Mikroenjeksiyon (ICSI) Nedir: 6 Soruda Cevapladık!

Erkeklerden kaynaklanan kısırlık durumlarında uygulanan bir tedavi yöntemi olan mikroenjeksiyon, son yıllarda sıklıkla tercih edilmeye başladı.

Mikroenjeksiyon yöntemi nedir, nasıl uygulanır ve kısırlık tedavisindeki rolü nedir, hepsini bu yazıda anlattık!

1- Mikroenjeksiyon nedir, nasıl yapılır?

Gebelik oluşması için spermin yumurta içine girerek döllenmeyi oluşturması gerektiğini biliyoruz. Ancak bazı durumlarda spermler yumurtayı dölleyecek kaliteye ve güce sahip olamayabilirler. Bu, erkeklerde kısırlık sorunlarından biridir. Diğer tüm infertilite sorunları gibi 1 yıl boyunca korunmasız ilişkiye girilmesine rağmen çocuk sahibi olamama durumunda ortaya çıkar. Bu durum bir spermiogram testi ile ortaya çıkarılabilir.

Mikroenjeksiyonda (Intra sitoplazmik sperm enjeksiyonu-ICSI) baba adayından alınan sperm hücresi laboratuvar ortamında direkt yumurta içine enjekte edilir ve böylece yeterli güce sahip olmayan spermin işi kolaylaştırılarak dölleme şansı artar.

Kısırlık (İnfertilite) Nedir, Nasıl Anlaşılır?

2- Mikroenjeksiyon ve tüp bebek arasındaki fark nedir?

Mikroenjeksiyon aşamaları tüp bebekle aynıdır. Aynı tüp bebek yönteminde olduğu gibi annenin yumurta hücreleri olgunlaştırıldıktan sonra toplanır. Babadan da sperm örnekleri alınır. Ayrışma bu noktada başlar. Tüp bebekte spermler yumurta hücrelerinin etrafına konularak kendiliğinden döllenmesi sağlanır.

Ancak mikroenjeksiyonda sperm hücresi yumurtaya enjekte edilir ve direkt döllenme sağlanır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ulun Ulu tüm bu kolaylığa rağmen tabii ki aradan en sağlıklı spermin seçilmesi gerektiğini söylüyor.

Buradan sonra gelişen tüm aşamalar tüp bebekte olduğu gibidir. Döllenme oluştuktan sonra rahme embriyo transferi yapılır ve gebeliğin devam etmesi beklenir.

3- Mikroenjeksiyon yöntemi kimlere uygulanır?

  • Sperm kalitesi düşük,
  • Sperm şekilleri bozuk,
  • Sperm hareketliliği yavaş,
  • Sebebi bilinmeyen kısırlığı olan erkeklere mikroenjeksiyon yöntemi tavsiye ediliyor.

Belirtelim, sperm sayısının az olması mikroenjeksiyonun gidişatını etkilemez. Birkaç sperm bile bulunabilirse döllenme sağlanabilir. Çünkü mikroenjeksiyondaki amaç yumurta hücresini aşıp içeri giremeyen spermin işini kolaylaştırmaktır. Ama azospermi durumunda başarı ihtimali düşebilir.

4- Mikroenjeksiyonda başarı oranı nedir?

Mikroenjeksiyon yöntemi ile başarılı döllenme oranları %70-75 civarındadır. Tabi bu oranı diğer sağlık sorunları, uygulamanın yapıldığı merkezin başarısı gibi durumlar etki edebilir.

Mikroenjeksiyon yöntemi birçok açıdan tüp bebeğe göre daha avantajlıdır. Sperm sayısı ve kalitesi düşük olan erkeklerde tüp bebek yöntemi daha düşük başarı şansına sahiptir. Ancak mikroenjeksiyon işi şansa bırakmadığı için daha yüksek başarı oranı beklenir.

Böyle bir yöntem de var: Aşılama ile Hamile Kalmak

5- Mikroenjeksiyon yöntemi nerede uygulanır?

Tek bir aşama hariç tüm ilerleyişi tüp bebek yöntemi gibi olduğu için bu işlem de tüp bebek merkezlerinde yapılır.

En iyi tüp bebek merkezleri hangileriymiş, görmek ister misin: Türkiye Genelinde En Çok Tercih Edilen 10 Tüp Bebek Merkezi

6- Mikroenjeksiyon maliyeti nasıldır?

Mikroenjeksiyon fiyatları işlemin yapılacağı merkeze göre değişim gösterir. Ancak genel olarak tüp bebek maliyetlerinden çok bir farkı yoktur.

Tüp Bebek Tedavisiyle İlgili Bunları Biliyor musunuz?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: