Kimyasal Gebelik Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Bir düşük tipi olan kimyasal gebelik, hamilelik gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Peki bu kimyasal gebelik belirtileri neler, neden meydana geliyor merak ediyor musun? Hepsini öğrenmek için yazımızı okuyabilirsin.

Kimyasal gebelik nedir?

Kimyasal gebelik, düşük çeşitlerinden birisidir. Sessiz düşük olarak da bilinen bu sorun, döllenmenin gerçekleşmesine rağmen yumurtanın olması gerektiği gibi gelişememesi ya da rahime yerleşememesi nedeniyle oluşur. Yani yumurta henüz embriyo bile olamadan vücuttan atılır. Genellikle hiçbir belirti olmadan, küçük bir kanamayla atıldığı için “sessiz düşük” ismini almıştır.

Bu kanama gebeliğin çok erken zamanında olduğu düşük ihtimali her zaman düşünülemeyebilir. Bazen bu durumun yerleşme kanaması ile karıştırıldığı da söz konusudur. Kimyasal gebelik zaman zaman dış gebelik ile de karıştırılır. Ama dış gebelikte yumurta döllenip embriyo halinde rahmin dışında bir yere yerleşirken, kimyasal gebelikte yukarıda da bahsettiğimiz gibi yumurta tutunamadan vücuttan dışarı çıkar.

12 Soruda Dış Gebelik Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Yaşanan tüm gebeliklerin %70’inin sessiz düşük ile sonlandığı tespit edilmiş.

Böyle bir durum da var: Hamilelikte Düşük Nasıl Olur, Belirtileri ve Nedenleri Neler?

Kimyasal gebelik neden olur?

  • Döllenen yumurta herhangi bir sebeple sağlıksız olması. Bu yüzden yumurta sessiz düşük yoluyla vücuttan atılır. Buna bir nevi doğal seleksiyon diyebiliriz.
  • Anne veya babada genetik bir rahatsızlık olması,
  • Annede bir endokrin hastalığı olması (tiroit, şeker hastalığı gibi),
  • Anne yaşının 35’ten büyük olması (Riskleri ve Tüm Yönleriyle Geç Gebelik),
  • Annedeki pıhtılaşma ve enfeksiyon sorunları, kimyasal gebelik nedenleri arasında. Bunlardan dolayı riski düşürmek için hamilelikten önce muhakkak doktor kontrolleri ve gerekli testleri yaptırman faydalı olur.

Kimyasal gebelik belirtileri neler?

”Kimyasal gebelik olduğunu nasıl anlarız?” sorusuna açıklık getirelim. Kimyasal gebelik esnasında adet gecikir, yapılan gebelik testi de pozitif çıkar. Çünkü vücut gebelik hormonu olan Beta-HCG’yi üretmeye devam eder. Bu yüzden hem kanda hem de idrarda hormon görülür ve hamilelik düşünülür.

Peki “Kimyasal gebelikte kese olur mu?” Hayır, yapılacak vajinal ultrasonda gebelik kesesi ya da plasenta görülmez. Böylece kimyasal gebelik söz konusu olabilir.

Bu durumu takiben hafif lekelenme ya da pıhtı şeklinde bir kanama görülür. Bu genellikle kafaları karıştırsa da gebeliğin çok erken bir döneminde görüldüğü için düşük düşünülmeyebilir. Ayrıca bu kanama üstüne görme ile de karıştırılabilir. Bu yüzden genelde kimyasal gebelik yaşandığı bile anlaşılmaz.

“ Kimyasal gebelik kaç günde sonuçlanır?” soruna da cevap verelim. Düşük kanaması yaklaşık 3-4 gün sürebilir. Zamanla vücuttaki BHCG hormonu da normal seviyeye döner. Kanamadan sonra kimyasal gebelik tedavisi adına kürtaj gibi bir işleme ihtiyaç duyulmaz. Çünkü kanama ile yumurta tamamen vücuttan atılır.

Kimyasal gebelik yaşamamak için ne yapmalı?

“Kimyasal gebelik nasıl önlenir?” diye merak ediyorsun, değil mi? Kimyasal gebelik yaşamamak için yapılacak bir tedavi aslında yok. Bu genellikle embriyoyla alakalı bir sorundan kaynaklandığı için önlemenin net bir yolu söz konusu değil. Ancak hamile kalmadan önce doktor kontrollerini yaptırarak enfeksiyon, pıhtılaşma ya da tiroit gibi problemlerinin tedavisini yaptırırsan riski azaltabilirsin.

Kimyasal gebelik yaşayıp sonra hamilelik nasıl olur?

“Kimyasal gebelikten sonra ne zaman hamile kalınır?” sorusunu cevaplayalım. Kimyasal gebeliğin ardından istenen herhangi bir dönem hamile kalınabilir. Kimyasal gebelik yaşayanlar genelde “Bir daha çocuk sahibi olamayacağım!” korkusu yaşıyor. Ancak böyle bir durum söz konusu değil. Çünkü bu sorun embriyoda gelişiyor. Yani kimyasal gebelik demek kısırlık demek değil.

Kimyasal gebelik sonrası vücuttan sağlıksız embriyo atıldığı için beklendiği gibi bir gebelik yaşamak daha mümkün hale gelebilir.

Nasıl Hamile Kalınır? Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalısın?

Anneysen annelerinin sorularına gelen cevapları oku: Kimyasal gebelikten sonra kolay hamile kalınır mı?

Kimyasal gebelik normal gebeliğe döner mi?

Hayır, döllenen yumurta rahime tutunmadan vücuttan atılacağı için böyle bir durum söz konusu değil.

Kimyasal gebelik sonrası adet düzeni nasıl olur?

Kimyasal gebelik geçirenler adet döngülerinde ya da üreme sistemlerinde bir sorun yaşamazlar. Ayrıca yumurtlama sürecinde herhangi bir değişime neden olmaz. Vücuttaki bhcg oranı düşünce adet dönemi de eski haline geri döner.

Kimyasal gebelik tekrarlar mı?

Evet, kimyasal gebeliğin tekrar etme olasılığı var. Ancak bu öngörülebilen bir durum değil. Tekrarlayan kimyasal gebelikler olduğu gibi bir kimyasal gebelik yaşayıp ardından hemen hamilelik yaşayanlar da var.

Tüp bebekte kimyasal gebelik neden olur?

Prof. Dr. Deniz Ulaş, tüp bebekte kaliteli embriyo transfer edilmesine rağmen ne yazık ki kimyasal gebelik oluşabileceğini söylüyor. Çünkü embriyo dışarıdan bakıldığında kaliteli olsa bile genetik olarak sağlıklı olmayabilir. Ya da embriyonun rahime tutunma mekanizmaları sağlıklı ilerlemeyebilir. Yani, tüp bebekte kimyasal gebelik olmayacağının bir garantisi yok.

Doğal yolla olan gebelikte kimyasal gebelik ihtimali ne kadar ise tüp bebekte de kimyasal gebelik olma ihtimali o kadar. Tekrarlayan kimyasal gebelik yaşanması durumunda en uygun yaklaşım; tüp bebek öncesi gerekli testlerin ve araştırmaların yapılması, gerekirse diğer tüp bebek denemesinde preimplantasyon genetik tanı (PGD) yapılmasıdır.

Bu sorunla karşılaşmamak için güvenilir, işinin uzmanı tüp bebek merkezleriyle iletişime geçmen daha faydalı olur.

Bu önerilere bakabilirsin: Türkiye Genelinde En Çok Tercih Edilen 10 Tüp Bebek Merkezi

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler?-Heidi Murkoff

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.