Kolik Bebek Nedir? Kolik Bebek Nasıl Uyutulur?

Kolik bebeklerin ağlaması hiç durmaz, hatta bazı bebekler saatlerce uyuyamayabilirler. Bu yazımızda bebeğin kolik olduğu nasıl anlaşılır, kolik bebek nasıl uyutulur ve sakinleştirilir, gibi sorulara yanıt verdik. Hadi, kolik bebek hakkında öğrenmediğin kalmasın!

Kolik nedir?

Kolik bebek nedir, sana ilk olarak bunu tanımlayalım. Bebeklerde uzun süren ve susturulamaz ağlama krizlerine kolik denir. Bebeklerin ağlaması tabii ki normal. Konuşamıyor, yürüyemiyor, istediği herhangi bir şeye erişimi çok kısıtlı. Fakat bebeğin için "Etinden et koparılmışçasına ağlıyor." diyorsan, bebeğinin kolik olma ihtimali çok yüksek.

İnfantil kolik (süt çocuğu koliği) de denilen bu durum, yaşamın ilk veya ikinci haftasında başlar ve altıncı haftada şiddetlenir. Genellikle akşam saatlerine doğru başlayan ağlama krizleri ortalama 2,5 saat kadar sürer.

Tüm sebeplerini öğren: Yenidoğan Bebek Neden Ağlar?

Kolik belirtileri neler?

bebeklerde kolik belirtileri neler

Her bebek ağlar demiştik. Bu çok doğal. Peki, kolik bebek nasıl anlaşılır?

  • Ağlaması günde 3 saatten fazla sürüyorsa,
  • Özellikle de akşamüstü saatlerinde başlayıp gece yarısına kadar şiddetli bir şekilde devam ediyorsa,
  • Bu durum haftada en az 3 gün gerçekleşiyorsa,
  • Ağlama krizlerinde bacaklarını karnına çekiyorsa bebeğinin kolik olma ihtimali yüksek.

Anneler tecrübelierini aktardı: Bebeği infantil klik olan var mı?

Bebekler neden kolik olur?

Öncelikle şunu bil: Kolik, bebeğinin genel sağlık durumunun iyi olmamasıyla alakalı bir durum değil. Bebeğin gayet sağlıklıyken de ağlama krizleri yaşayabilir. Uzmanlara göre bunun kesin olmasa da bazı nedenleri var:

  • Kolik için en büyük neden bebeklerde gaz sancısı! Bebeğini emziriyorsan yediklerin bebeğinin vücuduna kolaylıkla geçer. Bu yüzden gaz yapan yiyeceklerden uzak durman gerek. Mesela kuru fasulye, nohut gibi baklagilleri tüketirken 2 kere düşün. Gaz yapan yiyecekler burada yer alıyor: Emzirme Döneminde Yenmemesi Gereken Gıdalar Neler?

  • Kolik bir bebekte gaz sancısının nedeni, annelerin düşündüğünün aksine genelde mide bağırsak sorunları olmaz. Bazı araştırmaların sonuçları, kolik bebeklerin anneleri ile kurduğu ilişkide sıkıntı olduğunu ortaya koymuş durumda. Sen gerginsen, emzirme dönemini ve anını stresli geçirirsen bebeğin bunu hisseder. Hızlı hızlı emip bir an önce memeni bırakmak ister. Bu yüzden de hava yutar ve gaz sancısı çeker.

  • Bazı bebekler doğuştan asabi ve hassas olabilir. Bu da tabii ki koliğe davetiye çıkarır. Bu tür hassas bebekler, anne temasına daha fazla ihtiyaç duyar.

Senin bebeğin hangisi: Bebeğin Bu 5 Karakterden Hangisine Sahip?

  • Bebeğinin sinir sistemi yeterince olgunlaşmadı. Bu yüzden uyarıcılara karşı son derece hassas.

  • Genellikle ilk çocuklarda ve erkek bebeklerde kolik sorununa daha çok rastlanmış durumda.

  • Kesin bir tanı olmasa da düşük doğum ağırlıklı bebeklerde koliğe daha fazla rastlandığı da araştırmalar arasında.

Bu arada kolikle en sık karıştırılan durum, bebeklerde inek sütü alerjisi. Bebeğinin gaz sancısı çekip ağlamasının tek nedeni inek sütü alerjisi de olabilir.

