Süt Ateşi Nedir? Nasıl Düşürülür?

Süt ateşi emziren annelerde görülen bir hastalık. Göğüste kızarıklık ve ağrı gibi belirtilerle kendini hissettiren süt ateşi nedir? Süt ateşi nasıl düşürülür? Hadi detaylara geçelim!

Süt ateşi nedir?

Süt ateşi, sütün fazla olması ya da bebeğin iyi emmemesi durumunda göğüste süt birikmesi ve bu birikime bağlı olarak inflamasyon denilen şişliğin yol açtığı bir ateş uyarısıdır. Bu durumu zamanında fark etmezsen göğüs ateşlenmesinden dolayı göğüs iltihaplanmasıyla karşılaşabilirsin.

Emziren annelerde süt ateş yapar mı, sorusu da buna bağlı olarak sorulur. Yukarıda da yaptığımız açıklamaya göre biriken sütün emzirme dönemindeki annede ateş yaptığını söyleyebiliriz.

Süt ateşi belirtileri

Süt ateşi nasıl anlaşılır

Emziren annelerin doğumdan sonraki ilk haftalarda ateşi yükseldiğinde akla ilk gelen, halk arasında “lohusalık ateşi” denilen enfeksiyondur. Ancak bu, devamlılığı olan bir ateştir. Zaman zaman kısa süreli ateş yükseklikleri de yaşayabilirsin. Gelelim süt ateşi nasıl anlaşılır, konusuna.

  • Ateş (Söz konusu ateş 37-38 ºC civarındadır.),
  • Memede şişlik ve sertlik,
  • Kızarıklık, gibi belirtiler varsa ve ateşlenme zaman zaman kısa süreli yükselmeler halinde oluyorsa yaşadığın durumun süt ateşi olma ihtimali yüksektir.

Süt ateşi bakteriyel bir enfeksiyon değildir ve fark etmemen de oldukça zor. Çünkü göğsündeki şişlik ve sertlik huzursuz edici derecede olur. Yan ve yüz üstü yatamazsın, emzirme sütyeni giysen bile ağrın olur.

Süt sıtması da denilen mastitle farklarını öğren: Mastit Nedir? Mastit Nasıl Geçer?

Süt ateşi nasıl düşürülür?

Emziren annelerde memede ağrı ve ateş olduğunda yapılması gerekenlerden bahsedelim.

  • Bebeğini sık sık emzirmelisin.
  • Ilık duş almalısın.
  • Emzirmeden önce göğsünü temiz ve ılık suyla ıslatılmış bezle masaj yaparak silmelisin.
  • Sütünün normalden fazla olduğunu düşünüyorsan her emzirmeden sonra bir göğüs pompası ile kalan sütü sağıp göğüslerini rahatlatabilirsin. Bu sütler süt saklama poşetleriyle 6 aya kadar derin dondurucuda saklanabiliyor.

Tüm bunlara rağmen süt ateşin geçmediyse ve bu ateş 24 saati aşkın bir süredir devam ediyorsa mutlaka doktoruna danışmalısın. Bu süreçte ateşli anne bebeğini emzirebilir mi, diye çekimserliklere kapılmana gerek yok. Bebeğini emzirmekten vazgeçmemelisin. Sık sık emzirmek hem bebeğine hem de sana iyi gelecek.

Bunu da öğren: Emziren Anne Grip Olursa Ne Yapmalı?

Emziren annede ateş nasıl düşürülür, dersen parasetamol grubu ilaçlar kullanabilirsin. Parasetamol içerikli ilaçlar rahatlamanı sağlayacaktır.

Bunlara dikkat!

  • Eğer ateşin devam ediyorsa,
  • Göğsündeki şişlik ve kızarıklıklar arttıysa,
  • Meme ucundan apse sıvısı, iltihap akmaya başlıyorsa mutlaka cerrahi destek almalısın.

Problemli olan süt göğsünden sağılıp, boşaltılır. Tedavi tamamlandıktan sonra aynı göğsünü bebeğine vermeye devam edebilirsin.

Süt ateşini önlemek için ne yapmalısın?

Süt ateşini önlemenin en etkili yolu, bebeğini sık sık emzirmen. Göğsünü mümkün olduğunca bebeğini emzirerek, kalan fazla sütünü de pompayla boşaltmalısın. Belli aralıklarla aralıklarla göğsünün tam olarak boşalmasını sağlamalısın.

Bu da ilgini çekebilir: Doğru Emzirme Teknikleri Nelerdir?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: