Bebeklerde Huzursuzluk Nedenleri

Bebeğinin her gün gülücükler saçarak mutlu bir şekilde oynamasını ve mışıl mışıl uyumasını bekliyor olabilirsin. Ancak durum her zaman böyle olmuyor. Bebeklerde huzursuzluk, ne yazık ki sık sık söz konusu olabiliyor ve bu durumun pek çok sebebi var.

Gel bakalım, bebeklerde huzursuzluk nedenleri neler ve huzursuz bebekler için ne yapılmalı? Anlattık!

Kolik (Nedensiz ağlama)

Yoğun ağlama krizleri, gaz ve aşırı huzursuzluk ile oraya çıkan kolik, nedeni tam olarak bilinmeyen ve gerçekten sıkıntılı durumlar yaratan bir sorun. Kolik olan bebekler, aniden ağlama krizlerine girebilir, yatıştırması çok zor olabilir, vücutları çok gergin olabilir ve bu krizler 2-3 saat sürebilir. Ayrıca bebeklerde akşam huzursuzluğu olarak da ortaya çıkabilir.

Bu kriz anlarında senin de gerilmen çok mümkün. Ancak annenin huzursuzluğu bebeğe de geçer. Bu yüzden bebeğin kolik nöbeti geçirdiğinde sakin olup onu yumuşak bir ses tonu ile telkin etmelisin. Ayrıca gaz yapacak bir beslenme şeklinde uzaklaşmalı ve rahatlatıcı bir uyku rutini oluşturmalısın.

Kolik Bebek Nedir? Kolik Bebek Nasıl Uyutulur?

Büyüme atağı

Bebeğinin büyüme hızı, bazı zaman dilimlerinde daha hızlıdır. Bu dönemlerde boyu daha hızlı uzar, daha çok kilo alır, mental gelişimi daha hızlıdır. 2., 3., 6. haftalarda ve 3. ila 6. aylarda ortaya çıkan bu büyüme ataklarında bebeklerin uyku düzeni bozulur, mızmızlanabilirler, daha fazla emmek ya da kucakta olmak isteyebilirler. Bebeğinin isteklerine kulak verdiğin sürece bu atakları en az zararla atlatabilirsin.

Bebeklerde Büyüme Atakları-Atak Haftası Hesaplama

Diş çıkarma dönemi

Diş çıkarmak zor bir süreç. Bu süreçte bebeğinin kimyası, neredeyse 1-2 ay önce değişmeye başlar. Diş etleri kaşınır, sürekli elini ya da farklı objeleri ağzına sokmak ister, salya artışı çok yüksek miktarlardadır. Bu gibi durumlar nedeniyle bebeğinin uykusu bölünebilir, ateşi çıkabilir, ishal gibi bağırsak sorunları söz konusu olabilir. Bunlar da bebeğinin huzursuz olması için gereken her türlü olanağı sağlar. Bu özellikle 5 aylık bebek huzursuzluğu yapabilir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Hakkında 11 Soru!

bebeklerde huzursuzluk

Pişik

Bebeklerde en çok görülen cilt problemlerinden olan pişik; kaşıntılı, kızarık, yanmalı döküntülerle kendini gösterir ve çoğunlukla bez bölgesinde görülür. Bu bölge sürekli kapanmak zorunda kaldığından da pişiğin ortadan kalkması güçleşebilir. Bu da bebeğinin huzursuzlanmasına, canının yanmasına neden olur.

Aslında pişiği önlemek çok kolay. Bez bölgesini havalandırmak, pişik önleyici kremler kullanmak, kimyasal içeren ürünlerle temizlik yapmamak pişiğin önüne geçebilir.

Pişik Neden Olur? Pişiğe Ne İyi Gelir?

Gaz sancısı

Gazlı bir bebek, her zaman huzursuzdur. Gaz nedeniyle huzursuz bebek karnı şiştir, bacaklarını karnına çekerek ağlar. Bebeğin gazını çıkarmak, birikim çok olduğu için zorlaşabilir. Bu da tabii ki huzursuzluğa neden olacaktır.

Gaz sıkışmasının önüne geçmek için emziriyorsa annenin kendi beslenmesine dikkat etmesi çok önemli. Gaz yapan gıdaları tüketmek annede gaz yapar ve bu da süt aracılığı ile bebeğe geçer. Bu yüzden gaz yapmayan gıdaları tüketmek önemli.

Bebeklerde Gaz Sancısı: Neden Olur, Ne İyi Gelir?

Fıtıklar

Bebeklerde kasık ya da göbek fıtığı sıklıkla görülür. Bunun en önemli nedeni, bebeğin bir anda ağlaması ve zayıf kasların arasında fıtıklaşma oluşmasıdır. Kendini özellikle ağlama sırasında kasıkta ya da göbek deliğinde beliren şişliklerdir. Özellikle kasıkta daha belirgindir, bir pinpon topu gibi görünür.

Bu sorunun fark edildiği anda çözülmesi gerekir, çünkü ilerleyen zamanlarda fıtıklar sıkışarak boğulma yapabilir.

Bebeklerde Kasık Fıtığı: Neden Olur, Nasıl Geçer?

Çeşitli hastalıklar

Enfeksiyonlar, pamukçuk, soğuk algınlığı ve daha birçok hastalık, bebeğinin huzursuzlanmasına neden olabilir ve bunlar, birbiriyle karıştırılabilir. Bu yüzden bebeğinin işaretlerini iyi incelemeli, bir hastalığı olduğunu tespit ettiysen hemen doktoruna danışmalısın.

Günlük sorunlar

  • Karnının aç olması,
  • Altının kirli olması,
  • Uykusunun gelmesi,
  • Bulunduğu ortamın sıcaklığı ya da soğukluğu,
  • Sevgi istemesi, gibi birçok sebep bebeğinin huzursuzlanmasına neden olabilir. Bunlar zaman içerisinde fark edebileceğin işaretlerle ortaya çıkacak, merak etme.

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.