Bebeklerde Ateş: Neler Yapmalısın?

Uzm. Dr. Elif Erdem Özcan, bebeklerde yüksek ateş ve düşürmek için yapılması gerekenleri anlatıyor.

Bebeklerin ateşi kaç olmalıdır? Bebeklerde yüksek ateş nasıl düşürülür?

Bebeğin ateşinin yüksek olduğuna karar vermek için normal ateşi bilmemiz gerekir. Bebeklerde ölçtüğümüz ateşin koltukaltından 37,5, kulaktan veya makattan 37,8 derece olması durumda yükseldiğini kabul ediyoruz. Bebeklik çağında ateş kriterlerimiz biraz daha farklı. Çünkü ilk 3 ay, bebek için çok özel bir dönem. Bu yüzden ateşin koltukaltı ya da makattan ölçülmesini tavsiye ediyoruz.

Ancak yeni doğum yapmış bir annenin koltukaltından ölçüm yapması daha mantıklı olacaktır. Çünkü annenin makattan ölçümdeki müdahalesi bebeği biraz korkutabilir.

Koltukaltından ölçülen ateş 37,5 in üzerinde olduğunda önce bebeği soymamız lazım. Çünkü bebeklerin üşüyeceğini düşünerek fazlaca giydiriyoruz. Bu durumda ateşinin yükselmesine yardımcı oluyoruz. Bebeği soyduktan sonra ortamı serinletip 10-15 dakika sonra ateşine tekrar bakalım. Eğer bu ateş düşürme yolları etki etmezse ve 37,5 derecenin altına düşmediyse mutlaka bir doktora başvuralım. Çünkü ilk 3 ayda bebekler enfeksiyona çok açıklar ve erken müdahale edilmesi gerekir.

Bu aşamadan sonra 2 yaşa kadar biraz daha rahat olabiliriz. Yine soyalım, ortamı serinletelim ve mümkünse ılık bir duş aldıralım. Su çok soğuk olmasın ve sirke ya da alkol kullanmayalım. Duştan sonra tekrar kontrol edelim. Eğer ateş düşmediyse bir ateş düşürücü kullanabiliriz.

Bu sırada bebeğin genel durumu çok önemli.

  • Keyfi ve beslenmesi yerinde,
  • Aktivitesine devam ediyor,
  • Kusmuyor,
  • İshal ve döküntüsü yok,
  • Bilinç değişikliği, kendinden geçmesi, uyuklaması yoksa biraz daha bekleyebiliriz.

Eğer ateş düşürücüyü uygun dozda verdikten 1 saat sonra da ateş düşmüyorsa ve bebeğin iyi olmadığından şüpheleniyorsak mutlaka bir hastaneye ulaştırmak gerekir. 2 yaş üzerinde bebekler için de rahat olabiliriz. Aynı yöntemleri uygulayıp hal ve hareketlerinde bir değişiklik olmadığını görüyorsak biraz daha bekleyebiliriz. Bu süreçte doktorla da iletişim halinde olmak önemli. Doktorun önerdiği ateş düşürücüyü uygun dozda kullanarak bekleyebiliriz.

Bu sırada küçük bebeklerde anne sütü alımı önemli. Bebeği daha sık emzirmeniz gerekir. Çünkü anne sütünün enfeksiyonla savaşıcı etkisinden dolayı iyileşmesi hızlanacaktır. Daha büyük bebeklerde su ve sıvı alımını arttırarak bebeğin ateşinin düşmesini sağlayabilirsin.

Ayrıntılı bilgi için bu yazıya da bakabilirsin: 10 Maddede Çocuklarda ve Bebeklerde Ateş Hakkında Aklına Takılan Tüm Sorular