Ana Kucağı Nedir? Ana Kucağı Nasıl Seçilir?

Şu anda muhtemelen bebek bekliyorsun ve alışveriş listenin önemli kalemlerinden biri de ana kucağı! Ana kucağı nedir, seçerken nelere dikkat etmelisin, bilmen gereken tüm detaylardan bu yazıda bahsettik.

Ana kucağını satın almadan önce en uygununun hangisi olacağına karar vermek için yazımızı muhakkak okumalısın. Sonra da annelerin bayıldıklarına bak: En Çok Tercih Edilen 9 Ev Tipi Ana Kucağı

Ana kucağı nedir?

Ana kucağı temelde bebeklerin hem evde hem de arabada rahat bir şekilde taşınmasını ve dinlenmesini sağlayan koltuklardır. Ana kucağı ve oto koltuğu aynı şey mi, diye merak edebilirsin. Ana kucağı ile oto koltuğu arasındaki farktan da bahsedelim.

Ana kucağı aslında oto koltuğu olarak da kullanılabilen, taşıma kolu yardımı ile bebeğini içerisinde taşıyabileceğin, bebeğinin minik vücudunu ergonomik bir şekilde desteklemek amacıyla tasarlanmış bir ürün. Yani ana kucağı dediğimizde ana kucağı ve oto koltuğundan bahsediyoruz.

Ana kucaklarının sadece ev içerisinde kullanılması için üretilenleri de mevcut. Bunlar ise ev tipi ana kucağı olarak adlandırılıyor. Puset ve ana kucağı farkından da söz edelim. Aslında ana kucağı oto koltuğu ile aynı şeyken, puset bebek arabası ile aynı şey.

Detaylar burada: En Çok Tercih Edilen 9 Ev Tipi Ana Kucağı

Ana kucağı kaç yaşına kadar kullanılır?

Her şeyi öğrendin. Peki ana kucağı ne zamana kadar kullanılır? Piyasadaki ana kucaklarının neredeyse tamamı 0-13 kg aralığında ve bebeğin yaklaşık 80-83 cm olana kadar kullanılabiliyor. Her ne kadar bebeğinin büyüme hızına göre değişse de ana kucağını ortalama 15-18 ay kadar kullanabileceğini söyleyebiliriz. Bebek ürünlerinin ortalama kullanım süresini düşünürsek bu süre çok kısa sayılmaz.

Bebeğin 13 kg’a ya da 80-83 cm boy uzunluğuna eriştikten sonra ise artık oto koltuğuna geçme zamanı gelmiş demektir.

Senin için araştırdık: En İyi Isofixli Oto Koltuğu Tavsiyeleri

Ana kucağı ne işe yarar?

ana kucağı neye yarar

Ana kucağı arabada seyahat ederken bebeğinin güvenliğini sağlayacak yegane araç. Yani bebeğini herhangi bir zaman diliminde otomobil ile taşıman gerekiyorsa bebek ana kucağına muhakkak ki ihtiyacın var. Ana kucağı ne işe yarar, birlikte bakalım.

  1. Taşıma: Ana kucaklarının hepsinde bir taşıma kolu var ve bu taşıma kolu, bebeğin içerisindeyken onu güvenli şekilde taşıyabilmeni sağlıyor.

  2. Bebek arabasında kullanma: Pek çok ana kucağı uygun bebek arabaları ile travel sistem bebek arabası olarak kullanılabiliyor. Bu şu demek: Eğer ana kucağı ve ona uygun bir bebek arabası alırsan ilk 1-1.5 yıl bebeğini ana kucağı pusetine koyabilirsin. Sonrasındaysa ana kucağını ayırıp travel sistem bebek arabasını kullanmaya devam edebilirsin. Ama ana kucağını almadan hangi pusetlerle uyumlu olup olmadığına dikkat et!

