Yenidoğan Sağlığı: 11 Soru 11 Cevap!

Bugünlerde aklından çıkmayan tek şey, yenidoğan bebeğinin sağlığı! Yeterince beslendi mi? İshal mi oldu? Kabız olabilir mi? D vitamini alması gerekli mi? Kaç kilo almalı? Yoksa sarılık mı? Bir türlü peşini bırakmayan bu soruları yazımızda derledik.

1. Yenidoğan kabızlığına sık rastlanır mı?

Yenidoğan bebeklerin kabızlık sorunu pek olmaz. Bebeğin kakasını yapmaya çalışırken ıkınıp sıkılabilir ama bu durum onun kabız olduğu anlamına gelmez. Ancak daha az kaka yaptığını fark ettiysen ve kakası sert, top şeklindeyse kabız olduğunu düşünmeye başlayabilirsin.

Kabızlığın dışında bebeğinde rastlayabileceğin diğer sorunlar için, Yenidoğan Hastalıklar: Bebeğinde Görülebilecek Bu Hastalıklara Dikkat! adlı yazımıza bakabilirsin.

2. Yenidoğan kakası nasıl olur?

İşte annelerin aklını en çok kurcalayan konulardan biri! Ayrıntılı bir şekilde açıklıyoruz:

Doğumdan sonraki ilk 48 saat içinde koyu kıvamlı ve yapış yapış bir kaka ile karşılaşıp şaşırabilirsin. Şimdiden uyaralım. Mekonyum denilen bu dışkının dışarı atılmasından sonra bebeğinin kakasının kıvamı ve sıklığı neler yediğine göre değişecektir.

  • Eğer bebeğini anne sütüyle besliyorsan kakası açık renk, taneli, yumuşak ve biraz sulu;

  • Mamayla besliyorsan biraz daha katı ve ten renginden daha koyu olacaktır.

Kakanın yapısında değişiklikler olabilir. Kırmızı, siyah veya beyazımsı gri renkte ipliksi şeritler görmediğin durumda endişelenmene gerek yok!

Ayrıca bebeğinin beyazımsı açık renk kakası, sindirim atıklarını yeterince vücudundan atamadığının göstergesi olabileceği için doktoruna başvurman gerekebilir.

Kaka deyip geçme: 8 Maddede Bebek Kakası Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

3. Yenidoğan ishali nasıl belli olur?

Bunun en basit şekilde anlaşılmasının yolu, daha sık bez değiştirmeye başlaman ve bezinde sulu kaka fark etmendir. Ancak bu iki belirtiye ek olarak bebeğin kusmaya da başladıysa, o zaman ishali daha ağır bir şekilde geçireceğini söyleyebiliriz. Ayrıca aşağıda sıraladığımız durumlar da ishalin göstergesi olabilir:

  • Ateşinin yükselmesi,

  • Ağzının kuruması,

  • Kakasında kan olması,

  • Önceki zamanlara kıyasla az çiş yapması.

Endişelerin varsa Yenidoğan Bebeklerde İshal: Neden Olur? Nasıl Anlaşılır? Ne Yapmalı? yazımız yardıma hazır!

4. Yenidoğanda D vitaminine ne zaman başlanır?

6 aydan küçük bebeklerin güneşe maruz kalması tavsiye edilmez. Bu yüzden kemiklerin güçlenmesi ile kalsiyum ve fosforu absorbe edebilmesi için D vitamini takviyesi gerekebilir. Hatta bebeğinin sadece anne sütüyle beslendiği durumda D vitaminine doğumdan hemen sonra başlaman önerilir.

1 yaşına kadar devam edilmesi önerilen bu süreç, bebeğin ek gıda almaya başladığı durumda kesilebilir. Tabii D vitaminine başlamadan önce doktorunla görüşüp gerekli bilgileri alman iyi olur.

5. Yenidoğan bebeğe ne kadar mama verilmeli?

İlk birkaç hafta içinde bebeğin her beslenmede 30 ila 85 gram arası mama alır. Zaman geçtikçe ise bu miktar artar.

Genellikle ilk ay içinde günde 8 ila 12 kez beslenmesi gerekir. Yani her 2-3 saat aralığında 1 kez mama vermelisin. Peki, hangi mama? Bu konuda Bebek Maması Markaları: Yenidoğana Hangi Mama Verilmeli? adlı yazımızı incelemeni öneririz.

6. Yenidoğan bebeklerde neden sarılık olur?

Fizyolojik sarılığın sebepleri arasında;

  • Erken doğum,

  • Anne sütü ile beslenme sayılabilir.

