Doğum Borçlanması Nedir?

Doğum borçlanması kadınların, çalışamadıkları dönemlerin prim ödemesini yaparak emeklilik hakkı için gün doldurmalarını sağlayan bir uygulama. Peki, doğum borçlanması yapmak için taşıman gereken şartlar neler? Doğum borçlanması hesaplaması nasıl yapılır ve 2019 yılında doğum borçlanması ne kadar? Detaylar yazımızda!

Doğum borçlanması nedir?

Kadın çalışanların sigorta, Bağ-Kur veya diğer kapsamlardaki başlangıç tarihinden sonra doğan çocukları için gün borçlanması yaparak bu günleri hizmetten saydırmasına olanak sağlayan hakka, doğum borçlanması ya da çocuk borçlanması deniyor.

Doğum borçlanması sayesinde kadınlar, çalışamadıkları dönemlerin prim açığını ödeyerek emekli olmaya hak kazanabiliyorlar. Ancak burada bir yanlış anlaşılma olmasın, doğum borçlanması emeklilik yaşını öne çekmiyor. Yalnızca emekli olmak için gün kazanmayı sağlıyor.

Kimler doğum borçlanması yapabilir?

Statüsü fark etmeksizin tüm sigortalı kadınların doğum borçlanması yapabilme hakkı var. 4/a'lı, 4/b'li ve 4/c'li, yani SSK'lı, Bağ-Kur'lu ve Emekli Sandığı mensubu tüm sigortalı kadınlar doğum borçlanması yapabilir.

Doğum borçlanması nasıl yapılır?

Doğum borçlanması yapmak için hizmet yerinin geçtiği Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne ya da Sosyal Güvenlik Merkezine başvurarak, belirtilen adrese borçlanma talep dilekçesi vermen yeterli.

Doğum borçlanmasının şartları nelerdir?

Doğum borçlanması yapabilmek için gerekli olan şartlar şu şekilde:

  • Doğum yapan kadının doğumdan önce sigortalı olarak çalışıyor olması gerekiyor.
  • Doğumdan sonraki 24 aylık sürede kadının adına prim ödenmemesi gerekiyor.
  • Sigortalılık öncesi doğumlar için borçlanma yapılamıyor.
  • Borçlanma kapsamına giren sürelerde çocuğun yaşıyor olması gerekiyor.

Doğum borçlanması kaç gün yapılır?

Doğum borçlanması, sigorta giriş tarihinden sonra doğan en fazla 3 çocuk için yapılabilir. Anne adına prim ödenmemiş olması koşuluyla, doğum tarihinden sonraki 24 aylık süre için borçlanma yapmak mümkün. Bu da her çocuk için 720 güne kadar doğum ödemesi yapılabilmesi anlamına geliyor.

Doğum borçlanması hesaplaması nasıl yapılır?

Doğum borçlanmasının alt ve üst sınırları var. Alt sınır brüt asgari ücretken, üst sınır brüt asgari ücretin yaklaşık 6,5 katı. Aylık brüt ücretin de 30'a bölünmesiyle prime esas günlük kazanç bulunuyor. Bulunan bu miktarın %32'si doğum borçlanması miktarını belirliyor.

Doğum borçlanması ne kadar?

Doğum borçlanması 2019 fiyatları şu şekilde:

  • 01 Ocak 2019 ve 31 Aralık 2019 tarihleri arasında doğum borçlanması talebinde bulunmak istersen, günlük ödemen gereken en düşük doğum SGK borçlanması tutarı 27,28 TL.
  • 01 Ocak 2019 ve 31 Aralık 2019 tarihleri arasında çocuk borçlanması talebinde bulunman halinde ödeyeceğin günlük en yüksek sigorta doğum ödemesi tutarıysa 177,35 TL.

Bu durumda doğum borçlanması tutarları şu şekilde oluyor:

  • 1 aylık doğum borçlanması primi 818,4 TL,
  • 2 aylık doğum borçlanması primi 1.636,8 TL,
  • 3 aylık doğum borçlanması primi 2.455,2 TL,
  • 6 aylık doğum borçlanması primi 4.910,4 TL,
  • 1 yıllık doğum borçlanması primi 9.820,8 TL,
  • 2 yıllık doğum borçlanması primi 19.641,6 TL.

Yani, bu durumda 1 çocuk için (720 gün) doğum borçlanması toplam 19.641,60 TL. 2 çoçuk doğum borçlanması ne kadar, diye merak edebilirsin. Aşağıda 2 ve 3 çocuk için doğum borçlanması tutarlarını da verdik:

  • 2 çoçuk için doğum borçlanması, 1.440 gün üzerinden, 39.283,20 TL.
  • 3 çoçuk için doğum borçlanması 2.160 gün üzerinden, 58.924,80 TL.

Doğum borçlanması taksitlendirme ile ödenebiliyor mu?

Hayır, doğum borçlanması ücretinin aylara bölünüp taksitle ödenmesi mümkün değil. Ancak borçlanma bedelinin tamamını değil de bir kısmını ödersen ödediğin tutarın karşılığı kadar gün sayısı kazanabilirsin. Sonradan yaptığın yeni doğum borçlanması başvurularında da bu ödediğin günler düşülür.

Ödemen gereken tutarı tek seferde karşılama imkanın yoksa doğum borçlanması için kredi veren bankalara başvurabilirsin.

Sigorta öncesi doğum borçlanması çıkacak mı?

Annelerin SGK öncesi doğum borçlanması konusunda yoğun bir talebi var. Meclise konuyla ilgili kanun teklifi verilmiş olmasına rağmen, TBMM'den SGK doğum borçlanması için geçmişe dönük bir yapılandırma yapılacağı üzerine olumlu bir yanıt yok.

Doğum borçlanmasında son duruma bakacak olursak da halihazırda bununla ilgili bir çalışma yapılmıyor.