  3. Portbebe: Ana kucaklarının bazıları tam yatış pozisyonu sağlıyor. Bu da ana kucağını portbebe olarak kullanabilmene olanak veriyor. Üstelik bebeğinin uyku konforu açısından da yatış pozisyonunun önemi büyük.

  4. Ev tipi ana kucağı: Ana kucaklarının bazıları sallanma özelliğine de sahip olduğundan ev tipi ana kucağı görevini de görüyor. Evde sıklıkla kullanmayı düşünüyorsan sallanan ana kucağı satın almanı öneririz.

Dolayısı ile seçimini yaparken öncelikle ana kucağının hangi ihtiyaçlarına cevap vereceğini netleştirmelisin.

ev tipi ana kucağı banner

Ana kucağının özellikleri nasıl olmalı?

1- Çarpışma testi puanı

Kaza testleri oto koltuklarının performansında belirleyici bir rol oynuyor. Her bir oto koltuğunun kaza testinden geçmiş olması çok önemli. Bu testler özel olarak hazırlanmış kaza simülasyon mekanizmasında, oto koltuğuna yapay bebek oturtulmuş şekilde yapılıyor. Kaza anında bebeğin göğsüne ve kafasına aldığı darbe, teste tabi tutuluyor. Bu testin sonucunda da derecenin yazılı olduğu bir güvenlik sertifikası veriliyor. Bu sertifika sayesinde ana kucağının güvenliği hakkında net bir bilgi edinebilirsin.

2- Gölgelik/Tente

Araba içerisinde ya da dışarıda, ana kucağını nerede kullanırsan kullan gölgeliğinin önemi büyük. Bebeğinin hassas cildini güneş ışınlarından ve rüzgardan korumak için gölgeliğinin boyutlarına ve UV koruma faktörlü olup olmadığına dikkat edebilirsin. Bizce tentesi en büyük olan, çıkarılabilir olan ve UVP 50+ özellikli olan en iyidir!

3- Yan darbelere karşı koruma

Yan darbelere karşı koruma özelliği, henüz standartlaşmış bir özellik değil. Bazı markalarda Yan Darbe Koruma Sistemi (Side Impact Protection) bazı markalarda da Teleskopik Doğrusal Yan Darbe Koruma Sistemi (LSP) teknolojisi ile güvenlik sağlanıyor. Her iki teknolojiye de güvenebilirsin.

4- Koltuk yapısı

Ana kucaklarının pek çoğunda benzer materyaller kullanılıyor. Sert plastik bir ana kabuk ve bu kabuğu yumuşak hale getiren pedler ve kumaş gibi. Bu yüzden seçim yaparken yine çarpışma testleri ya da yan darbelere karşı koruma teknolojisine göre karar vermeni öneririz.

5- Dış kabuk

Ana kucağının dışındaki sert plastik, kaza anındaki ilk koruma mekanizmasıdır. Kabuk, yapısal destek sağlar ve iç kısımda enerjiyi absorbe eden sert köpük barındırır. Aynı bisiklet sürerken kullanılan kasklar gibi!

6- Sert köpük

Tüm ana kucaklarında sert köpük bulunur. Ancak önemli olan sert köpüğün bu ana kucağının hangi bölgesinde kullanıldığıdır. Oturma yeri ve bacak konulan alanda ekstra köpük kullanımı ana kucağını çok daha güvenli hale getirir.

7- Yumuşak köpük

Yumuşak köpük çoğunlukla ana kucağının kafa kısmında kullanılır. Her ne kadar yan darbelere karşı korumada çok etkili değilse de konfor açısından önem taşır.

8- Ekstra dolgu malzemesi

Ekstra dolgu malzemesi, özellikle bebeğin konforu için önemlidir. Köpüğün ve emniyet kemerlerinin yarattığı rahatsızlık hissini engellemek için kullanılmalıdır.

9- Boy ayarı

Aslında çok önemli bir özellik değilmiş hissiyatı verse de kullanım partikliği bakımından önemle üzerinde durulması gereken özelliklerden biridir boy ayarı.

Emniyet kemeri ayarını bebeğinin boyuna göre yapmak gerektiğinde ana kucağını çıkarıp emniyet kemerini arka kısımdan ayarlaman gerekir. Bu da hızlı hareket etmeni engelleyeceği için muhtemelen hep bir sonraki seyahate ötelenecek bir ayar haline gelir.

Bu yüzden yerinden çıkarmana gerek kalmadan ayarlama yapabileceğin bir ana kucağını tercih etmeni öneririz. Yani bebeğin koltuktayken bile kemer boyu ayarlamasını yapabilmen gerekir. Kemer boyunu ayarladıktan sonra kemeri daha sıkı hale getirmek için koltuğun alt tarafındaki kayışı çekmenin yeterli olduğu bir ana kucağı çok daha pratik olur.

10- Ana kucağı ağırlığı

Bu kriter muhtemelen karar vermende çok önemli olacak bir kriter, farkındayız.

Öncelikle ana kucağı sadece oto koltuğu olarak kullanılmıyor. Muhakkak bebeğini içerisine koyup taşıyacaksın. Bebeğin ağırlığı da olacağı için ana kucağının ağır olması bu işlemi yapmanı çok zorlaştırabilir.

Ancak ana kucağını güvenli hale getirmek için kullanılan teknolojiler de ister istemez ekstra bir ağırlığa neden oluyor. Bu yüzden optimum bir ana kucağı ağırlığını seçmek durumunda kalacaksın.

Önerimiz, çarpışma testlerinden "iyi", "çok iyi" gibi derecelendirmeler almış ana kucaklarının mümkün olduğunca hafif olanlarını seçmen. Eğer bebeğini çokça taşımak durumunda kalmayacaksan ya da taşırken sana yardım edebilecek birileri olacaksa, belki de ana kucağının hafif olmamasını çok da sorun etmeyebilirsin.

11- Emniyet kemeri tokası

Yine çok önemsiz bir faktörmüş gibi gözüken ama çok da önemli olan bir kriterden bahsedeceğiz. Evet, ana kucağının emniyet kemeri tokası. Her ne kadar pek çok marka aynı sisteme sahipse de bazı ana kucaklarının emniyet kemerini bağlamak çok daha kolay. Kısacası seçeceğin ana kucağının yumuşak ve kolay takılan bir emniyet kemeri tokasının olmasına özen göstermelisin.

Titreşimlisinden olsun istersen: En Çok Tercih Edilen 9 Titreşimli Ev Tipi Ana Kucağı

titreşimli ana kucağı banner

Ana kucağı nasıl bağlanır?

ana kucağı bağlama

Merak edilen konulardan biri de ana kucağı arabaya nasıl bağlanır, sorusu. Ana kucağını otomobile 3 farklı şekilde bağlayabilirsin.

  1. Emniyet kemeri ile: Ana kucağını, aracının arka koltuğunda bulunan emniyet kemerlerinden biri ile arabaya sabitleyebilirsin. Önerilen ise ana kucağını arka ve orta koltuğa yerleştirmektir.

  2. Baza ile: Bu yöntem emniyet kemeri ile bağlamaya göre daha pratiktir. Ana kucağının bazası, otomobile emniyet kemeri ile bağlanır ve her seyahat öncesinde ana kucağı bu bazaya bir tık sesi ile kolayca sabitlenir. Baza araçta devamlı olarak kalabilirse bu yöntem oldukça pratiktir.

  3. Isofix baza: Bu yöntemde ise baza otomobile Isofix teknolojisi ile sabitlenir. Her kullanım öncesinde ana kucağı Isofix'le sabitlenmiş bazaya yerleştirilir. Hem pratik hem de en güvenli bağlanma şeklidir. Bu yöntemle bağlanan ana kucakları için tavsiye edilen yer, sağ arka koltuktur.

Bu da ilgini çekebilir: En İyi Yürüteç Hangisi? En Favori 13 Yürüteç Markası!