23 Günde Hamileliğe Nasıl Hazırlanırsın?

Bu yazıyı okuduğuna göre hamileliği planlamanın, en az hamilelik kadar önemli bir süreç olduğunun farkındasın. Hamile kalmadan önce yapılması gerekenler hakkında birçok bilgi var ama sen nereden ve nasıl başlayacağını bilemiyorsun. Bedenini, ruhunu, zihnini hamileliğe hazırlayacağın 23 günlük değişim dönemine hoş geldin! Hazırsan başlayalım!

1. Gün: Ovulasyon döngünü hesapla

Aylık döngünü ve yumurtlama dönemini öğrenmeye başla. Cinsel ilişkinin takvimini tutman da ileride hamile kaldığın tam tarihi öğrenmene yardım eder.

En doğurgan dönemin ne zaman, öğren.

2. Gün: Folik asit kullan

Folik asit, bebeğinin sinir sisteminin gelişmesinde önemli rol oynar. Hamile kalmadan önce folik asit alarak doğacak bebeğinin sağlığı için şimdiden adım atabilirsin. Folik asitin hamile kalmayı kolaylaştırma etkisi de var. Folik Asit, Hamile Kalmak İsteyenlere Nasıl Yardımcı Olur? makalemize göz atarak bu muhteşem vitamin hakkında daha fazla bilgi alabilirsin.

3. Gün: Hamilelik öncesi beslenme programını oluştur

Vücudunun hamileliğe hazırlanması için hamilelik döneminde tüketmen ve tüketmemen gereken gıdaları öğren. Özellikle doğurganlığı arttıran yiyecekleri beslenme programına ekle.

Hamile kalmak isteyenler ne yemeli konusunda sana bir video önerimiz var:

4. Gün: Egzersiz yap

Hamilelik öncesi hazırlık döneminde sporu hayatının bir parçası yap. Günde 30 dakika yürümeyi alışkanlık haline getir. Spor faaliyetlerini arttırmak istersen bisiklet, yokuş yukarı çıkmak, koşu gibi sporları da uygulayabilirsin.

Yogaya ve pilatese de başlayabilirsin. Vücudunu ve zihnini rahatlatabileceğin yoga ve pilatesi hamilelikte de devam ettirerek doğuma en iyi şekilde hazırlanabilirsin. Hamilelik pilatesi ve yogası merkezleri, gebelikte kendini en iyi hissettiğin yerler olacak.

5. Gün: Sigarayı bırak

“Sigara sağlığa zararlı.” desek? Şaka şaka, elbette biliyorsun bunu ama doğurganlığı olumsuz etkilediğini ve yumurtalarının yaşlanmasına neden olduğunu bildirmek ya da biliyorsan hatırlatmak görevimiz.

6. Gün: Kafeini sınırla

Bu aşamada henüz kafeinden vazgeçmek zorunda değilsin ama kafein miktarını şimdiden günde iki fincan kahve ile sınırlasan iyi olur.

7. Gün: Aşılarının kontrolünü yap

Hamileliğe hazırlık sürecinde bazı aşıları güncellemen lazım. Mesela son 10 yıl içinde tetanos-difteri aşısını tekrarlamadıysan yaptırmanın tam zamanı.

Daha ayrıntılı bilgi için Hamile Kalmadan Önce Hangi Tahlilleri ve Aşıları Yaptırmalısın? makalemizi incele!

8. Gün: Sağlık kontrolüne git

Hamilelik planlama sürecinde ayrıntılı bir sağlık kontrolü yaptırman önemli. Böylece bir sağlık sorunun varsa hamile kalmadan takibe başlanabilir, erken teşhis önemli.

9. Gün: Hamilelik öncesi testlerini yaptır

Hamilelik planlama sürecinde bir jinekoloğa ya da doktora görünüp genel sağlık kontrolü yaptırmalı, gebelik öncesi testlerini tamamlamalı ve soy ağacında bir sağlık sorunu olup olmadığını tespit ettirmelisin.

Gebelik öncesinde yapılan testler ise şunlar:

  • Smear testi (simir testi),
  • Serolojik testler, miktobiyolojik testler,
  • Kan sayımı, hemogram,
  • Tiroid hormonu,
  • İdrar tetkiki, tam idrar testi,
  • Biyokimyasal testler.

10. Gün: Diş kontrolüne git

Hamilelik hormonları nedeniyle var olan diş ve diş eti sorunların ağırlaşabilir. Bu yüzden gebelikten önce diş ve ağız sağlığı kontrollerini yaptırman önemli. Herhangi bir sorun varsa önceden çöz ki hamilelikte daha fazla uğraşmak zorunda kalma.

11. Gün: Hamilelik öncesi vitamin kullan

Folik asitten bahsetmiştik. Diğer vitaminleri kullanmak da en az onun kadar önemli. Hamile kalmaya çalışmadan yaklaşık 2 ay önce vitamin kullanmaya başla.

Hamile kalmadan ve hamileliğinin ilk haftasında 10 mcg vitamin alman hamilelik döneminde daha az bulantı ve kusma sorunu yaşamanı da sağlar.

Hamilelikte vitamin kullanımı ile ilgili ayrıntılı bilgiye Hamileliğe Hazırlıkta Hangi Vitaminleri ve Ek Besinleri Almalısın? yazımızdan ulaşabilirsin.

12. Gün: Kilonu kontrol altına al

Fazla kilolu ya da aşırı zayıf olmak. İkisi de hamile kalma şansını düşürür. Hamile kalsan bile gebelik sırasında çeşitli komplikasyonlar yaşayabilirsin. O nedenle sağlıklı ve bilinçli bir programla kilonu kontrol altına al.

13. Gün: Hamilelik öncesi ilaç kullanımına dikkat et

Düzenli olarak kullandığın ilaçlar varsa gebelik öncesinde ya da hamileyken kullanman gerekli ve güvenli mi, doktoruna şimdiden danış. Gebelik öncesinde antibiyotik kullanmanın bir zararı yok. Ancak hamile kaldığını fark etmeden antibiyotik kullanımına devam edebilirsin, o nedenle dikkat et. Bitkisel ve alternatif ilaçlar da doğurganlığını azaltabilir. Mesela; sarı kantaron hamile kalmayı engelleyen bitkiler arasında yer almakta.

14. Gün: Çalışma durumun hakkında bilgi edin

Hamilelikte personel haklarınla ilgili her şeyi şimdiden öğren. İş değiştirmeyi düşünüyorsan karnın burnunda iş görüşmesine gitmemek için şimdiden bu konuyu gündemine al!

Hamile kaldığında iş haklarını öğrenmek için sana bir video önerimiz var:

15. Gün: Radyasyona maruz kalma

Hamile kalmaya çalıştığın günden itibaren özellikle röntgen çektirirken dikkatli ol. Hamile olabileceğin konusunda teknisyenleri uyar ve gerekli tüm önlemlerin alındığından emin ol.

16. Gün: Eşin de sağlık kontrolü yaptırsın

Eşinin de sağlık kontrolü yaptırması çok önemli. Baba adayını da bu sürece dahil et!

17. Gün: Doğum kontrolünü bırak

Şimdiye kadar birçok doğum kontrol yöntemi kullandın. Regl döneminin gecikip gecikmediğini hesaplayıp durdun. Artık bunları düşünme. Plan yapma, düşünme ve sadece yaşa.

Hamile kalma pozisyonlarını öğrenmen için sana bir video önerimiz de var!

18. Doğru bilgiye ulaş

Bu aşamada, hamilelik döneminde neler yaşayacağını ve nasıl değişimler geçireceğini öğrenmelisin. İnternette bu konuda binlerce kaynak var. Ama çoğu bu konuda yetkin değil.

Sitelerin bilgi verirken kaynak gösterip göstermediğine dikkat et. Hamileliğe hazırlık kitaplarını iyice bir karıştır bakalım uzmanlar neler demiş.

19. Gün: Annelik tecrübesi olan yakınlarınla konuş

Anneler, hamileliğinde ve bebeğini büyütürken kapısını çalacağın en önemli insanlar. Psikolojik olarak kendini hazırladığın bu süreçte onların deneyimlerine sandığından daha fazla ihtiyacın olacak.

20. Gün: Mahvedenler kulübünden uzaklaş

“Hamile kaldığında hayatın tamamen değişecek.”, “Bebek doğduğunda geceler boyu uykusuz kalacaksın.”, “İşe bir daha dönemeyebilirsin.” Bu cümleler sana tanıdık geliyor mu?

Hamileliğe hazırlık sürecinde etrafında sürekli olumsuz konuşan insanlar illaki olacak. Elbette bu süreçte zorluk yaşayacaksın ama sürekli olumsuzluklara odaklanmak, gözünü korkutmaktan ve motivasyonunu düşürmekten başka bir işe yaramaz.

21. Gün: Sinemaya git

Hamileliğin ileri seviyelerinde sinema koltukları sana rahatsız ve küçük gelebilir. Ayrıca birkaç saat aynı yerde oturup film izlemen zor olabilir. Hadi bugün izlemek istediğin bir filme bilet al!

22. Gün: Çılgınlıklar yap

Lunaparka git ve korkusuzca eğlen. Cesaret isteyen, herkesin korkarak yaklaştığı her şeyi dene. Karnın burnundayken bunları yapamayacaksın. Şimdiden keyfini çıkart.

23. Gün: Hamilelik eşyalarına göz at

Alışveriş her zaman işin en eğlenceli kısmı. İllaki satın almana gerek yok. İnternetten hamilelik eşyalarını inceleyerek kendini bu sürece hazırlayabilirsin.

Hamileyken mutlaka sahip olman gereken eşyalar konusunda sana önerilerimiz var: Hamilelikte Mutlaka Sahip Olman Gereken 12 Kıyafet ve Eşya Önerisi!