Epidural Doğum Nedir, Nasıl Uygulanır?

Epidural doğum, prenses doğum ya da halk dilindeki ağrısız doğum; normal ve sezaryen doğumlarda çekilen ağrıları ortadan kaldıran bölgesel bir anestezi türü. Epidural anestezi yöntemi ile yapılan doğumlar hem ağrısız oluyor hem de tercihin sezaryenden yana olursa bebeğini erkenden görebilirsin!

Epidural doğum nedir? Epiduralli normal ve sezaryen doğum nasıldır? Bilmen gereken tüm detaylardan bahsettik!

Epidural nedir?

Prenses doğum da denilen epidural, halk arasında ağrısız doğum olarak biliniyor. Bu, anestezinin bölgesel verilerek gerçekleştiği ve epidural anestezi adı altında uygulanan bir doğum yöntemidir.

Epidural anestezi nedir?

Epidural anestezi, bel omurlarının uygun aralığından bir krater yardımıyla anestezik madde verilerek, belden aşağısında ağrının hissedilmesini önleyen bir işlem. Hem normal doğumda hem de sezaryen doğumda kullanılabiliyor. Ağrı algısını %80 ölçüsünde bloke eden epidural, 20 dakika içinde etkisini gösteriyor ve ihtiyaç dahilinde doğum boyu tekrarlanması gerekiyor.

Spinal anestezi ve epidural anestezi farkından da söz edelim. İki uygulama da belden aşağısını uyuşturmak için omurilik bölgesinden yapılır. Ancak epidural iğnesinde ilaç, omurilik etrafında bulunan zarın dışına enjekte edilirken spinal anestezide bu zar geçiliyor ve içindeki sıvıya veriliyor.

Spinal mi daha iyi epidural mi?

Epidural doğum nedir, öğrendin. İçlerinde epidural anestezinin de yer aldığı anestezi yöntemlerini bu videodan izleyerek bilgi alabilirsin.

Epidural normal doğum nedir?

Epiduralle hem normal hem de sezaryen doğum yapabileceğini söyledik. Peki epidural anestezi ile normal doğum nasıl yapılır, sana bundan bahsedelim.

Epidural normal doğumda, rahim ağzı açıklığı yaklaşık 4 cm olduğunda ve annenin kasılma dalgalarında ağrının arttığı bir düzen oluşmaya başladığında işlem uygulanmalı. Daha önce yapılması, kasılmaları azaltarak doğumu yavaşlatabilir.

Tüm bu esnada epidural normal doğum ne kadar sürüyor, sorusu aklına gelebilir. Epidural anestezinin uygulaması ort. 10 dakika sürerken, etkiyi tam anlamıyla hissetmen 20 dakikayı bulabilir. Epidural anestezinin uygun zamanda yapılmasına karşın bazen doğumun aktif faz evresinde uzama olabiliyor. Sen rahatlamış olsan da bebeğinin içerideki yolculuğunun devam ettiğini unutmamalısın.

Bu esnada yer çekimi pozisyonlarında durmak, mümkünse yürüyüş yapmak, çömelmek, dört ayak duruşlarını uygulamak ve bebeğin ihtiyacı olan oksijeni sağlamak üzere doğru şekilde nefes almak önemli. Uygulama sonrasında geçici baş ağrısı ve idrar yapmada geçici bir zorluk olabilir.

Epidural normal doğum yapanlar tecrübelerini anlattı!

Epidural sezaryen doğum nedir?

epidural sezaryen doğum

Sezaryen doğumlarda da epidural anestezi veya kombine epidural-spinal yöntem uygulanması mümkün. İşlem sırasında anne adayının uyanık olması, olan biteni izleyebilmesi ve bebeğinin gün yüzüne çıktığı o ilk mucizevi anı görebilmesi açısından çokça rağbet görüyor.

Uygulama olarak normal doğumda izlenen yoldan hiçbir farkı yok. Teknik olarak aralarındaki tek fark, ameliyat ağrısının hissedilmemesi için normal ağrısız doğumda kullanılandan daha fazla ilaç verilmesi. Verilen ilaç da normal doğumdakiyle aynı ve sadece lokal anestezik.

Anestezinin tamamen yerleştiğinden emin olunduktan sonra ameliyata başlanır. Ameliyatın başlaması ile bebeğin rahim dışına alınması arasında geçen süre 5 dakika civarındadır. Uzman doktor ilk kontrollerini yaptıktan sonra bebeğini görerek öpüp, koklama olanağı bulursun. Bundan sonrasında ise yaklaşık 30 dakikalık bir bekleme süreci vardır ve ameliyat tamamlanır.

Sezaryen doğum hakkında merak ettiğin tüm detayları bu yazımızda bulabilirsin: Her Yönüyle Sezaryen Doğum

Prenses doğum fiyatları

Epidural doğum fiyatları hastaneden hastaneye büyük farklılıklar gösteriyor. Normal doğum ile epiduralli normal doğum arasında 500 TL fiyat oynarken kimi özel hastanede bu fark 4000 TL gibi farkları bulabiliyor. Sezaryen doğum ile epiduralli sezaryen arasındaki farklar da böyle. Bu nedenle en doğru cevabı doğum yapacağın hastaneden alabilirsin.

Epidural anestezinin avantajları nelerdir?

Şimdi biraz epidural anestezinin iyi taraflarından bahsetme vakti. Baklım epiduralin avantajları nelermiş?

  • Doğum sancılarının giderilmesinde en etkili yoldur. Epidural ABD’de doğum sırasında ağrıyı gidermek için kullanılan temel yöntemdir.
  • Genel anesteziye göre riski daha azdır.
  • Epidural sezaryen sırasında, bilincin açık olduğu için bebeğini daha erken görebilir ve ameliyat devam ederken bebeğini kucağına bile alabilirsin.
  • Uygun zamanda uygulandığı taktirde normal doğumun seyrini hızlandırır.

Epidural anestezinin yan etkileri

epidural doğum yan etkileri

Uygulaması kulağa hoş gelse de epidural doğum zararlı mı, diye merak edebilirsin. Çok sayıda avantajının yanı sıra epidural doğum yan etkileri de olabiliyor. Doğum öncesinde ya da sonrasında yaşanabilecek epidural doğum risklerinden seni şimdiden haberdar edelim ki bilgin olsun.

  • Kasılmaları hissedemeyeceğin için doğumun itme kısmını uzatabilir ve bu nedenle itmen gereken zamanların doktorun tarafından sana söylenmesi gerekir.
  • Doğum sırasında hem senin hem de bebeğin oksijen ihtiyacının karşılanması için yeterli kan basıncının olması gerekir. Prenses doğum yapanların kan basıncında düşme olabilir, bu durum da nadiren de olsa olumsuz bir etki yaratabilir.
  • Epidural doğumun zararları arasında yaygın olarak tansiyon düşüklüğü de görülebiliyor. Bununla birlikte nabız düşüklüğü, vücut ısısının düşmesi, titreme ve baş dönmesi gibi etkiler görülebilir.
  • Bacakların ağırlaşabilir.
  • İdrarını yapman için bir kateter gerekebilir.
  • Bulantı ve kusma hissin olabilir; ancak bu his çok uzun sürmeden yok olur.
  • Epiduralde kullanılan ilaçlar sebebiyle cildinde kaşıntı olabilir.
  • Geçici baş ağrıların olabilir.

    Epidural doğum sonrası sırt ağrısı neden olur?

    Epidural doğum sonrası sırt ağrısı yaşayanlar var. Bu yüzden bu ağrıların sebebinin epiduralle ilgisi olup olmadığını merak ediyor olabilirsin. Bu konuda uzmanlar arasında bir görüş ayrılığı var.

    “Bebeğimi Büyütüyorum” kitabında, epidural sonrasında geçici sırt ve baş ağrılarının olabileceğinden bahsediliyor. Ancak “Hafta Hafta Hamileliğiniz” kitabında, yeni yapılan incelemelere göre, doğum sırasında uygulanan epidural ile daha sonraki bel ve sırt ağrıları arasında bir bağlantı bulunamadığından söz ediliyor.

    Güvence altında bir hamilelik ve doğum süreci için: Hamilelik ve Doğum Sigortası Nedir? Neleri Kapsar? Neden Yaptırmalısın?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: