Vajinada İltihap Hamile Kalmaya Engel mi?

Vajinada İltihap Hamile Kalmaya Engel mi?

Vajinada iltihap, idrar yolu enfeksiyonları ve mantarlar her kadının hayatında 1 kez de olsa başına gelen bir durum. Bu kadar yaygın bir problem olunca da vajinada iltihap hamile kalmaya engel mi, sorusu bebek sahibi olmak isteyen her anne adayı için soru işareti olabiliyor. Bu yazıda vajinada enfeksiyonun hangi durumlarda problem yaratabildiğinden bahsettik, hadi başlayalım!

Vajinada iltihap hamile kalmaya engel mi?

Vajinal iltihaplar kadınların sık sık karşılaştığı can sıkıcı bir durumdur. Bazen ağrılı bazen ağrısız bazen kokulu bazen de kokusu olabilen bu iltihaplar tedavi edilmediğinde daha ciddi sorunlara yol açabilirler. Bu nedenle bebek sahibi olmayı planlayan pek çok kadının aklından iltihap gebe kalmayı engeller mi, sorusu geçebilir.

Vajinada iltihap olması tek başına gebeliğe engel teşkil etmez. Ancak vajinadaki iltihap;

  • Cinsel yolla bulaşan hastalıkla ilgiliyse,
  • Pelvik organların iltihabına yol açmışsa, tüplerin tıkanması nedeniyle gebeliğe engel olabilir ve kısırlığa yol açabilir.

Buna ek olarak vajina iltihabı ilişki sırasında ağrıya neden olabileceği ve ilişkiden alınan zevki engelleyebileceği için cinselliğe karşı soğumana neden olabilir. Bu da bir bakıma gebeliği engelleyici bir unsurdur. Özetle vajinada iltihap varken hamile kalınır mı, sorusunun yanıtı normal şartlarda evettir. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi iltihaba yol açan faktörün ne olduğu burada önemli bir faktördür.

En uygun zaman hangisi: Çocuk Nasıl Yapılır? Nasıl Hamile Kalınır?

Vajinada mantar varken hamile kalınır mı?

gebeliğe engel olan durumlar

Vajinal enfeksiyonlar mantar, bakteri ve parazit kaynaklı olabilir. Mantar nedeniyle oluşan vajinitlerde beyaz ve peynir kesiği gibi bir akıntı oluşur. Bu akıntı spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyerek vajinanın doğal faunasını bozar, spermin canlı kalma sürecini olumsuz yönde etkiler.

Ancak endişelenme, çünkü vajinal enfeksiyonların tedavisi oldukça kolay bir şekilde yapılabiliyor. Vajinadaki mantara etki edecek ilaçlar ile sorun kolaylıkla kontrol altına alınabilir ve gebeliğe dair tehdit oluşturan durum ortadan kaldırılabilir.

Sarı akıntı hamile kalmaya engel mi?

Öncelikle akıntısı olan bir kadın hamile kalabilir mi, sorusuna yanıt verelim. Evet, akıntının varlığı tek başına gebeliğe engel değil. Ancak cinsel yolla bulaşan, hem erkek hem de kadında kısırlığa yol açabilecek bir hastalık olan klamidya sarı renkli akıntıya yol açar ve kokusuzdur. Tabii ki bu, her sarı renkli akıntı klamidyadır anlamına gelmez.

Klamidya adet döneminin ortasında kanamaya ve cinsel ilişki sırasında ağrıya yol açabilir. Klamidyanın yumurtalıklara, rahme ve tüplere doğru ilerlemesi tüplerin tıkanmasına neden olabilir ve bu da gebeliğin oluşmasını engeller.

İdrar yolları enfeksiyonu çocuk sahibi olmaya engel mi?

İdrar yolu enfeksiyonunun hamile kalıp kalmamaya bilinen bir etkisi yok. Ancak gebelik planlıyorsan ve sistit gibi bir problemin varsa ilk önce tedavi olman en doğrusu. Tedavi edilmeyen idar yolu enfeksiyonu böbrek iltihabı gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir. Bu, hamile kalma sürecini zorlaştırabileceği gibi hamileliğine bir engel oluşturmayabilir de.

Ancak böbreklere kadar ilerlemiş iltihap sonucunda erken doğum ya da düşük doğum ağırlığı gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılabiliyor.

Oku bakalım: Hamile Kalmadan Önce Hangi Testleri ve Aşıları Yaptırmalısın?

Ne yapmalısın?

Gebe kalmaya engel durumlarla karşılaşmamak için alacağın önlemlerle vajinal iltihaplara yakalanma riskini azaltabilirsin.

  • Genital bölgenin temizliğini abartmamalı, temizlik için kimyasal içeren ürünler kullanmamalısın. Bu, vajina florasının bozulmasına ve koruyucu mikroorganizmaların uzaklaşmasına yol açarak enfeksiyonlara zemin hazırlar.
  • Genital bölgeye deodorant sıkmamalı, kokulu tampon ve pedler kullanmamalısın.
  • Genital bölgenin nemli kalmasına özen göstermelisin. Bu sayede mikroorganizmaların çoğalmasını kolaylaştırabilirsin.
  • Pamuklu iç çamaşırları tercih etmeli ve dar giysilerden kaçınmalısın.
  • Düzenli olarak spor yapmalı, kaslarını çalıştıracak aktiviteleri alışkanlık haline getirmelisin.
  • Özellikle bu tarz sorunları sık yaşayan biriysen 6 ayda bir kadın hastalıkları uzmanına görünmeli, kontrollerini ihmal etmemelisin.

Bu da ilgini çekebilir: Depresyon Nedir? Depresyon Hamileliğe Engel mi?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: