Sezaryenden Sonra Normal Doğum

“Sancısı olmasa şu normal doğum çok iyi aslında.” diye diye anne adayları korkuları ve bir bakıma da doktorlar tarafından sunulan birtakım mazeretler nedeniyle sezaryen doğumu tercih ediyorlar.

Fakat doğumdan sonraki ağrı ve sızılar, yaşanan fikziksel ve ruhsal zorluklar, emzirme problemleri ve bebeklerinin bakımı için uzun süre yardıma ihtiyaç duyma gibi unsurların etkisiyle anneler, ikinci gebeliklerde sezaryenden sonra normal doğumu merak etmeye başladılar.

Biz de bu merakı ortadan kaldırmak için yazımızda, sezaryenden sonra normal doğumu, bir diğer adıyla sezaryenden sonra vajinal doğumu (SSVD) anlattık. Doğumla ilgili pek çok konuda olduğu gibi burada da bitakım riskler ve avantajlar söz konusu. Hadi oku ve öğren bakalım.

Sezaryenden sonra normal doğum (SSVD) olur mu?

İlk olarak halk dilinde “sezeryan” olarak bilinen doğum yönteminin doğrusunun “sezaryen” olduğuyla söze başlayalım. Günümüzde sezaryenden sonra normal doğum giderek yaygınlaşmaya başladı. Tıbbi açıdan konuşmak gerekirse doğum yöntemi, senin ve bebeğinin sağlığı kadar önemli değil. Ama bizim amacımız burada annelerin aklındaki “Sezaryenden sonra normal doğum olur mu?” sorusunu aydınlatmak. Doğumun için bu konudaki son kararını vermeden önce riskleri ve avantajları iyice tartman gerektiğini söyleyelim.

Eğer daha önce sezaryen operasyonu geçirdiysen ve ikinci gebeliğinde normal doğum denemek istiyorsan bunun için taşıman gereken bazı koşullar var. Başarılı bir doğum hikayesine sahip olmak, şu anki gebelikte önceden sezaryen operasyon geçirilmesine sebep olan faktörlerin bulunmaması gibi etmenler sezaryen sonrası normal doğum şansını artırırken; ikiz gebelik ve birden çok sezaryen doğum yapmış olmak gibi unsurlar bu şansı azaltır.

Ayrıca gebeliğe bağlı diyabet veya başka problemlerin varsa, iri bir bebeğe sahipsen, 40 yaş üstü hamilelerden biriysen veya 40 haftayı geçen bir gebeliğin varsa tekrar sezaryen doğum yapman gerekebilir.

Bunları bilmelisin: 40 Yaşından Sonra Hamile Kalmanın Riskleri ve Tüm Yönleriyle Geç Gebelik

SSVD, Avrupa’da yaygın bir doğum yöntemi. Türkiye’de sezaryen sonrası normal doğum yapanların oranıyla ilgili herhangi bir istatistik olmasa da oldukça düşük bir yüzdeye sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Sezaryenden sonra vajinal doğumun avantajları nelerdir?

Her doğum yönteminde olduğu gibi vajinal doğumda da birtakım avantajlar ve riskler söz konusu. Normal doğumun avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Vajinal doğumdan sonra iyileşmek daha kısa zaman alır.
  • Doğumdan sonra ağrı problemi, sezaryen doğuma göre daha azdır.
  • Günlük hayata daha hızlı dönüldüğü için anne, bebeğiyle daha fazla ilgilenebilir.
  • Normal doğumda anestezi kullanılmadığı için anestezinin herhangi bir riski söz konusu olmaz.
  • Doğum sonrasında bebeklerde solunum problemi oluşma riski azalır.

Normal doğum hakkındaki diğer tüm bilgilere buradan ulaşabilirsin: 12 Maddede Normal Doğum Hakkında Merak Ettiklerin

Sezaryenden sonra normal doğum kimler için uygundur?

Sezaryenden sonra normal doğum yapanların memnuniyetlerini duyuyoruz; fakat bu doğum yöntemi kimler için uygun şimdi onlara göz atalım:

  • Yalnızca bir kez sezaryen doğum yapmış olan kadınlar,
  • Sezaryen doğum harici rahimle ilgili herhangi bir cerrahi müdahale geçirmemiş olanlar,
  • Pelvis yapısı normal doğum için uygun olan kadınlar,
  • Normal doğum için herhangi riskli bir hastalığı söz konusu olmayan kadınlar,
  • Bebeğinin iriliği normal boyutlarda olan anne adayları.

Neler var neler: Normal Doğum Yapanlar Tecrübe ve Duygularını Anlatıyor!

Sezaryenden sonra normal doğum riskleri nelerdir?

Sezaryen sonrası normal doğumun en büyük riski, rahim içi yırtılma (uterin rüptür) problemidir. Bir önceki sezaryen operasyonundan kalan içteki ameliyat izinin, esneme ve yırtılma ihtimali var.

Bu yırtılan alan düzeltilebilir; ancak kimi durumlarda rahminin tamamen alınması da gerekebilir. Hatta bazı durumlarda kanaman çoğalabilir ve bu durum hayati risk taşır.

Sezaryen doğum hakkında merak ettiğin tüm detayları bu yazımızda bulabilirsin: Nedir, Ne Zaman Yapılır, Riskleri Neler: Her Yönüyle Sezaryen Doğum

Sezaryenden sonra normal doğum kimler için risk taşır?

  • Çoğul gebelik taşıyan anneler,
  • Geçirilen sezaryen operasyonunda rahmi dikine kesilmiş olan kadınlar,
  • Hipertansiyon ve diyabet problemi olan anneler,
  • İlk doğumda normal doğum için taşınan risklerin ikinci doğumda da devam ettiği anneler,
  • Bir önceki doğumda sezaryen doğumun sebebi, çatının dar olmasıysa ikinci doğumun normal yapılması mümkün değildir.

Tüm bunların ışığında, sezaryen doğumdan sonra normal doğumun avantajlarını ve dezavantajlarını eşinle ve doktorunla uzun uzadıya konuşmadan karar vermemeni tavsiye ediyoruz.

Eksiklerini tamamla: Doğum Öncesi Hazırlıklarını Tamamlaman için 11 Öneri!

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: