Plasenta Yaşlanması (Kireçlenmesi) Neden Olur?

Plasenta yaşlanması hamilelik sırasında pek çok anne adayının başına gelebilen bir durum. Ciddiyeti ise gebeliğin ne kadar erken döneminde görüldüğüne bağlı. Plasenta kireçlenmesi de denilen bu durumun bebeğe bir zararı var mı, neden oluyor ve nasıl geçiyor? Hadi başlayalım!

Plasenta yaşlanması nedir?

Ultrason muayenesinde plasentanın üzerinde görünen beyaz, kirece benzer lekelere plasenta yaşlanması ya da bir diğer adıyla plasenta kireçlenmesi deniyor.

Plasenta yaşlanması çoğu gebelikte görülen normal bir durum. Nasıl ki gebeliğin süresi 40 hafta olarak kabul ediliyor, plasentanın da buna göre bir ömrü var. Gebelik ilerledikçe hücreler kendini yenileyemez ve plasentada yaşlanma süreci başlar. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu yaşlanmanın erken haftalarda başlayıp başlamadığı ve plasenta yaşlanması dereceleridir.

Plasenta yaşlanması neden olur?

Aslında plasenta kireçlenmesi nedenleri araştırıldığında buna yol açan faktörlerin neler olduğu bulunamamış. Yani plasenta yaşlanmasının bilinen bir nedeni yok. Ancak aşağıdaki durumların plasentanın erken yaşlanmasına zemin hazırladığı düşünülüyor:

  • Gebelikte kalsiyum yüksekliği,
  • Sigara kullanımı,
  • Diyabet,
  • Hipertansiyon,
  • Kan uyuşmazlığı,
  • Enfeksiyon hastalıkları.

Bunları da öğren: Plasenta (Bebeğin Eşi) Hakkında Bilmen Gereken 10 Şey!

Plasentada kireçlenme ne zaman olur?

plasentada kireçlenme

36 haftadan sonra hamilelikte plasenta yaşlanması ya da plasentada kireçlenme normal olarak kabul edilir. 32. hafta ve daha öncesindeki dönemde ise plasentada kireçlenme olması bebekte gelişim geriliği gibi riskli durumlara yol açabilir. Bu durumun yaygın görüldüğü haftalar olmakla birlikte 38 ve 39. haftada plasenta yaşlanması normal kabul edilir.

Bunu da öğren: Plasenta Previa Nedir, Riskleri Nelerdir?

Plasentanın yaşlanması bebeğe zarar verir mi?

Plasenta bebeğe besin ve oksijen taşınmasını sağlıyor. Eğer çok şiddetli kireçlenme söz konusuysa ve kireçlenme gebeliğin erken haftalarında başlamışsa bu durum bebekte gelişim geriliğine yol açabiliyor. Ancak plasenta yaşlanması olup da bebeği kilo alanlar da yok değil.

Genel olarak değerlendirildiğinde plasenta yaşlanması pek çok hamilelikte rastlanan bir durum. Çok ciddi boyutlarda olmadığı sürece de bebeğe bir zararı yok.

Gebelik takibini güvenli yollardan yap: Hamilelikte Hafta Hafta Bebek Gelişimi

Plasenta kireçlenmesi nasıl tedavi edilir?

Plasenta yaşlanma sebebinin ne olduğu bilinmediği için bu durumu düzeltmek için uygulanan belli bir tedavi yöntemi yok. Yalnızca anne adaylarına bu konuda bilgi veriliyor ve gebelik takibi dikkatli bir şekilde yapılıyor.

Eğer diyabet ya da tansiyon hastalığın varsa daha dikkatli olmalısın. Kan şekeri ve tansiyonun sık sık takip edilmeli ve gerekliyse beslenme için diyetisyen kontrolünde olmalısın.

Son olarak plasenta yaşlanmasının normal doğuma da engel oluşturmadığını da söyleyelim.

Bebeğin eşinin yaşlanması önlenebilir mi?

Eğer genetik bir yatkınlık varsa plasenta yaşlanmasının önlenmesi pek mümkün değil. Ancak pek çok rahatsızlıkta olduğu gibi plasenta yaşlanmasında da erken müdahale önemli. Kan akışını azaltıp plasentayı olumsuz etkilediği için kesinlikle hamilelikte sigara kullanmamak gerekiyor.

Tecrübeli annelerin anlattıklarına bak: Plasenta Yaşlanması Yaşayan Anneler Var mı?