1 Yaş Bebek Beslenmesi | Uzm. Dr. Dicle İnanç | Video

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Dicle İnanç,1 yaş bebek beslenmesi ve çocuklarda sofra alışkanlığı hakkında bilgi verdi!

1 yaş bebek beslenmesi nasıl olmalı?

Çocuğunuzun 1 yaşını doldurduktan sonra artık sizinle birlikte sofra gıdasına tamamen alışmış olmasını bekliyoruz.

1 yaş zor bir dönemdir. Bu süreçte besin reddi çok sık görülür. Çocuğunuz artık sizin kontrolünüzden çıkar ve neyi ne kadar isterse o kadar yer. Bu nedenle çocuğu çok zorlamamak gerekir.

Eğer anne sütünüz varsa çocuğunuzu 2 yaşına kadar emzirmenizi öneriyoruz. Anne sütünün olmadığı durumlarda devam sütü verebilirsiniz. Çocuğunuzda inek sütü alerjisi yoksa doktorunuza danışarak takviyeye başlayabilirsiniz.

1 yaşından sonra süt tüketimi ne kadar olmalı?

1 yaşından sonra süt tüketimini kısıtlamak gerekiyor. Günde en fazla 500-600 cc kadar süt tüketimine izin vermelisiniz. Çünkü fazla miktarda süt tüketimi çocuklarda iştahsızlık yapabilmektedir.

Porsiyonlara dikkat!

Özellikle porsiyonlar önemlidir. Bulamaç ve karışım şeklinde beslenmeden ve büyük porsiyonlardan kaçınmak gerekir. Tek tek lokmalar halinde beslenilmeli. Çocuğunuzun önüne büyük porsiyonlar halinde yemek koyduğunuz zaman bu gıdayı reddetmesi gayet doğal. Yemeği küçük porsiyonlar halinde vermeyi ve yedikçe tekrar ilave etmeyi tavsiye ediyoruz.

1 yaşındaki çocuğun mide kapasitesi ortalama 250-300 cc'dir. Dolayısıyla çocuğu bunun üzerine çıkmadan beslemeye dikkat etmelisiniz. 1 köfte, yanında küçük bir kaşık pilav ve yanında biraz yoğurt bile çocuğunuzun büyüyüp gelişmesine katkıda bulunacaktır.

Besin reddi durumunda ne yapılmalı?

Eğer bir besin reddi varsa ve çocuk yemek yemek konusunda isteksizse asla zorlamamak gerekiyor. Çocuğunuzun yemek süresini 30-45 dakika ile sınırlandırabilirsiniz. Eğer yemek sürelerini uzatırsanız ve çocuğa sürekli sofranın önünde yemek yedirmeye çalışılırsanız bu, ileride size çok büyük problemler yaratır.

12-12 aylık bebek beslenmesi hakkında detaylı bilgi almak için tıkla!