Patolojik sarılık nedenleri ise;

  • Kan uyuşmazlığı,

  • Kalıtsal kan ve karaciğer hastalıkları,

  • Karaciğerin bilirubini işleme konusundaki yetersizliğidir.

Bu arada bilirubin kana kırmızı rengini veren hücrelerin parçalanmasıyla ortaya çıkan turuncu renkli bir maddedir. Hemoglobin zarar gördüğünde bu durum ortaya çıkar ve bebeğinin karaciğeri bu sorunu düzeltebilecek kapasiteye henüz ulaşmadığı için sarılık olması kolaylaşır.

Bebeklerde sık görülen bu hastalıkla ilgili ayrıntılı bilgiyi, Yenidoğan Sarılığı Hakkında Her Şey! adlı yazımızda bulabilirsin.

7. Yenidoğan bebek 1 ayda kaç kilo alır?

Muhtemelen bebeğin doğumdan sonra kilo kaybetti! Bu durumda sen de yeterince beslenip beslenemediğine dair endişeler duymaya başladın. Ancak korkulacak bir şey yok! Her bebek doğumdan sonra kilo kaybeder, ilk iki haftanın sonunda ise doğum kilosuna yeniden ulaşır.

Bu yüzden 1 ayın sonunda kilosunda büyük bir değişim olacağını düşünmemeni öneririz. 1 ayın sonunda bebeğinin alabileceği kilo 600 gram ile 1 kilogram arasında değişebilir.

Madem kilo almak dedik, o zaman: Yenidoğan Bebeği Emzirme: 7 Soru 7 Cevap!

8. Yenidoğan bebeklerde neden gaz olur?

Bebeğinde gaz olmasının en büyük nedeni hareketsizliktir. Yani bebeğin büyüdükçe, özellikle 4. ayından itibaren bu gazın geçtiğini fark edeceksin. Çünkü bebeğin sağa-sola dönmeye başlayacak.

Bir de ipucu: Geçmiş dönemlerde bebeklerin salıncak ya da beşikte yatmaları sebebiyle gaz problemlerine daha az rastladıkları bilinir. Eğer henüz bir yatak almadıysan, bu bilgiyi aklında bulundurmanı öneririz.

Sorun gazsa, çözüm bu video!

9. Yenidoğan bebek aşı takviminde neler bulunur?

Bu dönemde bebeğinin olması gereken 5 aşı bulunur. Bunlardan biri, doğumun hemen ardından olması gereken hepatit B aşısıdır. İlk ayın sonunda ise bu aşının 2. dozu uygulanır. Aynı dönemde rotavirüs, pnömokok aşıları da yapılır.

Ayrıca çocuk felci olarak bildiğimiz hastalıktan korunmak için IPV aşısı ve difteri, tetanos ile boğmaca hastalığına karşı koruma sağlayan DTaP aşısının zamanı da yine bu döneme denk gelir.

Aşağıdaki tablo daha açıklayıcı olabilir:

Yenidoğan Aşı Takvimi
Hepatit B Doğum sonrası ve 2. ay
DTaP 2. ay
Rotavirüs 2. ay
IPV 2. ay
Prömokok 2. ay

Ayrıca bu konuda yazdığımız Yenidoğan Aşı Takvimi: Bebeğinin Sağlıklı Büyümesi için Uygulanacak Aşı Programı! adlı yazımızda hastalıkların belirtileri, aşıların yan etkileri ve prematüre bebeklerin aşı programına dair bilgiler bulabilirsin.

10. Yenidoğan tarama testleri ne zaman yapılır?

Doğumun hemen ardından testler yapılır. Hastaneden ayrılmadan önce bebeğinin genellikle topuğundan kan alınır ve laboratuvara gönderilerek incelenir. Bu incelemenin sonucunda ise önemli bir genetik rahatsızlığın olup olmadığı teşhis edilir.

Doğumdan sonra hemen kan örneği alınmamışsa doğumdan sonraki ilk 7 gün içinde de aynı işlemi yaptırabileceğini söyleyelim. Bu testler sonucunda hangi hastalıklara dair bilgi edineceğini merak ediyorsan Yenidoğan Tarama Testleri Nelerdir? adlı yazımızı okuyabilirsin.

11. Yenidoğan bebek ne zaman sünnet edilir?

Sünnet, genellikle doğum sonrası hastaneden taburcu edilmeden hemen önce bazen de ayakta tedavi esnasında yapılabilir. Doğumdan sonra en az 12 saat geçmesi gerekir ve 10 dakika gibi kısa bir süre sonunda işlem tamamlanır.

Sünnetle ilgili aklındaki diğer sorular için Yenidoğan Bebek Sünneti Hakkında Merak Ettiğin Her Şey! adlı yazımıza bakabilirsin.