İkinci El Bebek Eşyaları Alıp Satarken Nelere Dikkat Etmelisin?

İkinci el bebek eşyalarını hiçbir komisyon ödemeden alıp satabileceğin Anneysen Pazar'dan güvenli alışveriş yapmanın yollarını yazdık.

1. Ödemeyi ya da takası yüz yüze gerçekleştir

Aradığın ikinci el bebek ürününü Anneysen Pazar'daki bir satıcıda buldun, fiyatta anlaştınız diyelim. Yüz yüze görüşüp ürünü somut olarak almadan EFT, havale ve IBAN'a para yatırma gibi yöntemlerle ödemeyi yapma. Anneden anneye elden alışverişin güvenli alanında kal.

Takas için de geçerli aynısı. "Önce sen gönder, sonra ben de göndereyim." şeklindeki taleplere karşı tetikte ol. Kafe, restoran, meydan gibi halka açık yerlerde buluşun, halledin.

Mutlaka oku: Ekonomik Annenin İkinci El Alışveriş Rehberi

2. Evden ürün alıp satma konusunda dikkatli ol

İkinci el bebek beşikleri, yatak, bebek dolabı, emzirme koltuğu gibi ağır ürünler için satıcının evine gitmen ya da sen satıyorsan müstakbel yeni sahibinin evine gelmesi gerekir. Her iki durumda da yanında en azından bir yakının olsun.

3. Çek tekliflerine rest çek

İkinci eldeki dolandırıcılık hadiselerinin başında banka çekiyle ödeme yapma teklifleri geliyor. Elinde o an nakit bulunmadığını, banka çekini kabul edersen ürüne koyduğun fiyattan fazlasını göndereceğini vadeden kişilerle karşılaşma ihtimalin yüksek. Yapman gerekeni anladığını düşünüyor, bir sonraki maddeye geçiyoruz.

4. Ürünlerin fotoğrafına aldanma

Tabii ki ilk önce ürün fotoğraflarına bakacak ve ona göre karar vereceksin. Fakat ikinci el eşya satanların hatrı sayılır bir kesimi ürünün kusurlu, bozuk taraflarını fotoğrafta göstermiyor. Tek bir açıdan ya da uzaktan çekilmiş fotoğraflara karşı temkinli ol. Satıcıdan ürünün farklı yönlerden çekilmiş fotoğraflarını isteyebilirsin.

İkinci el bebek arabası gibi ürünlerde ise fonksiyonların çalışır ya da bozuk olduğunu fotoğraftan anlayamazsın. Örneğin tekerlekleri dönüyoır mu, emniyet kemeri sağlam mı, tekelle açılıp kapanma butonu çalışıyor mu? Satıcı ürünün açıklama kısmında bu ayrıntılardan bahsetmemişse hepsini sorduktan sonra buluşmaya gitmelisin.

Bazıları da elindeki ürünün kendi fotoğrafı yerine, internette bir siteden aldığı sıfır halinin fotoğrafını koyuyor. Temiz kullanılmış ya da hediye gelmiş ve hiç kullanılmamış 2. el ürünler var tabii ki ama profesyonel çekilmiş bir fotoğrafsa en iyi ihtimalle bu ürünü yükleyen bir mağazadır. Mağazanın da adresi bellidir, gider bakarsın, profil sayfasını gezdiğinde de belli olur zaten.

5. Kullanıcıların profil sayfalarını ve yorumlarını incele

Kullanıcının profil sayfasında, yüklediği ürünleri, takipçilerini, takip ettiklerini görürsün ve bir fikrin oluşur. Ürünlerinin altına yapılan yorumlara nasıl cevaplar verdiği de önemli. Gerçekten alma ya da satma amaçlı mı, ürünlerinin fiyatları ve fotoğrafları ikinci el alışveriş konseptinde mi, bunlara dikkat et.

Bunu da oku: Bebek Alışverişine Çıkmadan Önce Atman Gereken 10 Tik

6. Denemeden alma

Özellikle elektronik cihazları ya da belli bir aksamı olan ürünleri denemeden alma. Sallanan beşik diye aldığın ürünün eve geldiğinde sallanmadığını görmek üzücü olur gerçekten. Ya süt sağma makinesinin çalışmaması.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: