Hamilelikte Ağız Kuruluğu: Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelikle birlikte meydana gelen hormonal değişiklikler ağız sağlığını da etkileyebiliyor, bu da hamilelikte ağız kuruluğu gibi sorunlara yol açabiliyor. Ancak gebelikte ağız kuruluğunun tek nedeni hormonal dalgalanmalar değil.

Hamilelikte ağız kuruluğu neden olur ve hangi uygulamalar bu soruna iyi gelir, hazırsan başlayalım!

Hamilelikte ağız kuruluğu neden olur?

Ağız ve dudak kurumasıyla birlikte gelen susuzluk hissi gebelikte en sık karşılaşılan şikayetlerden biri. Ağız kuruluğu temelde bu dönem artan sıvı ihtiyacından kaynaklansa da bu soruna yol açan pek çok faktör söz konusu olabilir. Gebelikte ağız kuruluğu neden olur, birlikte inceleyelim.

Hormonal dalgalanmalar

Gebelikte meydana gelen hormonal değişiklikler tükürük salgısını azaltır. Hamilelikte ağız kuruluğu ve acı tat gibi şikayetlerin altında çoğu zaman bu tür hormonal dalgalanmalar yatar.

Dehidrasyon

Hamileyken normal zamanlarına göre daha fazla suya ihtiyacın var. Aldığın sudan daha fazla ve hızlı bir şekilde su tükettiğinde ise vücudunda dehidrasyon meydana gelir. Su bebeğin gelişimine yardımcı olduğu için bu durum özellikle hamileler için tehlikeli olabiliyor. Hamilelikte dehidrasyon doğum kusurlarına ya da erken doğuma yol açabiliyor.

Gestasyonel diyabet

Yüksek kan şekeriyle ortaya çıkan gestasyonel diyabet ağız kuruluğuna yol açan bir diğer hastalık. Genellikle doğumdan sonra geçen gestasyonel diyabet, bebeğinin ya da senin sağlığın için riskli olabildiğinden ilaç ya da insülin kullanman gerekebilir. Ağız kuruluğunun yanı sıra; yorgunluk, aşırı susuzluk ve sık idrara çıkma ihtiyacı gibi semptomlar da yaşayabilirsin.

Pamukçuk

Candida Albicans denilen mantarın aşırı büyümesi sonucu meydana gelen pamukçuk, hamilelikte ağızda kuruluk yapabiliyor. Ağız kuruluğunun yanı sıra; ağzında pamuk varmış gibi hissedebilir, ağzında veya dilinde beyaz lezyonlar görebilir ve tat kaybı yaşayabilirsin.

Uyku problemleri

Hormonlarındaki dalgalanmalar boğazının ve burun pasajlarının daralmasına neden olabilir. Bu yüzden horlama ve uyku apnesi gibi solunum sorunları yaşayabilirsin. Bu tarz sorunlar uyurken ağız açık bir şekilde nefes almaya neden olduğu için tükürük üretimi zorlaşır ve ağız kuruluğuna yol açar.

Hamilelikte gece ağız kuruluğu neden olur, diye merak ediyorsan sorunun yüksek ihtimalle bundan kaynaklandığını söyleyebiliriz.

Ağız kuruluğu hamilelik belirtisi midir

Hamilelikte ağız kuruluğu kaçıncı haftada başlar?

Ağız kuruluğu hamilelik belirtisi midir, ilk olarak bu soruyla başlayalım. Vücuttaki hormonal dalgalanmaların başlamasıyla birlikte hamileliğin ilk günleri ağız kuruluğu yaşayabilirsin. Birçok anne adayında bu belirtilerin başlaması yaklaşık olarak gebeliğin 6. ve 7. haftalarını bulabiliyor.

Bunun dışında ağız kuruluğun eğer hormonal dalgalanmaların dışında bir sebepten kaynaklanıyorsa gebeliğin herhangi bir döneminde bu sorunu yaşayabilirsin.

Bir başka dert: Hamilelikte Diş Ağrısı

Hamilelikte ağız kuruluğu nasıl geçer?

Ağız kuruluğu çoğu zaman evde alacağın önlemlerle geçer. Bunun en kolay yolu ise sıvı alımını artırmak. Vücudunun susuz kalmaması için bol miktarda su içmelisin. Ne yaparsan yap geçmeyen bir ağız kokun varsa bir doktora görünmende fayda var. Doktorun altta yatan nedeni bulup gerekirse ilaç tedavisi uygulayacaktır. Ağzındaki nemin yeniden sağlanması için gargara yazabilir.

Eğer aldığın bir ilacın ağız kuruluğuna neden olduğuna inanıyorsan doktorunla konuşmalısın. İlaçlarının dozajlarını değiştirebilir ya da ağız kuruluğuna yol açmayacak başka bir ilaç yazabilir.

Hamilelikte ağız kuruluğuna ne iyi gelir?

Hamilelikte ağız kuruluğu nasıl geçer

  • Bol bol su içmek yalnızca ağız değil hamilelikte dudak kuruması gibi sorunların da en etkili çözümü.
  • Gün içinde şekersiz draje emmeli ya da şekersiz sakız çiğnemelisin.
  • Çorba, sulu sebze yemekleri ve doğal meyve suyu gibi gıdaları daha sık tüketebilirsin.
  • Hamilelikte boğaz kuruluğuna ne iyi gelir, dersen odada hava nemlendiricisi kullanmanın işe yarayacağını söyleyebiliriz. Bu sayede odadaki nem dengesini sağlayabilirsin.
  • Buz emmek hem hamilelikte ağız kurumasına hem de mide bulantılarına iyi gelir.
  • Mümkün olduğunca burnundan nefes almalısın.
  • Dişlerini florür içeren macunla fırçalamalı ve florürlü gargaralar kullanarak diş doktorunu düzenli olarak ziyaret etmelisin.
  • Kafeinden mümkün olduğunca kaçınmalı, çay ve kahve tüketimini sınırlamalısın.

Bu da ilgini çekebilir: Hamilelikte İdrar Kaçırma Neden Olur?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: