Rahim Duvarı Kalınlaşması (Endometrial Hiperplazi) Nedir?

Rahim duvarı kalınlaşması, çoğu zaman normal bir durum olduğu gibi bazen ciddi bir sorunun habercisi de olabiliyor. Bu yazıda rahim duvarı neden kalınlaşır, rahim duvarı kalınlaşması tedavisi nasıl yapılır gibi merak ettiğin tüm sorularına cevap verdik!

Rahim duvarı kalınlaşması nedir?

Rahim (endometrium), kaslardan oluşan bir üreme organı. Rahim içerisinde bulunan bu kaslar (endometrium) genellikle adet öncesi dönemde gebelik ihtimaline karşı kalınlaşır. Ancak adet kanaması ile birlikte pul pul olup dökülür. Bu dökülmenin ardından rahim eski haline döner.

Ancak bazı durumlarda rahim duvarı, eski haline dönemez ve normalden fazla kalınlaşır. İşte bu duruma rahim duvarı kalınlaşması (endometrial hiperlazi) ismi verilir.

Rahim kalınlaşması neden olur?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi her yumurtlama döneminde düzensiz östrojen salgılanır ve rahim duvarı kalınlaşır. Bu kalınlaşmanın sebebi, eğer gebelik sağlanırsa embriyonun tutunmasını ve beslenmesini sağlamaktır. Ancak gebelik oluşmazsa kalınlaşan bu tabaka, progesteron hormonunun östrojenin salgılanmasını kontrol etmesiyle incelir ve adet kanıyla birlikte vücuttan çıkar. Bu her kadında meydana gelen ve normal bir durumdur.

Progesteron Hormonu Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Ancak bazı durumlarda östrojenin salgılanması engellenemez ve rahim duvarında kalınlaşma artar.

  • Şeker hastaları, - Polikistik over sendromu olanlar,
  • Östrojen gibi hormon içeren ilaçlar,
  • Menopoz,
  • Karaciğer hastalığı yaşayanlar,
  • Hormon kaynaklı tümörü olanlar,
  • Fazla kilolular,
  • Tiroit hastalığı olanlar, rahim duvarı kalınlaşması riski altındadır. Çünkü bu durumlarda östrojen hormonu kontrolsüz salgılanır.

Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri nelerdir?

  • Normalden uzun süren ve yoğun geçen adet kanamaları,
  • Adet düzensizliği,
  • Adet döneminde yaşanan şiddetli karın ve kasık ağrıları,
  • İki adet dönemi arasında kahverengi lekelenmeleri,
  • Yüksek nabız,
  • Aşırı terleme,
  • Vajinal kuruluk,
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı,
  • Vücutta kıllanma artışı, endometrium kalınlığı belirtilerinden bazılarıdır. Ancak doğru sonuca ulaşmak için bir uzman tarafından teşhis edilmesi gerekir.

Rahim duvarı kalınlaşması kanser midir?

Her rahim duvarı kalınlığı durumuna kanser diyemeyiz. Ancak zamanında tedavi edilmeyen bazı durumlarda kanserleşme söz konusu olabilir. Bu yüzden yukarıdaki belirtiler yaşandığında hemen bir doktora görünmeli ve erken teşhis sağlanmalıdır.

Böyle bir sorun da var: Rahim Sarkması: Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Rahim duvarı kalınlaşması teşhisi nasıl yapılır?

Yukarıda bahsettiğimiz durumlarla doktora danıştığında, önce adet düzenin hakkında bazı incelemeler yapılacaktır. Ardından tüm bu bulgular göz önünde bulundurularak vajinal ultrason çekilir. Bu ultrasonda rahminin kalınlığı incelenir ve uygun tedavi yöntemi bulunmaya çalışılır.

Eğer ultrasonda bir kitle ile karşılaşılırsa rahim içerisinden ince bir tüp ile parça alınıp biyopsi yapılır. Böylece kitlenin kanser riski taşıyıp taşımadığın kontrol edilir. Daha ayrıntılı bilgi gerekirse histeroskopi ve kürtaj gibi yöntemlere de başvurulabilir. Ardından gerekirse ameliyat için hazırlık yapılır.

Rahim duvarı kalınlaşması kürtajı sonrası kanama yaşayabilirsin. Ama bu kanama çok uzun sürmez. Eğer yoğun ve uzun süren bir kanaman olursa muhakkak doktoruna başvurmalısın.

Rahim duvarı kalınlaşması gebelik için engel mi?

Rahim duvarında kalınlaşma, zaten gebelikte meydana gelecek bir durum. Yani bazı durumlarda “Rahim duvarı kalınlaşması gebelik belirtisi mi?” sorusuna evet cevabı verebiliriz. Ama burada önemli olan duvarın ne kadar kalınlaştığı. Önce şunu söyleyelim “Rahim duvarı kalınlaşması kaç mm olmalıdır?” sorusuna net bir cevap veremeyiz. Çünkü kalınlık kişinin yaşına, fiziksel durumuna, hormon seviyelerine göre değişkenlik gösterir.

Eğer rahim duvarı kalınlığı beklenenden yüksekse hamilelik planından önce bazı hormon tedavileriyle durum kontrol altına alınır. Ardından gebelik için uygun ortam sağlanır.

Nasıl Hamile Kalınır? Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalısın?

Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi nasıl yapılır?

Rahim duvarı kalınlaşması çoğunlukla ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir. İlaç yoluyla vücuda progesteron verilir ve östrojen salgılanması kontrol altına alınır. Bu tedavi belli bir süre uygulandıktan sonra tekrar bir vajinal ultrason yapılır ve kalınlığın durumuna bakılır. Eğer beklenen tedavi sağlanamazsa ya da rahim duvarı hücrelerinde anormal bir durum rahim duvarı kalınlaşması ameliyatı yapılabilir.

Hastanın çocuk sahibi olma beklentisi yoksa rahmin tamamen alınması da söz konusu olabilir.

Rahim duvarı kalınlaşmasının bitkisel tedavisi var mı?

  • Kasık bölgesine buz torbası koymanın,
  • Balık yağı kullanmanın,
  • Pelvik bölgesine hint yağı ile masaj yapmanın rahim duvarı kalınlığı ağrılarına iyi geldiği düşünülüyor. Ancak doktoruna danışmadan bu yöntemleri denememelisin. Bunlar bilimsel olarak kanıtlanmış tedavi yöntemleri değildir.

Rahim duvarı kalınlaşmasını engellemek mümkün mü?

Rahim duvarında kalınlaşma doktor muayenesi olmadan tespit edilemeyeceği için, her kadının yılda 1 kez bir jinekoloğa görünmesi bu sorunların önüne geçer. Bunlar dışında;

  • Adet düzensizliği olan kadınların tedavi yaptırması,
  • Fazla kilolu kadınların zayıflaması,
  • Hamilelik ve emzirme rahim duvarı kalınlığının önüne geçer.

Kaynaklar:

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler?-Heidi Murkoff

Hafta Hafta Hamileliğiniz