Hamilelikte Baş Dönmesine Yol Açan Sebepler Neler?

Hamileliğin boyunca vücudunda bazı anormallikler yaşaman gayet doğal. Bunlardan birisi de baş dönmesi! Hamilelikte baş dönmesi, uzun ya da kısa sürebiliyor, farklı nedenlere sahip olabiliyor ve genellikle kolayca çözülebiliyor.

Gel bakalım gebelikte baş dönmesi neden olur, ne kadar sürer, hamilelikte baş dönmesi ne zaman başlar, tehlikeli mi değil mi?

Hamilelikte baş dönmesi neden olur?

Gebelik süresinde kalp ve damar sisteminde bazı değişiklikler söz konusu olacak. Bu süreçte;

  • Hormonların artması,
  • Kan akışının hızlanması,
  • Pompalanan kan miktarının artması,
  • Rahmin büyümesi dolayısıyla beyne giden kan akışının azalması gibi durumlar görülür. Aslında vücudun bu değişikliklere uyum sağlayabilir ancak bazen bu adaptasyon gerçekleşmeyebilir. Bu gibi durumlarda hamilelikte göz kararması, baş dönmesi, fenalaşma hissi ve çok nadir olmakla birlikte bayılma görülebilir.

Hamileliğin kaçıncı haftasında baş döner?

Gebeliğin ilk aylarında hormonal ve fiziksel değişiklikler, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi gibi şikayetler çok sık görülür. Bu yüzden ilk trimester’de hamilelikte baş döner mi diye sorarsan evet diyebiliriz.

Bunun dışında hamileliğin 2. trimester’inin sonuna doğru rahme giden kan akışı arttığı için baş dönmesi bu dönemlerde de ortaya çıkar.

Son olarak merak edilen bir soru olan “Hamileliğin ilk haftası baş döner mi?” konusunu açıklayalım. Evet bu çok mümkün hatta gebelik belirtisi olarak da ortaya çıkar.

1.Trimester: Hamilelikte İlk 3 Aylık Dönem

Hamilelikte baş dönmesine yol açan durumlar neler?

Hızlıca ayağa kalkmak

Vücudundaki kan, oturduğun esnada bacaklarında toplanır. Bu nedenle aniden ayağa kalktığında kalbine giden kan oranı hemen düzenlenemeyebilir, baş dönmesine ve baygınlık hissine neden olabilir.

Sırtüstü uzanmak

Özellikle hamileliğinin ikinci yarısında rahminin büyümesi, uzanır pozisyondayken kalbine giden kan miktarını azaltır. Bu pozisyondan doğrulman ve ayağa kalkman da baş dönmesini hızlandırır.

Açlık

Hamile olduğunda yeme ihtiyacının çoğaldığı bir gerçek. Ayrıca gebelikte aç kalma durumu vücuda çok hızlı bir şekilde sirayet eder ve normalden fazla etkileyerek kan şekerini düşürür. Bu yüzden çok fazla aç kalmaktan kaçınmalı, sık sık ve az az yemeli, yanında atıştırmalık taşımalısın.

Öğren: Hamilelikte Beslenme Hafta Hafta Nasıl Olmalı?

Çok sıcak ortamda bulunmak

Havanın sıcaklığı, kaplıcada ya da sıcak suyun olduğu bir banyoda bulunmak, çok sıcak bir ortamda olmak kan basıncının düşmesine ve dolayısıyla hamilelikte fenalaşma hissine neden olabilir.

Egzersiz yapmak

Egzersiz esnasında hızlı soluk alıp verme, nefes alışverişini kontrol edememe baş dönmesine yol açabilir.

Doğru sporu seçtiğinden emin ol: Hamilelikte Hangi Sporlar Yapılır?

Kansızlık

Eğer kansızlığın varsa kanında oksijen taşıyan alyuvarların az olacağından, vücudundaki kan miktarı azalır. Bu yüzden hamilelikte baş dönmeleri söz konusu olabilir. Böyle bir durum söz konusu olursa demir takviyesi yapılması gerekir.

Hamilelikte Kansızlık Neden Olur, Nasıl Geçer?

Doktoruna ne zaman danışmalısın?

Gebelikte baş dönmesi ile alakalı yukarıda saydığımız nedenlerin birçoğu, kolayca çözülebilir. Dinlenmek, havadar ortamlarda bulunmak, vücut ısını düzenlemek ve aç kalmamak, baş dönmesi sorununu ortadan kaldırabilir. Ancak bu noktada şöyle bir ayrım yapmalıyız. Hamilelikte bayılma hissi ile bayılmak farklı durumlardır. Bayılmak, bilinç kaybı durumudur ve birden fazla kez gerçekleşirse bir problemi işaret edebilir. Bu problemler nörolojik ya da iç kulak temelli olabilir. Böyle bir durumda mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Ayrıca baş dönmesi ile birlikte çarpıntı, nefes darlığı, uyuşma, görme bulanıklığı gibi durumlar da söz konusu olursa vakit kaybedilmeden bir uzmana başvurman gerekiyor.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.