Bu konuyu iyice öğren: 6 Soruda Bebeklerde Gıda Alerjileri Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Bebeklerde kolik tedavisi

Kolik tedavisi için uygulanan herhangi bir yöntem ya da kullanılan ilaç yok. Ağlama krizlerinden endişe ediyor olabilirsin ama bu ağlamaların bebeğin için hiçbir zararı yok. Bu, geçici bir durum. Her şeyden önce sabırlı olmalısın!

Kolik tedavisinde genellikle yatıştırıcı yöntemler izleniyor. Çeşitli müdahalelerle bebeği olabildiğince rahatlatmak ve ebeveynlerin bu durumla başa çıkmak için ihtiyaç duydukları desteği bulmalarını sağlamak hedefleniyor.

Anneler sordu: Bebeğe anason çayı içirmek koliğe iyi gelir mi?

Bebeklerde kolik ne zaman biter?

Bu zorlu süreçle ilgili en merak ettiğin şeylerden biri, kolik bebek ne zaman düzelir, sorusu olacak. Doğumdan iki ya da üç hafta sonra başlayan kolik, genelde 3.-4. ayın sonunda tamamen biter. Nadir de olsa 1 yıl boyunca sürdüğü de araştırmaların sonuçları arasında bulunuyor.

Kolik bebek nasıl sakinleşir?

Kolik bebek nasıl uyutulur

Kolik bebek sakinleştirmek için pek çok yöntem tavsiye edilir. Burada dikkat etmen gereken şey, bu yöntemleri art arda denememek. Çünkü bebeğin için uyarıcı bir etki göstererek ağlama şiddetinin artmasına neden olabilir. Kolik bebek için uygulanabilecek yöntemlerin bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Uyku düzeni oluştur!

Kolik bebek uyutmak en zorlu şeylerden biridir. Bu süreçte bebeğini uyku düzenine alıştırmaya çalış. Geceleri daha çok uyumasını sağla. Uykusu geldiğinde kendi kendine uyuması için ona şans tanı. Gündüz uykularının süresini kısaltmayı da deneyebilirsin.

Eğer bebeğin gaz sancısı nedeniyle geceleri aşırı ağlama nöbeti geçiriyorsa uyku düzenini değiştirmelisin. Bu tip bebeklerin gündüz saatlerinde uzun süre uyumasına izin verilmemesi gerekiyor.

Kolik bebek nasıl uyutulur, konusunda yardıma ihtiyacın olabilir. Kolik bebeği uyuturken ortamda dış koşullara dikkat etmelisin. Etrafta yüksek ses olmamasına, ortamda loş bir ışığın olmasına ve odanın ısısına dikkat etmelisin. Ritmik hareketlerle ve dinginleştirici müziklerle bebeğini uyutmayı deneyebilirsin.

Bu yazıda neler yapabileceğinden bahsettik: Aşırı Kapsamlı 0-3 Aylık Bebek Uyku Düzeni Rehberi

2. Gaz yapmayan biberonlardan kullan!

  • Bu biberonlarda hava akış aparatı mevcut. Bu da yenidoğan bebeklerin hava yutup hıçkırmalarını, geğirmelerini, dolayısıyla gaz ve kolik sancısı çekmelerini engelliyor.
  • Hava yutmayı engellediği için kusmayı da önemli ölçüde azaltıyor.
  • Bebeğinin emme için aşırı güç uygulaması gerekmiyor. Bu sayede minik kuzunun orta kulağında sıvı birikmesinin de önüne geçmiş oluyor.

Peki, bebeğin büyüyüp kolik sancılarına elveda dediğinde ne olacak? Hava akış aparatını çıkartıp kolik sonrasında da rahatlıkla kullanabiliyorsun. Hem kolik sorununu engellemesi hem de uzun ömürlü kullanılabilmesine bayıldık!

Senin için inceledik: En İyi 8 Gaz Yapmayan Biberon Modeli

3. Bebeğine huzur ve şefkat ver!

Kolik bebek nasıl susar, tabii ki sevgi ve şefkatle! Emzirirken, onu uyuturken ya da ağladığında sinirli, gergin ve telaşlı olma. Ağladığında ona kızma. Henüz konuşamıyor olması, olan biteni anlamadığını göstermiyor. Bebekler hisseder ve özellikle annelerinin duygularından, hareketlerinden çok çabuk etkilenir. Birlikte sık sık hava almayı dene.

4. Doğru emzir, iyi besle!

  • Bebeğine gereğinden fazla gıda verme. Her beslenmenin arasında en az 2 saat olsun. Beslenmeler esnasında bebeğini dik tut ki hava yutmasın.

  • Eğer bebeğini emziriyorsan kendi beslenmene de dikkat et. Senin yediklerin bebeğini rahatsız ediyor olabilir. Emzirme Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı? yazımızdan ayrıntılı bilgi edinebilirsin.

