9 Günlük Hamilelik

Yumurtlamayı beklerken, foliküllerin olgunlaştıkça yumurtalıklarında büyüleyici değişiklikler meydana gelir. Hamileliğe hızla hazırlandığın bu anlarda vücudunda yaşanacak değişimler hakkında merak ettiklerini yazdık. Oku ve 9 günlük hamilelikte yaşayacaklarını öğren!

  • Doğuma 271 gün kaldı.

İçeride neler oluyor?

9 günlük hamilelik foto

Yukarıdaki görselde yeşil ve mavi kısımlar spermlerdir. Yeşil kısımların iterek döllemeye çalıştığı turuncu kısımlar ise yumurtalardır.

Bu hafta ilerleyen saatlerde gerçekleşecek olan yumurtlamada en olgun folikül, değerli yükünü bırakmaya hazır olarak yumurtalık yüzeyine doğru hareket eder. Adet görürken yumurtalıklarında yaklaşık 15-20 folikül gelişiyordu. Yumurtalıklarının her ikisi de folikül büyümesine katkıda bulunur, ancak genellikle sadece bir yumurtalık, yumurtlamaya uygun bir folikül getirir. Yumurtalıklar katı bir rotaya sahip olmadığından, bu şansa bağlıdır. Baskın folikül büyüdükçe, folikülün içinde salgılanan sıvı ile büyük ölçüde genişler.

Kadınların yaklaşık yüzde 1'i bazı aylarda birden fazla yumurta bırakabilir ve eğer bu yumurtaların her ikisi de döllenirse, tek yumurta ikizleri ortaya çıkar.

Daha fazla bilgi istersen: 13 Soruda İkiz Gebelik Hakkında Her Şey!

Yumurtlama sırasında olgun folikül yaklaşık 2 cm çapına gelir. Yani yumurta incelenecek olsa mikroskop olmadan, gözle bile görülebilir. Foliküllerin olgunlaşması için beynin hipofiz bezi tarafından üretilen FSH'ye ihtiyacı vardır, ancak diğer hormonlara ve kimyasallara bağlı olabilir.

Bir uzman tavsiyesi!

Mevcut bir hastalık durumun varsa bu hamileliğini etkileyebilir, bu nedenle hamile kalmadan önce tıbbi yardım almalısın.

  • Diyabet,
  • Astım,
  • Yüksek tansiyon,
  • Kalp rahatsızlığı,
  • Derin damar trombozu,
  • Tiroit rahatsızlıkları,
  • Orak hücreli anemi hastalığı,
  • Epilepsi veya devam eden başka herhangi bir tıbbi durum için düzenli olarak ilaç alıyorsan, hamile kalmadan önce doktoruna danış. İlaç alırken hamile kalırsan tedaviyi durdurma, hemen doktorundan randevu al.

Bu bilgiler önemli: Hamile Kalmadan Önce Hangi Testleri ve Aşıları Yaptırmalısın?

Baba adayları, size sesleniyoruz!

9 günlük gebelik

Bu süreçte baba adaylarının beslenmesi de önemli. Spermin olgunlaşması birkaç hafta alır, bu nedenle baba olmak istiyorsan, hamile kalmadan en az 2-3 ay önce sağlıklı bir diyet yapmalısın. Fazla kilolu olmak erkek doğurganlığını olumsuz etkileyebilir, bu nedenle egzersiz yap ve diyetini geliştirmeye çalış.

  • Antioksidanlar arasında A, C ve E vitaminleri, selenyum ve çinko bulunur ve bunlar sperm DNA'sına zarar gelmesini önlemeye yardımcı olurlar.
  • Selenyum sperm üretmeye, hareket kabiliyetini artırmaya ve DNA hasarına karşı korumaya yardımcı olur. Uskumru ve somon gibi yediğiniz yağlı balık miktarını artırabilir ve Brezilya fıstığından atıştırabilirsin. Bunlar yüksek derecede zengin selenyum kaynaklarıdır.
  • Çinko, menide yüksek miktarlarda bulunur. Balık, yağsız et, kabuklu deniz ürünleri, hindi, tavuk, yumurta, kepekli tahıllar, çavdar ve yulaf yiyebilirsin.
  • Esansiyel yağ asitleri sperm hareketliliğini artırabilir, bu nedenle yağlı balıkların yanı sıra tohumları ve kuruyemişleri yiyebilirsin.
  • Soya ve soya ürünlerinde östrojen hormonlarını taklit eden bitki kimyasalları olan izoflavonlar bulunur. Yüksek alım sperm konsantrasyonunu azaltabilir. Bu yüzden bu ürünlere dikkat etmelisin.

Daha fazla bilgi al: Sperm Kalitesi Nasıl Artar?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

The Day By Day Pregnancy Book-Dr. Maggie Blott