doğru olması gerektiği kadar emzik seçimi de çok önemli. İlk olarak yenidoğan bebeğe yalancı emzik nasıl alıştırılır, konusuyla başlayalım.

Bilmen gereken diğer tüm detayları burada anlattık: Bebeklerde Emzik Kullanımı

Yeni doğan bebeğe emzik nasıl alıştırılır?

Emmek bebekler için stres azaltıcı bir refleks olduğu için bebekler ağızlarında meme ya da emzik olduğunda kendilerini daha rahat ve güvende hissederler. Bazı bebekler vardır ki emzirme boşlukları arasında hiç ağlayıp sızlanmazlar ya da emdikten sonra en az 1 saat kesintisiz uyurlar, böyle durumlarda zaten emzik kullanmana gerek yok. Bazı bebeklerse emmelerine rağmen 30 dakikadan fazla uyuyamaz ve sürekli mızmızlanırlar. İşte bu tarz durumlarda emzik (yalancı meme) anneler için büyük bir kurtarıcı olur.

Bunları da öğren: Yenidoğan Bebek Refleksleri Neler?

Gel gelelim, yenidoğan bebek yalancı memeye nasıl alıştırılır?

 yenidoğan bebek yalancı memeye nasıl alıştırılır

1. Emziğe anne sütü damlat

Bebeğe emzik nasıl alıştırılır, konusunda aslında uygulayabileceğin en basit yöntem bu. Bebeğinin emziğine birkaç damla anne sütü damlatıp ona verdiğinde bu tat tanıdık gelip emziği almasını kolaylaştıracaktır.

2. Bebeğinin emziği tutmasını destekle

Bebeğin emziği kabul ettikten sonra nasıl olsa emer, diyerek emziği tamamen bırakmamalısın. Alışma dönemine kadar bebeğini yavaş yavaş elinle desteklemeye çalış.

3. Yatarken emziği ağzına koy

Bebekler uyurken emme alışkanlıklarını devam ettirirler. Bu nedenle özellikle bebeğin yatarken emziği ağzına tutman alışma sürecini kolaylaştıracak ve hızlandıracaktır. Bebeğinin emziği ağzında kontrollü bir şekilde tuttuğundan emin olana kadar yanında ayrılmamalısın.

4. Anne memesi benzeri emzik kullan

Bebeğin için emzik seçerken göz önünde bulundurman gereken en önemli detaylardan biri, anne memesinin yapısına benzer tasarımda emzik seçmek. Çünkü ergonomik yapısı anne memesine benzeyen emzikler bebeği emziğe alıştırmak konusunda çok yardımcı oluyor, kullanımları da bebek için son derece rahat.

Bebeğin için araştırdık: En İyi Emzik Hangisi?

5. Farklı emzikler üzerinde deneme yap

Bu denemelerine rağmen bebeğin emziği kabul etmeyebilir. Bazı bebekler için doğru emziği bulana kadar deneme yanılma yöntemini uygulamak gerekiyor. Yani tek bir emziğe sabitlenip bebeğini zorlamak yerine farklı markaların emzik modelleri arasında denemeler yapabilirsin. Böylece bebeğinin her bir emziğe nasıl tepki verdiğini de gözlemleyerek çıkarımda bulunabilirsin.

6. Emziği tatlandır

Öncelikle bu yöntemi yenidoğan döneminde değil de ek gıda almaya başlayan bebeğin için tavsiye ettiğimizi söyleyelim. Bazen anneler emzik tutmayan bebeğe nasıl alıştırılır, konusunda çaresizliğe düşüp pekmez gibi tatlandırıcıları yenidoğan döneminde deneyebiliyorlar. Sen bu yöntemi ek gıdadan sonra deneyebilirsin.

Unutma ki her bebeğin mizacı, karakteri ve tepkileri kendine özgü. Bu yüzden bir yöntem bir bebekte hemen sonuç verirken, öteki bebek için aynı durum söz konusu olmayabilir. Bu durum seni üzmesin de yıldırmasın da sadece biraz daha fazla efor harcaman gerekebilir.

Buradan da tecrübeli annelerin tavsiyelerine göz atabilirsin: Bebeğimi Emziğe Nasıl Alıştırırım?