  • Eğer hazır mama kullanıyorsan doktoruna danışıp daha az gaz yapan bir mamayı kullanmaya başla. Her markada gazlı bebekler için özel üretilmiş mamalar var. Bunları tercih et.

Bebek maması markaları: Yenidoğana Hangi Mama Verilmeli?

  • Emzirirken ya da biberonla beslerken bebeğin hava yutabilir. Örneğin; bebeğin meme ucunu ağzına tamamen almalı. Biberonla besliyorsan da yatay değil dik olarak besle.

Bak, burada ne var: Doğru Emzirme Yöntemini Bulman İçin 4 Emzirme Pozisyonu Önerisi!

5. Harekete geç!

Kolik bebekler hareketten hoşlanır. Bebeğini evin içinde gezdirebilirsin. Ayrıca kısa bir araba yolculuğu da kolik bebeklerin dikkatini dağıtıp onları sakinleştirebilir.

Dışarı çık!

Bebeğinle dışarı çıkmaya ne dersin? Temiz hava bebeğine de sana da iyi gelecek.

6. Stresten uzak dur!

Stresli ortamlarda bebekler daha huzursuzdur. Bebeğini böyle ortamlardan uzak tut. Sakinliğe ve sessizliğe önem ver.

Bebek masajı çok yardımcı olur!

Herkes masajı sever! Elbette bebeğin de. Ağladığı zamanlarda onu sakinleştirmek için özellikle de baş ve yüz bölgesine küçük ve rahatlatıcı dokunuşlarda bulunabilirsin. Ayrıca masaj yaparken zeytinyağı gibi bebekler için de kullanılabilecek yağlardan yardım alabilirsin. Videoyu izle, kolik bebek masajı nasıl yapılır öğren:

7. Bebeğini kundakla!

Bebekler, kundaklandıklarında kendilerini güvende hissederler. Kolik bebek ne demekti, daha çok güvenli ortama ihtiyacı olan bebekti. Bebeğini uyutacağın zaman kundaklarsan daha uzun ve huzurlu bir şekilde uyuyabilir.

Kısa zamanda uzmanlaşacaksın: Bebek Nasıl Kundaklanır?

8. Bebeğini doğru pozisyonda yatır

Bazı bebekler yüzükoyun kola yatırılınca rahatlarlar. Bunu deneyebilirsin. Dikkat etmen gereken nokta, bebeğinin yüzünün avucunun içine değmesi gerektiği. Ancak bebeğini bu şekilde uyutma. Sadece sakinleştir.

9. Kolik bebek, müzikleri çok sever!

Müzik, koliğin ilacı! Bebeğinin rahatlaması için onu sakinleştirecek bebek ninnilerini ve bebek şarkılarını dinletebilirsin. Uyku Sorunu Yaşayan Bebekler İçin 6 Bebek Uyutan Müzik yazımıza bak. Şarkını seç, bebeğine dinlet, sakinleşsin.

White noise tekniğini bebeğini sakinleştirmek için deneyebilirsin. White noise, hafif gürültü ve kulağa hoş gelen sesleri tanımlamak için kullanılır. Kolik bebek müzikleri arasında da oldukça popülerler. Uzaktan gelen ve sürekli devam eden rüzgar, yağmur, su, elektrikli süpürge sesi gibi sesleri kullanabilirsin.

10. Temizliğe önem ver!

Bebeğinin altının temiz olmasına dikkat et. Eğer değilse bu onu huzursuz eder. Özellikle de geceleri.

11. Bari bu sefer sigarayı bırak!

Bebeğinin yanında sigara içmediğini umuyoruz! Sigara içilen evlerde yaşayan bebeklerin kolik olma ihtimali çok daha yüksek.

Son olarak da yardım istemekten çekinme. Bir bebeği dünyaya getirmek ve onu büyütmek, başlı başına büyük bir sorumluluk. Üstüne bir de kolik bir bebeğe sahipsen yardıma daha fazla ihtiyaç duyarsın. Güvendiğin insanlardan gelen yardım tekliflerini geri çevirme. Çünkü öncelikle sen sağlıklı ve mutlu olmalısın ki bebeğin de öyle olsun.

Bu da ilgini çekebilir: Bebek SPA ve Hidroterapi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kaynakça ve İleri Okuma

Gökçay, Gülbin. Yaşamın İlk 2 Yılında Çocuk Sağlığı ve Bakımı. İstanbul: A. E. Yayıncılık, 2011.