6 Aylık Bebek Beslenmesi

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle İnanç, 6 aylık bebek beslenmesi, anne sütü ve ek gıdaya geçiş süreci hakkında bilgi verdi!

6 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı?

Bebeğin yalnızca anne sütüyle beslendiği ilk 6 aylık sürecin ardından artık ek gıdalara başlayabiliyoruz. Bir annenin sütü yeterliyse 6-9 ay arası dönemde sadece 2 çay bardağı kadar ek gıda vermek bebeğin büyümesi için gerekli ihtiyacı karşılar.

İlk 6 ay beslenmenin %100’ü anne sütüyle karşılanırken 6. aydan sonra bu oran %70-80 civarlarına düşer. Dolayısıyla çocuğunuzu ek gıdayla fazla beslemeye eğilimli olmayın. Çünkü bu durum ileride obezite açısından sıkıntı yaratmaktadır.

Bebeğinizi 6. aydan sonra mümkün olduğunca aile sofrasına oturtmanızı tavsiye ediyoruz. Akciğerlerine yemek kaçmaması açısından bebeklerimizi asla yan yatırarak beslemeyelim. Bunun doğrusu, mama sandalyesinde oturma pozisyonunda beslemek şeklinde olmalı.

Ek gıdalara mümkün olduğunca mevsim meyvelerinden ve sebzelerinden başlamanızı tavsiye ediyoruz. Özellikle tuzlu, şekerli gıdalardan ve katkı maddesi içeren hazır besinlerden uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.

Ek gıdaya geçiş döneminde blender kullanımına dikkat!

Ek gıdalara başlama döneminde, çocuklarınızın yutma ve çiğneme becerilerini geliştirmek açısından besinleri eski usül dediğimiz cam rendede rendelemeyi, sebzeleri buharda ya da suda haşladıktan sonra tel süzgeçten geçirmenizi tavsiye ederiz.

Çünkü blender kullanıldığı zaman hem sebze ve meyvelerin vitamin değeri ölmekte hem de pütürsüz bir gıda verdiğiniz için çocuklarınızın dil, çiğneme ve yutma becerileri gelişmemektedir. Bu konuda size oldukça önemli görevler düşmektedir. Çünkü blender’a alıştırdığınız takdirde çocuklarınızın 3-4 yaşından önce katı gıdalara geçmesi mümkün olmamaktadır.

6 aylık bebek beslenmesi hakkında detaylı bilgi almak için tıkla!