Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır: 13 Soruda Anlattık!

Meleğin o kadar küçük ve çaresiz ki ellerinin arasından kayıp gitmesinden, kulağına burnuna su kaçmasından, üşüyüp hasta olmasından ya da su yutmasından korkuyorsun değil mi? Merak etme, bebek banyosu nasıl yaptırılır, bebek yıkamanın püf noktaları neler, hepsini bu yazıda güzel güzel açıkladık.

1. Bebekler ne zaman yıkanmalı?

Bebek banyosunu doğduktan sonra ilk 6 ay mümkünse her gün, değilse 2 günde 1 yaptırman iyi olur.

2. Bebekler doğduktan kaç gün sonra yıkanır?

Yenidoğan banyosu ne zaman yapılmalı, konuşalım. Yenidoğan bebeğini doğduktan 2-3 gün sonra yıkamaya başlayabilirsin, hiçbir sakıncası yok.

3. Yenidoğan bebeklerde banyo, göbek kordonu düşmeden yaptırılabilir mi?

Göbeği düşmemiş bebek nasıl yıkanır sorusu annelerin kafasını kurcalıyor. Bebeğinin kordonu düşmeden yıkayabilirsin ama banyo öncesinde ve bebeğini kuruladıktan sonra göbeğini %70’lik alkol ile temizlemelisin.

Yenidoğan bebeklerin yıkanması ile ilgili merak ettiğin her şeyi bu yazıda anlattık: Yenidoğan Banyosu: Bebeğinin Yıkanma Zamanı Geldi!

4. Bebek banyo suyu sıcaklığı kaç derece olmalı?

bebek banyo suyu sıcaklığı

Bebek yıkama suyunun sıcaklığı 36-38 derece olmalı. Suyun kaç derece olduğunu ölçmek için bebek banyo termometresi kullanabilirsin. Termometre yoksa dirseğini suya batır ve bebek banyo suyu derecesinin düşük mü yüksek mi olduğunu test et.

Bebeğine banyo yaptırdığın odanın sıcaklığı ise 25-26 derece olmalı. Bu sıcaklığa özellikle kış aylarında bebek banyosu yaptırırken dikkat etmelisin.

  1. Bebek banyosunun süresi ne kadar olmalı?

5-6 dakika yeterli. 6 aylık bebek banyosunda bu süre uzayabilir; sevimli bıdıkların çoğu banyoda köpükle, suyla ve oyuncaklarla oynamaya bayılıyorlar.

6. Bebeği açken mi tokken mi yıkamalı?

Bebeğini besledikten 2 saat sonra yıkasan iyi olur. Yani ne aç ne de çok tok olmalı. Açken yıkarsan huzursuzlanabilir, tokken de kusabilir.

7. Bebek banyo ürünleri neler?

Bebek banyosu malzemeleri
Bebek küveti
Bebek şampuanı ve sabunu
Kulak temizleme çubuğu veya steril pamuk toplar
İki yıkama bezi
Bebek banyo filesi
Bebek banyo süngeri
Bebek yağı (Piyasadaki 9 Bebek Yağı İncelemesi)
Gerekiyorsa pişik kremi (Anne Yorumlarıyla En Çok Tercih Edilen 8 Pişik Kremi)
Temiz bez ve giysi

Bak, bu da ilgini çekebilir: Banyo Zamanı: Annelerin En Çok İşine Yarayacak 10 Bebek Banyo ve Tuvalet Ürünü!

8. Bebek küvetinin özelliği ne?

Bebek küvetleri, bebeklerin boyutlarına göre yapıldığında banyo yıkamayı kolaylaştırır. Birçok bebek küvetinde başı destekleyen, şampuanın, sabunun dizilebileceği bölümler bulunur.

Bebek banyo setlerini alman, ihtiyacın olan tüm ürünleri kapsadığı için daha mantıklı. Mesela bebek küvetinin içine yerleştireceğin bebek filesi de banyo setlerinde bulunur.

Önerilerimize göz at: Anneysen’den 8 Fonksiyonel Bebek Küveti Tavsiyesi

9. Bebeğin banyosu için kaç kişi gerekli?

İki kişi olsanız çok daha rahat olur. Biriniz bebeği tutarken diğeri yıkar. Ama bebeğini elbette tek başına da yıkayabilirsin. Tek başına bebek nasıl yıkanır diye endişe etme, zamanla bu konuda tecrübe sahibi olacaksın.

10. Bebek nasıl yıkanır?

Bebek banyosunda dikkat edilecek noktaları sıralayacağız. Fakat şunu söyleyelim: Bebeğini yıkarken onu hiç yalnız bırakma, küvette uzun süre bekletme, onu banyo filesine koysan bile sıkıca tut.

Şimdi bebek yıkama tekniklerini adım adım anlatacağız. Öncesinde bebek banyosunun püf noktalarına dair çektiğimiz videoyu izlersen bir adım önde başlarsın.

  • Bebeğini hazırla

Bebeğini yıkamaya başlamadan önce onunla sakin ve yumuşak bir ses tonuyla konuş. Ne dediğini anlamasa bile ses tonun onu rahatlatacak.

  • Tüm banyo ürünlerini yakınında bulundur

Şampuan, sünger, havlu gibi bebek banyosunda ihtiyacın olan ürünler elinin altında bulunsun.

  • Suyun sıcaklığını ve miktarını kontrol et

Bebek yıkama su sıcaklığını optimuma getir. Küvete 4-5 parmak su doldurman yeterli olur.

  • Bebeğini küvete yerleştir

Bezini ve giysilerini çıkardığın bebeğini, suyun sıcaklığını ayarladığın küvete yavaşça yerleştir.

  • Sıkı tut

Sağlaksan sağ elini, solaksan sol elini yıkama işi için kullanırken, diğer elinle bebeğini başının altından tut.

  • Önce gözlerini temizle

Islattığın bir pamuk parçasıyla ya da kulak temizleme çubuğuyla bebeğinin gözlerini içeriden dışarıya doğru temizle.

  • Başı yıkamak

Bebeğinin başını yıkarken eline alnına koy ki gözlerine su kaçmasın. Her banyoda bebeğini şampuanlamak zorunda değilsin. Hafta bir ya da kez şampuanlaman yeter.

banyo yapan bebek

Başının ıslak olmasından rahatsız olursa önce vücudunu yıkayabilirsin. Bu arada gözlerine ve kulağına su kaçmasını önlemek için başını bebeğini yüzüstü tutarak da yıkayabilirsin. Ama endişelenme; kulaklarına ve gözlerine azıcık su kaçsa sorun olmaz. Suyu yavaş yavaş dök, kontrollü ol, yeter.

Hatta şöyle bir bilgi de verelim: Azıcık su, kulak salgılarını yumuşatacağı için bebeğini rahatlatır.

  • Bebeğin sırtını ve poposunu yıkamak

Bebeğini öne doğru yatır, koltuk altından sıkıca tut, sırtını ve poposunu yıka.

  • Kıvrımları unutma

Kol altındaki, kulaklarının arasındaki, bacaklarındaki, boynundaki ve bez bağladığın bölgesindeki kıvrımların arasını iyice yıkadığından emin ol.

Bebeğin kızsa genital dudakların arasını nazikçe temizle. Erkekse testislerini kaldırıp altlarını temizlemeyi unutma.

  • Derisini sıvazlamadan kurula

Bebeğin banyodan çıkınca kaygan olacak. Önceden omzuna attığın havluyla bebeğini küvetten çıkarır çıkarmaz sar.

Havluyu yere serip bebeğini içine koyarak da miniğini sarabilirsin. Bebeğini nazikçe kurula, cildi çok hassas, tahriş olmasın.

  • Bebek masajı zamanı

Bebeğinin cildi nemliyken onu bebek yağıyla yağla. Sırada masaj zamanı var. Elbette her banyo sonrası bebek masajı yapmak zorunda değilsin ama özellikle uyku sorunu varsa banyo üzerine masaj, bebeğini mayıştırıp mışıl mışıl uyutacaktır.

  • Bezle ve giydir

Pişik sorunu varsa pişik kremini sür. Bebek bezini tak ve giysilerini giydir.

Bu da ilgini çekebilir: En Karlı ve Kullanışlı 8 Bebek Banyo Seti

11. Bebeğinin ağzına köpük kaçmasını nasıl engellersin?

Birçok anne gibi sen de bebeğine banyo yaptırırken ağzına köpük kaçmasından korkuyor olabilirsin. Bunu önlemek için suyu yavaşça dökmeli ve daha önce de belirttiğimiz gibi elini bebeğinin yüzüne siper etmelisin.

Bebeğin artık yenidoğan dönemini arkada bıraktı, suları sıçrata sıçrata banyo yapmaya başladıysa ağzına köpük kaçmasını engellemek için yanından hiç ayrılmamalı, yüzünü küvete sokmasını engellemelisin.

12. Nasıl aşılır: Bebeklerde banyo korkusu

Birçok bebek banyodan korkar ve yıkanırken ağlar. Bebeğin banyoya gireceğini anladığında ya da küveti gördüğü anda banyo yapmak istemiyor ve ağlıyorsa bu işi onun seveceği bir oyun haline getirmek elinde.

Ayrıca senin endişeli veya stresli olman da bebeğinde banyo korkusu yaratır. "Annem de stresli olduğuna göre demek ki bu banyo denen şey, kötü bir şey." diye algılar, ağlar ve banyodan korkar. Sakin ol(un).

Bebeklerde Banyo Korkusunu Yenmenin Yolları yazımızdan banyoyu bebeğin için nasıl eğlenceli bir hale getirebileceğini öğrene