Bebeklerde Göbek Deliği İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Omfalit de denilen göbek deliği iltihabı her yaşta görülebilen bir problem. Ancak özellikle yenidoğan bebeklerde göbek iltihabı daha tehlikeli durumlara yol açabildiği için ekstra özen istiyor. Bu yazımızda göbek deliği iltihabı neden olur, nasıl tedavi edilir, merak ettiğin tüm soruların cevabını bulabilirsin!

Göbek deliği iltihabı neden olur?

Doğum sırasında kesilerek bebekten ayrılan göbek bağı, doğumdan sonra işlevini yitirse de küçük bir kısmı bebeğin göbek deliğine bağlı bir şekilde kalır. Yaklaşık olarak 3 hafta içerisinde kuruyarak kendiliğinden düşen göbek bağı bakımını bu süre içerisinde titizlikle yapman gerekiyor. Çünkü yanlış ve eksik yapılan göbek deliği bakımı bebeklerde göbek deliği iltihabına (omfalit) yol açabiliyor.

Çocukluk döneminde aksatılan göbek deliği temizliği de iltihaplanmalara yol açabiliyor. Bu nedenle zamanında tespit ve tedavi bebeğin sağlığı için çok önemli. Özetle;

  • Temiz olmayan ellerle göbek deliğine dokunmak,
  • Göbek deliğinin temizlenmemesi,
  • Terleme (bakterilerin yerleşmesi için uygun bir zemin hazırladığı için), bebeklerde ve çocuklarda göbek deliği iltihabına yol açabiliyor.

Bebeklerde göbek deliği iltihabının belirtileri

göbek deliği iltihabının belirtileri

Göbek deliğindeki iltihabı ne kadar erken fark edersen o kadar iyi. Bu sayede semptomlar daha da kötüleşmeden erkenden tedaviye başlayabilirsin. O halde, bebeklerde göbek deliği iltihabının belirtilerine geçelim;

  • Göbek deliği ve çevresinde şişkinlik ve kızarıklık,
  • Göbek deliği ve çevresinde hassasiyet,
  • Göbek deliğinde kötü koku,
  • Göbek deliğinden iltihap gelmesi (kanlı ve irinli akıntı),
  • Göbek deliğinde kanama,
  • Göbek deliğinde kararma.

Bebeğinde bu veya bu belirtilerden birkaçını gördüğünde mutlaka doktora başvurmalısın.

Bunu da öğren: Bebeklerde Göbek Fıtığı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Göbek deliği iltihabını başka hastalıklarla karıştırma!

Göbek deliği enfeksiyonunun belirtilerinden olan akıntı bazen başka bir hastalığa işaret ediyor olabiilir. Bu nedenle belirtileri doğru değerlendirmen çok mühim. Göbek deliğindeki akıntı bebeklerde;

  • Göbek granülomu,
  • Doğuştan göbek ve bağırsak arasındaki bağlantı,
  • Göbeğe açılan sinüs gibi hastalıklara da işaret ediyor olabilir.

Doğru tanıyı koymak için fiziksel muayene yeterli olmazsa göbek akıntısından kültür alımı ve kan tahlili gibi yöntemleri de deneyebilirsin.

Göbek deliği iltihabı nasıl tedavi edilir?

göbek deliği iltihabına ne iyi gelir

Erken fark edildiği takdirde göbek deliği iltihabının tedavisi kolay. Tedavi edilmediği durumlarda ise iltihap vücuda hızlıca yayılarak sepsis adı verilen hastalığa yol açıyor. Bu da hayati risk demek. Tedavi edilmeyen göbek deliği iltihabı karaciğerde ciddi sorunlara neden olabiliyor.

Göbek deliği iltihabının tedavisi iltihabın ciddiyetine ve bebeğin yaşına göre değişiklik gösteriyor. 0-1 ay arasındaki yenidoğan bebeklerde iltihabın kana karışma ihtimali yüksek olduğu için yakın takip ve bakım gerekiyor. Bu dönemdeki bebeğin mutlaka hastaneye yatması ve antibiyotik tedavisi görmesi gerekiyor.

Araya girelim: Yenidoğan Bebek Bakımı

Birinci aydan sonraki tedavi yöntemi ltihabın şiddetine göre değişiklik gösteriyor. Eğer hafif bir göbek iltihabı söz konusuysa doktorun önerdiği ilaçların düzenli kullanımına ve göbek deliğinin temizliğine gösterilen özene dikkat etmek gerekiyor.

1-3 aylık bebeklerin göbek bağı iltihabı geç fark edildiği takdirde hastaneye yatış ve bebeğin yakın takibi gerekiyor. Bu bebeklerin bağışıklık sistemi çok zayıf olduğu için riskli gruptalar. Bu durumda da antibiyotik tedavisi gerekiyor.

3 aylıktan büyük bebeklerde göbek deliği iltihabı evde tedavi edilebiliyor. Göbek deliği iltihabı için antibiyotik krem tedavisi kısa sürede sonuç almayı sağlıyor.

Bebeklerde göbek deliği iltihabına ne iyi gelir?

  • Ilık tuzlu su göbek enfeksiyonunun tedavisinde önemli rol oynuyor. Pamuğu tuzlu su çözeltisine batırıp enfeksiyonlu alanı temizlemek için kullanabilirsin. Ardından bu bölgeyi nazikçe kurula. Bu uygulamayı günde 1-2 kez yapabilirsin.
  • Ilık suyla kompres yapmak göbek iltihabından kaynaklanan ağrının dinmesine yardımcı oluyor. Pamuklu bezi ılık suya batırıp fazla suyunu sıktıktan sonra göbek üzerinde 3-5 dk bekletmelisin. Bu işlemi günde birkaç kez yap.
  • Çay ağacı yağı göbek deliği iltihabı bitkisel tedavisinde kullanılan bir yöntem. Bu uçucu yağın antibakteriyel ve antiseptik özellikleri var. Pamuğu bu karışıma batırıp enfekte bölgeye sürüp 10 dk bekletmeli ve ardından nazikçe silmelisin. Bu işlemi günde 2-3 kez yapmak etkili oluyor.

Bu da ilgini çekebilir: 7 Maddede İnmemiş Testis Sorunu

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: