Hamilelikte Mide Yanması ile Başa Çıkma Rehberi

Hamileliğinin muhtemelen en başından beri mide bulantıların vardı. Yetmedi, bir sıkıntı daha eklendi: Mide yanması! Hamile kadınların yarısından fazlasında görülen bu sorun için gebelik ve mide yanması hakkında bir rehber hazırladık. Hadi oku!

Hamilelikte mide yanması neden olur?

Mide yanması hamilelikte sık görülen bir sorun. Reflü adı da verilen bu rahatsızlık, mide içeriğinin yemek borusuna doğru dönmesi ile mide asitlerinin yemek borusu zarını tahriş etmesi sonucunda oluşur. Bu sırada mide suyu ağıza gelir, yemek borusunda ve kalp çevresinde bir yanma hissi oluşur.

Hamilelikte mide yanması nedenleri ise şunlardır:

  • Gebelik hormonları sindirimi yavaşlatır. Bu sebeple besin maddelerinin kana karışmaları ve midenin boşalımı gecikir. Böylece gebelikte mide yanması ve hazımsızlık ortaya çıkar. Bu durumu yanmayı tetikleyen yiyecekler de artırır.
  • Hamilelik süresince kaslarda gevşeme yaşandığı için bu durum mide kapakçığı olarak bilinen kasta zayıflamaya yol açar. Normal seyrinde çalışmayan bu kas yüzünden asitler yemek borusuna kaçar ve ekşime-yanma hissi yaratır.
  • Gebeliğin son dönemlerinde rahmin büyümesi, mideyi yukarı doğru iterek sıkıştırır ve bu midende hissettiğin yanmaya sebep olur.

Hamilelikte mide yanması ne zaman başlar?

hamilelikte mide yaşayan kadın

Genellikle 1. trimesterde hamilelerde mide yanması ortaya çıkar. Hamileliğin ilk aylarında bu şikayeti yaşamaya başlayabilirsin. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde ise bebeğin ve rahmin iyice büyümesi yüzünden mideye doğru basınç artar ve bu da mide yanması şikayetini arttırır.

Nelere ihtiyacın olduğunu biliyor musun: Hamilelikte İlk Üç Ay: İlk Trimesterde İhtiyacın Olacak 7 Şey

Hamilelikte mide yanması ne zaman geçer?

Gebelikte mide yanması ne yazık ki doğuma kadar devam edebilir.

Hamileyken mide yanması şikayetlerinin doğuma yakın bitmesinin sebebi, bebeğin kafasının doğum kanalına doğru inmesidir. Bu sayede göğüs boşluğu ve diyafram üzerindeki baskı azalır.

Hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir?

  • Gebelikte mide yanması yaşadığında bir bardak ılık süt içebilirsin. Bu yanma hissini hafifletebilir.
  • Badem, armut, elma gibi gıdalar lif içerdiğinden gebelikte mide yanmasına iyi gelen yiyecekler arasında.
  • “Hamilelikte mide yanmasına soda iyi gelir mi?” sorusuna cevap verelim. Soda, mide yanmasına anlık olarak iyi gelebilir, ancak mide gazını yükselteceği için şişkinlik oluşturabilir. Soda yerine maden suyunu, sık sık olmamak kaydıyla mide yanması sorunun için kullanabilirsin.

Bu yöntemlerin yanı sıra "Hamilelikte mide yanması nasıl önlenir?” sorusunun cevaplarını da bilmen çok önemli. Hamileyken mide yanması yaşamaman için 7 önlem aşağıda!

Az az ama sık sık yemeye özen göster!

Öğünlerini az ama sık sık yersen, hamilelik döneminde görülen mide yanması sorununu en aza indirebilirsin. Ayrıca bu düzen ile kabızlık, mide bulantısı gibi sorunları da azaltabilir ya da tamamen önleyebilirsin.

“Sağlıklı Beslenmek Önemli Ama Yapamıyorum” Diyen Hamileler İçin Altın Bilgiler

Hiçbir şey yapamıyorsan, bunları yap: “Sağlıklı Beslenmek Önemli Ama Yapamıyorum” Diyen Hamileler İçin Altın Bilgiler

Yemekten sonra hemen uzanma!

Yemekten sonra üzerine ağırlık çökebilir. Ancak yemekten sonra hemen uzanırsan sindirim sistemin yavaşlar. Özellikle hamilelikte gece mide yanmasının öncelikli sebebi budur. Bu yüzden yatmadan en az 2 saat önce beslenmeyi durdurmalısın.

Uzanırken başını yukarıda tut!

Dinlenirken ya da uyurken başını ve omuzlarını yukarıda tutman, mideni rahatlatabilir. Bunun için başını ve omuzlarını yastıklarla destekleyebilir, yatağının baş kısmını yükseltebilir ya da reflü yastıklarından faydalanabilirsin.

Daha fazlası burada: Hamilelikte Uyku Düzenin İçin Bilmen Gereken 10 Mışıl Bilgi

Bol kıyafetler giyin!

Dar giysiler karın çevrendeki baskıyı ve dolayısıyla reflüyü artırır. Bu yüzden bel çevreni sıkmayacak, rahat kıyafetler tercih etmelisin.

Kendi bünyeni tanımaya çalış!

Her bünye aynı besinlere farklı tepkiler verir. Bu sebeple mideni tahriş eden besinlerin neler olduğunu saptamalı ve bu besinlerden uzak durmalısın.

Ve yaklaşmaman gerekenler: Bu 15 Şeyden Uzak Dur: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler!

Yemek yerken kambur durma!

Kambur durduğunda midene daha fazla baskı yapılacağı için yemek sırasında ve sonrasında sıkıntı çekme ihtimalin artar. O yüzden dik durmalısın.

Harika bir rehber hazırladık: Hamilelikte Beslenme Hafta Hafta Nasıl Olmalı?

Diyetisyen Serap Akyol anlatıyor: Gebelikte mide yanmasına ne iyi gelir?

Hamileyken mide yanması şikayeti olan anne adayları için bir de videomuz var:

Hamilelikte mide yanmasına neden olan yiyecekler

“Herkesin bünyesi farklıdır, senin mideni rahatsız eden ne, onu araştır.” dedik, ama bazı yiyecekler var ki her bünyeye dokunabiliyor. İşte o besinler ;

  • Yağlı yiyecekler,
  • Kızartmalar,
  • Alkol ve gazlı içecekler,
  • Aşırı baharatlı besinler,
  • Çok tatlı yiyecekler,
  • Kahve ve çay.

Hamilelikte uzak durman gereken gıdalara dair daha ayrıntılı bilgi için, Bu 15 Şeyden Uzak Dur: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler yazımızı okuyabilirsin.

Hamilelikte mide yanması bebeğe zarar verir mi?

İyi bir haberimiz var!

Merak etme, senin için can sıkıcı olan mide yanmasının bebeğin için bir zararı yok hatta bebeğin için yararlı bile olabilir. Çünkü yiyecekler bedeninde yavaş hareket ettikçe, daha iyi emilerek bebeğinin beslenmesine yardımcı olur.

Miniğini daha da iyi beslemek için: Hamileliğin Hangi Trimesterinde Nasıl Beslenmelisin?

Hamilelikte mide ekşimesi ve yanması aynı şeyler mi?

Evet, tamamen aynı. Mide ekşimesi ve mide yanması olarak iki farklı durum olmasının sebebi sadece oluşan hissin farklı şekillerde adlandırılmasından kaynaklanıyor. Yani hamilelikte mide ekşimesine ne iyi gelir, neden olur gibi soruların varsa cevapların mide yanması ile aynı olduğunu söyleyebiliriz.

mide ekşimesi

Hamilelikte mide yanmasının tedavisi nasıl olur?

Hamilelikte mide yanması için hangi ilaç kullanılır?

Eğer şiddetli ve sık şekilde yaşıyorsan, gebelikte mide yanması tedavisi için doktora görünmelisin. Her zaman belirttiğimiz gibi doktoruna sormadan herhangi bir ilaç kullanmamalısın.

Eğer hamileliğinin öncesinde reflü sorunun varsa, bu senin için yeni bir şey olmayabilir. Hatta reflü için ilaç bile kullanıyor olabilirsin. Böyle bir durumda ise doktoruna hamile olduğunu belirtmelisin. Böylece hamilelik öncesinde kullandığın ilaçların hamilelik sırasında kullanıma uygun olup olmadığını öğrenebilirsin.

Merak edilen diğer sorular

Hamilelikte mide yanması saçlı bebek yüzünden mi olur?

Yapılan araştırmalar şiddetli mide yanması yaşayan kadınların saçlı bebekler doğurduğunu ortaya koymuştur. Kulağa tuhaf geldiğinin farkındayız ama eskiler bazen hiç de haksız değil!

Hamilelikte mide yanması cinsiyet belirler mi?

Halk arasında hamilelikte mide ekşimesinin kız bebeğin saçlarının çıkmasıyla alakası olduğu düşünülür. Yani hamilelikte mide ekşimesinin kız bebek belirtisi olduğu söylenir. Ancak bu durumun tabii ki bilimsel bir dayanağı yok!

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.