Bebek Tuzlama Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır?

“Bebek tuzlanır mı hiç?” deme. Bebek tuzlama hala ülkemizin pek çok bölgesinde uygulanan bir ritüel. Ancak durum aslında bebeğin ölümüne sebep olabilecek kadar tehlikeli.

Bebek nasıl tuzlanır? Yenidoğan bebeği tuzlamak neden tehlikeli? Hadi başlayalım.

Bebek tuzlama nedir?

Bebek tuzlamanın tarihçesi aslında Eski Roma’ya dayanıyor. Ebeler vakti zamanında bebeklerin sağlıklı olması ve korunması için ağızlarına bir tutam tuz sürerlermiş.

Bu ritüel, bizde de bir Anadolu kültürü ve hala yapılıyor. İyi, hoş ama “Bebekler neden tuzlanır?” diye merak ediyor olabilirsin. Bu işlem aslında bizim kültürümüzde daha çok bebeğin pişik olmaması ve yetişkinlik döneminde terinin kokmaması için yapılıyor. Tıpkı bebeği ballamak gibi. Peki tuzlanmayan bebek kokar mı, tabii ki hayır. Tuzlamanın ter kokusuna dair bilinen bir etkisi yok. Ayrıca tuzlamanın bebeğe bereket ve uğur getireceğine de inanılıyor.

Anlattık: Bebeklerde Pişik

Dinimizde bebek tuzlama var mı?

Bebek tuzlama dinimizde karşılığı olan bir uygulama değil. Bu konuda herhangi bir hadis-i şerif, ayet ya da emir yok. Bebek tuzlamak sünnet mi, diye merak ediyorsan da bu uygulamanın sünnet olduğuna dair de herhangi bir bilgi yer almadığını söyleyelim.

Bebek nasıl tuzlanır?

bebek tuzlama yöntemleri

Bebeği tuzlamanın 3 çeşit yolu var:

1. yol

  • Öncelikle bebeğin yıkanacağı küvet ılık suyla dolduruluyor ve içerisine 1 yemek kaşığı tuz atılarak karıştırılıyor.
  • Hazırlanan tuzlu su ile bebeğin koltuk altları, poposu, göbeği, bacaklarının iç kısmı, kasıkları ovuluyor. Tuzlu sudan bir miktar da ağzına sürülüyor.
  • Bebeğin tüm vücudu kalan tuzlu suyla ıslatıldıktan sonra normal ılık suyla durulama işlemi yapılıyor.

2. yol

  • Tuz, suda eritilmeden bebeğin vücuduna direkt sürülüyor. Ilık suyla durulama işlemi yapılarak bebeğin vücudu tuzdan arındırılıyor.

3. yol

  • Bebek yıkandıktan sonra temiz bir zemin üzerine yatırılıyor. Tuzdan geçirilmiş tülbente sarılarak 5-10 dakika kadar bu şekilde bekletiliyor.
  • Ilık suyla yıkanarak tuzdan arındırılıyor. Bebeğin cildini yumuşatması için durulama işleminde sudan önce süt de kullanılabiliyor.

Bu işlemleri gerçekleştirmek için bebek tuzlama seti kullananlar da var. İri tuz bebeğin cildini tahriş edebileceği için satılan sette ince tuz, öğütülmüş defne yaprağı ve karanfil gibi bebek tuzlama malzemeleri bulunuyor.

Bebek ne zaman tuzlanır?

Bebek tuzlama ne zaman yapılır, söyleyelim. Bebeğin tuzlanma işlemi bazı bölgelerde yenidoğan sürecinde, bazılarında göbek bağının düşmesinin ardından, bazılarında ise 40. günde “kırklama” adı altında yaptırılan banyoda gerçekleştirilir.

Bunları öğren: Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Yenidoğan bebek tuzlanır mı?

Bebek tuzlama işlemi bazı bölgelerde yenidoğan döneminde gerçekleştirilebiliyor. Ancak yaşamın ilk ayını kapsayan bu evrede miniklerin ölüm oranı çok daha yüksek. Dolayısıyla bebeğine ekstra hassasiyet göstermen gereken bir dönem bu.

Yenidoğan bebeği tuzlamak vücutta sıvı kaybına ve beyin kanaması gibi tehlikeli durumlara yol açtığı için ne yazık ki ölümle sonuçlanabiliyor. Bu nedenle aile büyüklerinden gelen bu tarz önerileri uygulamadan önce iyice araştırmak gerek.

Öyle ki bu işi abartıp bazı soğuk bölgelerde bebeğin vücudunu toprak ile saran aileler de var. Bu durum da bebeğin tetanos olmasına sebep olabiliyor.

Altın bilgiler: Yenidoğan Bebek Bakımı Hakkında Bilmen Gerekenler

Bebek tuzlamak zararlı mı?

Bebek tuzlama sağlıklı mı, desek daha doğru. Çünkü bunun sağlıkla yakından uzaktan ilgisi yok. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bebeğin iyiliği için yapıldığını zannedilen bebek tuzlama ölüme yol açabilecek kadar tehlikeli. Uzmanlar, bebek tuzlama geleneğinin kesinlikle son bulması gerektiğini söylüyorlar.

Dolayısıyla miniğinin hassas cildini içerisinde çeşitli esanslar bulunan bebek yağlarıyla nemlendirmek yerine onu tuzlamayı tercih etmek ölüme davetiye çıkarmakla eş değer. Çocuk tuzlamak sandığın kadar da masum bir şey değil; lütfen dikkat.

Masajlar onsuz olmaz: Piyasadaki 9 Bebek Yağı İncelemesi